Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Fešák Hubert

28. 01. 2016
10
17
2346
Autor
Gora

 

     Zvířecí vrch zakryla vrstva sněhu. Obrostlé hustou srstí, procházely se dvě ovečky, Ribanna a Nšo-či, uprostřed obory. Užívaly si první sněhovou nadílku ve svém životě.

Zpod velkého přístřešku na ně závistivě pokukovaly kozy domácí, bílé. Také jsou tu první rok a vede je kozlík Eman. Loňskou zimu byl Eman darován někomu jako živá výhra slosování na plese. Po několika dnech majitel zjistil, že rohatý kamarád v paneláku zase tak veliká výhra není, a daroval jej na farmu. Bílé kozy nejsou na zimu vybaveny tak dobře jako ovce. Nemají rády sníh a déšť, a už vůbec ne vítr.

- Brrr, raději jdu ke krmelci, otřásl se Emánek chladem a zmizel v chlívku. Tři jeho kamarádky se vydaly za ním. Jedna, koza Líza, má velké špičaté břicho. Jsou v něm kůzlečí miminka. Co nevidět přijdou na svět. Dívat se na kůzlata, jak spolu dovádějí, je velká radost.

   Dlouhý život na Zvířecím vršku čeká kupodivu i prasnice Toničku s Janičkou. Jsou tu od jara a byly tak roztomilé, že jim někdo ze statku dal jména. Zabíjačka se  nebude konat. Předkové mangalic pocházejí z divokých maďarských prasat. Žijí celý rok venku a krmí se trávou i zbytky z kuchyně. Na noc zalézají buď na půdu, nebo ke kozám do chlívku. Na zádech mají chlupatou vlnu. Zimou nijak netrpí.

   Dnes nadešel pro prasničky důležitý den. Právě rozrývaly náramně spokojeně zem na svém dvoře, když uviděly auto s přívěsem pro koně. Co se to děje? Z velké klece vystupuje a zvolna si to k nim šine jakési obrovské flekaté zvíře. Tonička s Janičkou na nic nečekaly a jako laňky vyběhly po deseti dřevěných schodech na půdu. Zahrabaly se do sena a otvorem mezi prkny zvědavě pokukovaly na obra pod sebou. Za nimi se nedostal, asi nikde nenatrénoval chůzi do schodů.

- Tak Tončo, Jančo, pojďte dolů, přivezli jsme vám ženicha, volala na ně žena.  Tu noc strávili zvlášť, ale již ráno stáli u žlabů společně. Hubert je čistokrevný přeštický pašík a půjčuje se chovatelům vepřů do plemenné služby. Na farmě se ihned choval, jako by zde byl odjakživa. Kozlík Eman měl trochu dopal, že králem kopce je teď mnohokrát mohutnější Hubert. Přesto utvořili kamarádskou skupinku a společně se pásli, když slezl sníh.

   Uplynul asi měsíc, návštěva prasečího ženicha se chýlila ke konci. Byl přistaven koňský přívěs a Hubert pomocí laskomin vlákán dovnitř. Čekala jej služba někde jinde. Během chvilky vešel do pojízdné klece. Je ochočený jako pes. Ale uvnitř není sám! Kamarádky Tonička s Janičkou se od něj nechtěly odloučit a vlezly za ním dřív, než bys řekl švec. Ven ani náhodou, jedině zase s ženichem. Nakonec se vezla všechna tři prasata na Hubertův statek. Kaneček vylezl, protože to tam dobře zná. Tonička s Janičkou zůstaly v kleci. A jelo se domů. Cestovatelky dorazily v pořádku za tmy na svůj dvůr a šly, unavené, rovnou do hajan.

   Povím vám něco, co je zatím pro prasničky tajné: znovu se s Hubertem setkají. Měl být za dva měsíce na jatkách poražen. Farmářka mu při loučení pošeptala do plandavého strakatého ucha, že se pro něj vrátí. Jméno fešák Hubert mu tak jako tak dala ona.


17 názorů

jéjéjé....:-))))))))))))))))))))))))


8hanka
11. 03. 2016
Dát tip

blahoželám, mláďatká sú všetky roztomilé:)


Gora
11. 03. 2016
Dát tip

Včera se narodila dvě kůzlata...


8hanka
11. 03. 2016
Dát tip

Aslama som už  pred časom čítala, nádherný príbeh, postupne sa dostávam k ďalším, proste ma bavíš:)

Som rada, že u Teba je zvieratkám nádherne, Nšo-či a Ribanna - krásny čas Winnetoua:)


Gora
11. 03. 2016
Dát tip

Já to tak opravdu mám, Hani... o své farmě píšu dost v Hanzim a Aslanovi... děkuju za trpělivost..


8hanka
11. 03. 2016
Dát tip

skvelá farma, skvelá majiteľka:)

Vždy som si hovorila, že raz...

možno už v ďalšom živote budem mať kopec zvieratiek, prežijú šťastný život na čerstvom vzduchu a všetky zomrú prirodzenou smrťou:)


Gora
01. 02. 2016
Dát tip

Leni, moc ti díky a holky zdravím...


Lnice
01. 02. 2016
Dát tip

Iri, zase moc milé, četla jsem to holkám před spaním a pro velký úspěch musela číst znovu a znovu, dokud neusly.-)))


Gora
30. 01. 2016
Dát tip

Kolobajda: děkuji, nevím, zda Tonička s Janičkou jeho krásu ocenily...


Kolobajda
30. 01. 2016
Dát tip

Říkala mu Huberte, přidejte trochu vášně a trochu chladu uberte a budem se mít krásně...  /**


V tom případě mu přeji dlouhý a spokojený život.


Gora
28. 01. 2016
Dát tip

Smyčko, jsem ráda, žes naladěna podobně...děkuju.


Gora
28. 01. 2016
Dát tip

Evži, děkuju, ale tenhle tu bude nadosmrti, je to již domluveno, byl mi darován...


smyčka
28. 01. 2016
Dát tip
To je hezké čtení.....

Takový je osud všech fešáků. Nikdo tu nebude věčně. Píšeš to moc hezky.   /T


Gora
28. 01. 2016
Dát tip

Děkuju za vzpomínku na Kočkodaní babičku...jistě lezla hbitě...


Kočkodan
28. 01. 2016
Dát tip
Oddychl jsem si, že na půdu vedly schody a Tonička s Janičkou nemusely pokaždé poměrně namáhavě lézt po žebříku jako kdysi v mém rodném domě babička Tonička. Mimochodem – když byl Hubert fešák, pak musím být já minimálně překrásný. :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru