Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Supermartonátorova knižní bilance 2015

01. 01. 2016
1
4
1309

A jaké knihy v proběhlém roce zaujaly vás?

Každý rok vychází ohromné množství knih a i díky tomu, je někdy obtížné si vybrat, které dát vlastně šanci. V té moři vydaných titulů, jsou však i vzácné perly, knihy, které nad ostatními vyčnívají.

Vše je ale velice subjektivní věc, protože každý máme svůj vkus. Přesto jsem si dovolil sestavit výběr knih, na které bych rád upozornil, protože se mi v uplynulém roce nejvíc líbily.

 

Kniha roku:

 

Dmitry Glukhovski – Budoucnost

Glukhovski má na kontě zatím jen čtyři knihy, ale všechny jsou naprosté poklady soudobé fantastiky. Největší slávu mu přinesl post-apocalyptický román Metro 2033, ovšem tento autor se vyvíjí dál a letos přišel se svou nejlepší knihou.

Budoucnost je sci-fi thriller z ne až tak nepravděpodobné budoucnosti, kde existuje nesmrtelnost. S tím si autor vystačil. Tahle jediná změna oproti naší současnosti však úplně změnila svět. Lidí je hrozně hodně, města vyrostla až nad mraky i do podzemí a především kdo chce mít v Evropě dítě, musí obětovat svůj život.

Hlavní hrdina knihy patří k organizaci, která vyhledává nelegálně narozené děti. Ty odebírá a zločince (tedy rodiče) trestá.

Román je napsaný bravurně a upřímně si myslím, že by se mohl stát klasikou žánru. Tahle krásná kniha plná myšlenek a napětí by vás neměla minout.

 

Královna roku:

 

Ursula Poznanski – Pět

Tahle paní mne letos naprosto očarovala. Kriminální román Pět mne absolutně vtáhl a vyplivl po skončení spokojeného a nadšeného. Příběh s prostředí geocachingu je tajemný, přitom se však obejde bez fantastkních motivů. Je to detektivka, u které nebudete vědět, co se bude dít dál, netrpělivě budete otáčet stránky a i přes hrůznost příběhu, si geocaching budete chtít zkusit.

 

Ursula Poznanski – Saeculum

Ano, této paní letos u nás vyšly dvě knihy. Saeculum vypráví o partě studentů, kteří odjíždějí hrát středověký Larp do lesa. Tam se však začnou dít děsivé věci. Ztrácejí se účastníci Larpu a oni přicházejí na kloub jedné staré pověře. Je to horor, je to dobrodružství a přitom nic není takové, jaké se zdá.

Poznanski má vždy velmi originální téma pro knihy. Larp, geocaching nebo dříve tajemná počítačová hra (Erebos). Ať se tato dáma vydá až na hranice fantastiky nebo do detektivky, vždy je z toho výjimečná kniha.

 

Knihy, co si říkají o své místo ve vaší knihovně:

 

Andy Weir – Marťan

Vy ho ještě nemáte?? Tak to je prosím velká chyba, protože se jedná o jednu z nejlepších a nejoriginálnějších knih za poslední roky. Příběh chlapíka, co uvízl na Marsu, je prostě kouzelný. Takový MacGyver ve vesmíru. Napínavé, ale i velmi humorné!

 

Ken Follet – Hranice věčnosti

Završení trilogie Století je fascinující jako všechny knihy mistra Kena Folletta. Málokdo umí tak pracovat se svými postavami a charaktery jako právě Follett. Jsou to dlouhé (kolem tisíce stran) knihy, co píše, ale nesmírně poutavé a vybroušené k dokonalosti.

 

Štěpán Kopřiva – Rychlopalba

Kopřiva a detektivka? Cože?! Tohle spojení je však geniální a Kopřivovi se Rychlopalba nesmírně povedla. Výborný jazyk, styl, akčnost i humor. A chystá se dvojka – křičte sláva!

 

James Rollins – Šestý zánik

„Rollinsovky“ nejsou žádnou „vysokou“ literaturou, avšak umí to hlavní – pobavit. Akční a dobrodružné příběhy tajné organizace Sigma Force mě baví už několik let a nová kniha v tom nic nezměnila. Příjemné a pohodové čtení (kecám, je to napínavé).

 

Štěfan Král – Revival

Ovšem že se jedná o Stephena KingaJ Revival ukazuje mistra ve velké formě. Zajímavý a vlastně po celou dobu knihy i klidný příběh je krásně vyprávěn. Vše dává smysl a postavy jsou nesmírně zajímavé. Když pak přijde finále, sotva popadám dech. Kniha najednou vystrčí hororové drápy a fandové Lovecrafta chrochtat blahem. Naprosto fantastický závěr příběhu.

Můj nejoblíbenější autor letos vydal ještě v závěru roku „Právo nálezce“, ale v době psaní bilance, ho teprve dočítám. A prozradím, že je to velká paráda.

 

Komiksové okénko:

 

Zaklínač: Skleněný dům

Krásný a hlavně temný komiks s Geraltem v hlavní roli je prostě parádní! O obálku se postaral slovutná Mike Mignola a rovněž samotný komiks je nádherně ilustrován. Autoři rovněž pochopili, kdo Geralt je a Sapkowskému dílu rozhodně ostudu nedělají. Čeká nás další díl a já se nesmírně těším.

 

Joe Hill, Gabriel Rodriguez – Zámek a Klíč

Letos vyšel třetí a čtvrtý díl tohoto nesmírně originálního komiksu. Příběh rodiny „Klíčových“ je prostě rájem pro fandy Lovecrafta, Kinga (aby ne) a příběhů s fantazií. Právě fantazie Joe Hilla mne nepřestává fascinovat. K tomu krásné kresby Gabriela Rodrigueze a je jasné, jaký komiks byste si měli opatřit.

 

Živí Mrtví

Počet sešitů se letos navýšil už na šestnáctý díl a nutno konstatovat, že kvalita neklesá! Autoři jsou spíš čím dál větší parchanti a čtenáře doslova drtí, když ten má strach, kdo z jeho hrdinů to zas odskáče. Autoři se asi hodně kamarádí s Martinem.:-) Tenhle komiks je takový malý poklad na scéně. Kdo se dívá na seriál, by měl vědět, že komiks je o sto procent krutější a intenzivnější.

 

Další úžasné věci:

Vynikající je nová Vetřelčí trilogie. „Vetřelec: Probuzení“, „Vetřelec:Odplata“, a „Vetřelec: Peklo“ mají na svědomí Tim Lebbon, James A. Moore a Christopher Golden. Zejména první jmenovaná je naprosto dokonalá a přináší do světa Vetřelců svěží vítr. Nicméně všichni autoři pochopili, o čem Vetřelec je, a servírují atmosférické knihy, kde vládne temnota a hrůza. Knihy budují atmosféru strachu a napětí. Pro fanoušky filmů i kvalitní hororové četby absolutní povinnost.

 

Doporučím i další trilogii, tentokrát od Ondřeje Neffa a to jeho poctu Julesi Verneovi. Tři knihy „Pán vzduchu“, Pán Země“ a „Pán Moří“ jsou opravdovým dobrodružstvím, ve kterém se setkáte se všemi hrdiny ze světa Julese Vernea. Vše navíc v krásném vydání se stylovými ilustracemi.

 

A protože mám rád i hudbu, musím říci o biografické knize Maxe Cavalery – Roots Bloody Roots. Není to žádná kvalitní literatura, ale je to poměrně autentické. Takové mají dle mého názoru biografie být. Max k vám promlouvá upřímně a na nic si nehraje. Čtení jeho knihy mě ohromně bavilo a fanouškům tohoto hudebníka ji musím doporučit.

 

Na závěr bych vám chtěl popřát hodně štěstí do roku 2016. Ať se vám daří, jste zdraví a jste šťastní. Přeji vám spousty lásky a také hodně skvělých literárních zážitků. Moc bych si také přál, abychom jako lidé k sobě byli laskavější a nezapomínali přemýšlet.

 


4 názory

Jasně:-) Díky moc


dobrý seznam, s dovolením dám do klubu...


Jé, díky moc! A nejsou to recenze, spíš jen názory. Recenze by měla vypadat jinak.

Jo máš pravdu, někde se opakuju, spesal sjem to relativně ve spěchu. Psal sjem ještě hudební bilance pro dvě média, tam jsem musel být pečlivější. Tady jsem to sepsal čistě jen pro radost.

Ano, u dobré detektivky ano..ale pokud jsi zkušený čtenář u většiny vydaných děl, už tak nějak víš, co se bude dít. Proto jsem zmínil, že je tu děj neočekávaný:-)

 


careful
01. 01. 2016
Dát tip

Já obdivuju, že stíháš tolik číst a zároveň i poslouchat a tak...ale třeba detektivka, ve které nebudete vědět, co se bude dít dál...to mi v recenzi na detektivku připadá trochu zbytečný...myslím, že u dobré detektivky, se předpokládá, že to čtenář nebude vědět... v té moři by možná mělo být spíš v tom...

...v některých častech té recenze se opakuješ...třeba tu: ... a servírují atmosférické knihy, kde vládne temnota a hrůza. Knihy budují atmosféru strachu...  a ten úvod je taky takový ...mno...hledám správné slovo...asi fádní...všichni víme, že každý rok vychází spousta knih a že ty, co se ti nelíbí, asi doporučovat nebudeš:D

 

...ale jinak dík za tipy:)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru