Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

České Vánoce

05. 01. 2016
0
2
155
Autor
Monty.J

Novákovi z Prahy jsou celkem typická česká rodina bydlící v panelovém domě v Praze. Dnes je Štědrý den a už od rána je v domě velký shon. Pan Novák právě zabíjí kapra, paní Nováková leští, drhne a uklízí a jejich pětiletý syn Honzík se už nemůže dočkat dárků. Neustále se motá kolem maminky a ptá se: „Když už dostanu dárky?“ Paní Nováková však neodpovídá. „Chci kolo, auto, vesmírnou loď, kuličkovku, vojáčky, nůž, hru Krevní pomsta III a… „Nemám čas, jdi za tatínkem,“ okřikne ho maminka. Tatínek právě zabíjí kapra způsobem, který mu včera poradil jeho kamarád Lojza v hospodě („Nejdřív kapra bodni do ocasu, abys mu přerušil míchu a nemohl se pak hýbat, a pak ho snadno klepneš palicí po hlavě.“). Právě se chystá dát chudáku kaprovi konečně poslední ránu, když vtom přichází Honzík a rozkřikne se: „Kdy už dostanu dárky?“ To tatínek nečeká, nedává pozor a praští se paličkou do prstu. „Do prdele! Nevidíš, že tady odborně zabíjím kapra, abychom měli co jíst? Jdi za maminkou.“

Odpoledne už se kapr smaží, ale vánoční stromeček stále v bytě chybí. Tatínek nechce platit za stromeček, tak jej opatřuje sám. Konečně se už vrátil z lesa i se stromečkem. Letos uřízl nejkrásnější jedličku, která rostla osamoceně na pasece, hned vedle houštiny. A aby nejel do lesa s prázdnou, odvezl do něj starou pračku, která už nefungovala „Kdes byl tak dlouho?“ ptá se maminka. „Málem mě chytil strážce přírodní rezervace, ale utekl jsem mu,“ hlásí vítězoslavně tatínek.

Konečně nastává večer. Vánoční stromeček je ozdobený, byt uklizený, kapr usmažený a může se jíst. Nejdříve zhltnou salát a poté obírají kapra. „Malému Honzíkovi kapr moc nejede a zase křičí: „Já chci dárky!“ „A kdo to bude jíst?“ křičí na něj maminka. „Toho kapra sežereš, jinak dostaneš pár facek a žádné dárky!“ Po večeři jde celá rodina ke stromečku a ještě před rozbalováním dárků zpívá koledy. „Tati, proč se vlastně slaví Vánoce a zpívají koledy?“ ptá se zvědavě Honzík. „Já vlastně ani nevím,“ přiznává tatínek. „Neptej se tak hloupě, prostě Vánoce slaví všichni, tak je budem slavit taky,“ utne debatu maminka. „A musíme tyhle Vánoce taky jít na tu blbou půlnoční mši do kostela?“ ptá se zase Honzík. „Na půlnoční půjdeme,“ řekla maminka. „Já se tak těším, až budu holkám v práci vyprávět, jak jsem byla na půlnoční,“ zasní se. Novákovi se konečně dostali k rozbalování dárků. Nejdražším dárkem byla plochá televize z reklamy v televizi, kterou tatínek pořídil na splátky, i když ještě nesplatil televizi, jež koupil loni. Honzík dychtivě rozbaluje a za minutu už má všechny dárky rozbalené. Jeden z dárků, které chtěl, však nenašel. „Jak to, že jsem nedostal nůž?“ „Na to jsi ještě moc malý,“ řekla maminka. „Ale kamarádi ho mají taky! Já chci nůž! Já chci nůž!“ křičí Honzík, leží na zemi a kope nožičkama. „Drž hubu, nebo ti přes ní fláknu!“ křičí tatínek. „Kdybych si vzal před šesti lety prezervativ, nemusel bych tohle poslouchat! Vánoce jsou svátky klidu a pohody, tak se podle toho chovej! Hned zítra ten stromek vyhodím, ať máme zase na rok pokoj!“ říká tatínek a jde do hospody, rád, že už to má za sebou. 


2 názory

Lakrov
10. 02. 2016
Dát tip

Dočteno, takže komentuji. Trochu mě děsí, že takovýhlem způsobem (zde možná  až trochu přehnaným) u nás část lidí Vánoce skutečně tráví.  Napsané je to na můj vkus spíš jako "protokol o události",  což ale jiným čtenářům může vyhovovat.


careful
05. 01. 2016
Dát tip

Nějak mi nejde dohromady panelový dům v Praze a to, že šel do lesa pro stromek...

Přímá řeč na nový řádek...jinak to chápu jako snahu o humornou satiru,ale je to takové moc úporné...chybí tomu nějaká druhá rovina, nebo nějaká pointa... v první a druhé větě se ti opakuje v domě, což by jistě šlo něčím nahradit...pak přeskakuješ v časech u sloves...drž se raději času minulého, nebo nad tím přemýšlej...takže večer nenastává, ale nastal, byt byl a oni nezhltnou...někdy v budoucnu, ale zhltli...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru