Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Paradigma noci

01. 02. 2016
8
5
1299
Autor
Movsar

Paradigma noci

Za vlády staré čínské dynastie se možná noci leskly zlatem a smíchem o notu upřímnějším. Dnes mají namále: proměněny v úsporný režim bezhlasně vrčí svou umělou písničku. K tanci je ze všeho nejméně.


Zapomenout svět

Orloj ještě táhne cizince, ale pomalu se i oni otáčejí a hledají svůj hotel. Tam pojí zpod stříbrných poklic, hygieně složí namydlené čtyřverší a vleže budou sledovat televizi. Občas k sobě promluví, s vážností podobnou té, jakou v tvářích chovají redaktoři ohlašující hospodářskou krizi. Ale pak v zákulisí, říkejme mu třeba podpeřiní, i oni shodí masky a na chvíli se pokusí zapomenout svět.


O nocích

O nocích průsvitných na plamen svíce vyprávějí si zamilovaní. Jsou rádi, snad že neví, budou-li spolu příště, kdy více. A kdyby neusnuli únavou, nepřestali by do svítání, té nejkratší jistoty lidí dvou.


Prchavo

Ti hoši z průjezdu dali by si jahodové pivo, je jim tak nějak tklivo. Jak by ne, mraky od rána scvrklé do lulíku otužilce, čas jen pro opravdové snilce.


Krize

Televize. Tam řeší se zas a znova, na hodinu přesně, velké krize. Říkají tomu aktuality, ale běží to vždy celé roky. Pásmo Gazy, Kosovo, Debalcevo, parlamentní většina, prezident, uprchlíci. Apokaplypsa jako kulisa k hrachové polévce o věčeři. Dětem, co přinesly špatnou známku, nepomůže, že pro sestřelenou stíhačku válka nebude. Válka bude. A pak: člověk a všechny jeho krize, co odehrávají se mimo přímý přenos, to se nedá jen tak vypnout…


5 názorů

Ferry
05. 02. 2016
Dát tip

Ze života a ještě originální formou, chválím.            


Movsar
02. 02. 2016
Dát tip

g: jen se do holčičky pusť, těším se! někdy není snadné vmyslet se do tajů aktovky, ale tak to je se všami hlubinami, díky za čtení

l: no jo, taky jsem si říkal, zda to dávat do jedné, ale už se stalo.. díky!

k: :-))


Kočkodan
01. 02. 2016
Dát tip
Já jsem ze tvých dílek (zatím) žádnou krizi ještě neměl. Část těla podobnou té otužilcově již ano. (nemyslím z četby.)

Lnice
01. 02. 2016
Dát tip
Začátek je tak krásně poetický , škoda že se scvrklym otuzilcem pak začalo přituhovat, tak já si to znovu začnu číst a skončím u průsvitných nocí *

Gora
01. 02. 2016
Dát tip

Do podpeřiní redaktoři se svými aktualitkami nezasahují. Snažila jsem se dnes kouknout na pár lidí podobně jako ty a ztroskotala na první osůbce: drobná dívka velikosti školačky/taková víla/ nesla něco obřího na zádech. Jak to opsat, když nevím, zda nesla violoncello, basu či kytaru?? Nechám to tobě.A /T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru