Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pokles grafické úrovně Písmáku

14. 12. 2015
1
17
874
Autor
Lakrov


Pokles grafické úrovně Písmáku

Taky jste si všimli,
  že za poslední týden došlo ke změně grafické podoby Písmáckých textů?
Jedná se o texty uložené v nedávné i dávnější minulosti
a změna se vyznačuje roztažením těch textů ve svislém směru.
Příčinou je záměna dosavadních   odstavcových zarážek
(tj. odsazení od levého kraje)
za    prázdné řádky     .
  Podobná změna už v minulosti Písmácké texty postihla,
doposud však vždy "vratným" způsobem, tedy tak, že novým vložením
zformátovaného HTML textu obsahujícího    CSS (CaScade Style)
bylo možné dosáhnout žádoucího (korektního) zobrazení textu,
odpovídajícího pravidlům tisku.
  - Jedná se o nechtěný (opomenutý) vedlejší efekt nějakých úprav?
  - Jedná se o záměrnou změnu grafické podoby?
 


17 názorů

Lakrov
06. 01. 2016
Dát tip

Pro Oldjerry: Děkuji za podporu a spoluúčast, ketrá ovšem je -- vzhledem k nedohlednosti nápravných opatření -- spíše soustrastí :-)


Oldjerry
06. 01. 2016
Dát tip

Navzdory všem nesouhlasům sepřidávám k Lakrov. Roztahování textů ruší optickou kompaktnost děl, trochu to vadí i jisté přehlednosti hlavně poetických textů... něco jiného je řádkování např. 1,25 mezera, ale mezera 2 je už příliš...


Lakrov
23. 12. 2015
Dát tip

Pro Gerty2: Ano, některé mé texty na Písmáku jsou taky vložené z Open Office a u těch ta změna grafické podoby nenastala. Nový pokus vložit takto zformátovaný text nyní znovu, byl však neúspěšný, (tj. namísto odstavcových zarážek jsou teď prázdné řádky).

Nehrotím to, jen mi přijde škoda, že něco co dlouhá léta fungovalo, najednou nefunguje. V případě delších sekvence přímých řečí je současná grafická podoba tristní. Přitom by stačilo jen znovu povolit vkládání základních HTML tagů.


Gerty2
22. 12. 2015
Dát tip

Lakrov - já bych to tak nehrotil - ono chtít od internetu obecně grafickou úpravu, jaká se dělá pro tisk na papír, patří spíš do oblasti science-fiction. Ale když teď koukám na svá díla, tak takhle, jak píšeš, rozhozená nejsou. Texty jsou zkopírované přes schránku z OOF - možná se to rozhauje jen za jiných podmínek. Navíc je vidět, že zbytek zdejších autorů grafická úprava zjevně nezajímá, tak je to asi stejně jedno.


careful
18. 12. 2015
Dát tip

říkám, že už jsem ty tagy zapomněla...odkaz pošlu v PM, jdu to najít, le už mi to určitě za ty léta někdo úpravama pokur...:)


Pokud jsi tam ty obrázky vkládala stejně jako sem, potom není pochyb, že šlo o dost velké fórum… :) Pošli mi, prosím, odkaz. Víš, že jsem na tvé tvorbě emocionálně závislý.


careful
18. 12. 2015
Dát tip

tagy jsem uměla...některý, dělala jsem topicy a rvala tam obrázky, videa, odkazy, různý druhy písma... jenže když něco nepoužíváš, nebo jsi nikdy používat nemusel, tak to prostě neumíš a nemůsíš být nesvéprávný...já dělala jedny z nejhezčích topiců na dost velkém fóru...klidně ti pošlu odkaz do PM, ale už je to pár let a fakt ty debilní tagy nepamatuju... jinak seriozní:D...no za ten měsíc jsem si žel moc nevšimla. Místo toho se mi to tu zdá spíš jako klub chvaliču a druhý klub provokatérů a do toho občas nějaký vtipálek, co to tu celý smázne...tak se s tím tady nehodla mrcasit, soráč, že nejsem přepadlá z odrážky:DD


careful: :DDD  (jsem ochoten ti za tvé rozuzlení ještě dodatečně naplácat.)

Jde-li o téma samotné, jsem toho názoru, že člověk, který nezvládne max 10 HTML/CSS tagů, aby si své rozhodující dílko naformátoval nezávisle na editoru, by se měl zamyslet nad kubaturou vlastní mozkovny.

Jsem za tuto nesmyslnou diskuzi rád, neboť nyní se pozná, kdo je skutečný písmák, který se nebojí vyjít do noční mlhy, a kdo si sem chodí odskakovat od plotny nebo od kojení…

HOLKY! Písmák není veřejný deníček! Jde o seriozní literární server.


Miroslawek
15. 12. 2015
Dát tip

Lakrov: ad obrázky - již jsem k tomu nucen, viz poslední text.


Vigan, až budu mít ty Rotschildovy peníze, tak ti ji koupím, jo? :-)


Lakrov
15. 12. 2015
Dát tip

Pro careful: To, že část členů opomíjí vzhled textu, neznamená, že se na Písmáku nenachází vážnější zájemci o prózu, kteří čtou, komentují a oceňují reciprocitu dalších, podobně motivovaných prozaiků. Dosavadní možnosti grafického ztvárnění textu téhle vzájemnosti napomáhaly.

Z grafického hlediska byl Písmák mezi literárními servery tím nejlepším, a to je od teď minulost. Napadá mě ještě jedna možnost -- zda by nešlo vkládat upravené texty ve formě obrázků. Díky za kritické zamyšlení.

P.S. Na chatovani, psani SMS-ek, zkratek a emotikonu staci prostredi bez diakritiky.


CHtěla bych mí t Lakrove, tvoje starosti.... a Rotchildovy peníze :-)


careful
14. 12. 2015
Dát tip

Toho jsem si nevšimla, ale obsah většiny děl je stejně takové úrovně, že bych navrhovala používat rovnou comic sans a skoro všichni se tu jen vesele plácaj, nebo tolerujou, což je takové to lidsky teplé slovo pro ignoraci.:)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru