Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lula v závěsech

28. 01. 2016
5
5
1225
Autor
Movsar

A cesta z Chebu zpátky.

O příštích radostech

K soudu jsem spěchal kolem obecné školy. Právě bila polední přestávka. Děti se tetelily kolem a na některých dívenkách bylo znát, že už brzy zavlhnou radostí docela jinou, než je ta z výborného vysvědčení. A jak napsal Holan: poezie znamená i to, že člověk u toho nemůže být.


Lula v závěsech

Vesnice u Chebu v sobě chovají klid pouštních večerů. Cestou zpátky už nad nimi stálo slunce v rozhrnutých mracích. Stálo tam vyzývavě, stálo tam jako Lula v závěsech.


Stříbrné noci  

Noci tady kolem Stříbra musí být krásné. Ty na jazyku léta, ještě nevyřčené, ale už příběhy kouzelné. A co teprve ty za luny ouplné. Stříbrné.


Sulislav

Sulislav. Tady se střetly dva světy: svět Sulejmanův se světem Slovanů. A proč dali si emisaři těch dvou světakrajů dostaveníčko právě tady v lesích západních Čech? O tom se dohadují i laně nad hroudou soli.


Kozolupy

Kozolupy svádějí k laciným příměrům a vtipům. Nejsme ale čeládka z Brueghelova obrazu venkovské pijatyky. Budeme se tvářit, že zdejší ženy nikdo pro jejich urostlá ňadra místním loupit nechtěl. A když si k tomu odpustíme žejdlík mázu a močení na místě, tak jistojistě nebudeme jako z obrazu vlámského mistra. Na zdraví! 


O velkých plánech

Plzeň, to není písek, hlína, to je beton, sklo a kámen. Sem od západu přijíždíš jako Neználek na Měsíc. Tam svého času chtěl pan Stalin pěstovat rajčátka a zavést trolejbusy. Tak tady se to podařilo a ještě k tomu vaří prvotřídní pivo. S plány se musí zůstat při zemi.


Čekání na žízeň

Mraky tady obtěžkaly obzor svými sudy, čekají ústa rozcapená žízní, čekají hrdla suchá až k výhni. Místní mezitím vlaží svou existenci v hostincích. Jsme v kraji piva, tady je žízeň podobna Godotovi.

 

Skaliska

Skaliska značí blízkost Berouna, Proti tučným hřivnám hlíny za Plzní to je skutečná askeze: jen kámen a bolest, jak zní titul jedné knihy. Skála, to je Petr i Prométheúv osud. Kámen, to je mistr z Florencie. Ty všechny si tu můžeš připomínat.


5 názorů

Lnice
01. 02. 2016
Dát tip

jo, jo, my brňáci jsme srandisti.-)) jasně, Kozolupy jsou přece od Kozochlupů, prostě jim časem vypadlo písmenko...,


Movsar
28. 01. 2016
Dát tip

k: schytávám to po celé republice :-)

j: oni mají v brně fajn smysl pro humor, to je pravda.


Josephina
28. 01. 2016
Dát tip

když jsme u těch skal (zajdi ke studánce sv. Ivana pod skalou - pramen vody je výborný!) - když jedeš šalinó brněnským Komínem, je tam skála, v té skále díra asi do nějaké jeskyňky a nad tou dírou je vyveden nápis tunel Blanka (Brňané mě zase jednou rozesmáli - ach té radosti!)


Kočkodan
28. 01. 2016
Dát tip
Tak ty jsi byl za to věčné okukování žen přece jen obžalován? Je ale dost divné, že navíc v Chebu.

Gora
28. 01. 2016
Dát tip

Vtipné postřehy, radost číst.                                              /T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru