Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Klíč k současnému umění

14. 02. 2016
3
11
1879
Autor
Movsar

Včera mi padla v antikvariátu do ruky publikace o současném umění v USA. Na titulní straně je fotografie, patrně reprezentující probírané téma. Je na ní velký papírový pytlík s koblihami, tzv. donuty; nic víc. Autorem je Robert Gober, dílo bylo vytvořeno v roce 1992 a mimo jiné ho vystavovali v galeriích v New Yorku. Fotografii jako záznam generacím příštím a nepřítomným pořídila Paula Cooper Gallery a opatřila ji nezbytným copyrightem. Stopa po pytlíku s koblihami pak mizí, můžeme se jen dohadovat, zda stojí v nějaké další proslulé galerii, v pracovně bankéře z Wall Street, nebo koblihy rozdal nějaký americký Andrew Babish v newyorské podzemce.

Vztah toho, co se v současnosti nabízí jako „umění“, k umění předešlých epoch, jež byly s to udržovat jistý kánon výtvarné činnosti, je už zavedeným tématem. A pořád, mám pocit, se debaty míjejí účinkem, jako by žádná kritika neměla současné výtvarníky k řádné sebereflexi. Jako by jim kritika ze strany uměnovědců nečinila potíže, dokonce jim snad možná hraje do karet, neboť imperativem šoubyznysu, jehož součástí jistě jsou, je být stále na scéně, být probírán.

Napadá mě proto vymanit konceptuální formy výtvarného umění z uměnovědného diskursu a vřadit je tam, kam patří: do přítmí pracoven psychoanalytiků, na pohovky, kam by takový tvůrce koblihového pytlíčku s aspiracemi na michelangelovské pocty ulehl a svěřil zdatnému freudiánovi, proč to vlastně dělá.  


11 názorů

Movsar
07. 03. 2016
Dát tip

ano, on to v podstatě spustil, i když malovat ještě uměl. 


možno je tu priestor na spísanie zoznamu záškodných umelcov. teda "umelcov". navrhujem ako prvého marcela duchampa, jeho fontána je vyslovená svätokrádež. A lavína, ktorú spustil, je trestuhodná. Pripájam odkaz aj na Reinhardta. 

https://www.google.sk/search?q=reinhardt+painter&biw=1280&bih=631&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwih-evNwK7LAhXKE5oKHT1rDHUQ_AUIBigB&dpr=1


Movsar
28. 02. 2016
Dát tip

díky, tak to jsem ani nevěděl. je to skutečně od jejího manžela cenné sdělení lidstvu. on nejspíš bude hned za veronikou neujznávanější umělec. no, jen by mě zajímalo, kdo jí to adjektivum na netu vystřihl, skoro bych si vsadil, že si to napsala sama. protože české umění, jakkoli v krizi, zas na tom nebude tak špatně, aby se v něm veronika prezentovala jako umělkyně. ty pozitivní příklady současných: milkov, róna, pivovarov, gabriel, mikulka, císařovský, kuriš, kudrnáč a další.


martinez
28. 02. 2016
Dát tip

gůglila jsem tebou doporučené a dostala se k cenné informaci:

 

Jedna z nejuznávanějších českých umělkyň Veronika Bromová se před šesti lety přestěhovala z Prahy na venkov, kterou její muž pojmenoval Chaos. 

 

:o)


Lnice
14. 02. 2016
Dát tip

já se přidávám s nerozuměním


MKbaby
14. 02. 2016
Dát tip

Jinak, přiznávám se, modernímu umění taky nějak nerozumím...


MKbaby
14. 02. 2016
Dát tip

Tvorba Veroniky Bromové je pozoruhodná - to děvče se vůbec nestydí :-P


Movsar
14. 02. 2016
Dát tip

zdá se, že v názoru na současné výtvarníky nejsem osamocen. díky. jinak doporučuji z našich luhů třeba tvorbu veroniky bromové nebo jiřího davida a jeho dílo "lulin v kopřivách", kde na fotu mistr pozuje nahý v plevenatém porostu. vystaveno svého času v gasku v kutné hoře.


MKbaby
14. 02. 2016
Dát tip

Není to zahraniční vydání Saturnina? :-D


někdo se s koblihami dostane do galerie, někdo do vlády...


Kočkodan
14. 02. 2016
Dát tip
Já jsem pytlík, který ani nejí koblihy...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru