Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čáp u Vran

Výběr: a2a2a
20. 02. 2016
13
19
1152
Autor
careful

...jen taková blbost.

 Anežka Vránová se chystala oznámit rodině šťastnou novinu. Čekala děťátko. Její milý, o třicet let starší, ženatý kamioňák Tonda, se na ní vykašlal, ale to ji už netrápilo. Však alimenty z toho podrazáka vytluče a vzorného taťku prckovi najde taky...

 

Anežka se zrovna snažila odemknout, ale co to?

„Zkurveně, jakej kokot měnil zámky,“ posteskla si. Šramot na chodbě naštěstí uslyšel šestiletý Adámek a otevřel jí.

„Ahoj ségla. Deš nás zas vyžlat?“

„Nebuď drzej a nepřekážej, ať se můžu zout.“

„Boty si nech. Aleš to tady poblil. Pšišel láno vožlalej jak plase,“ vysvětloval a ukazoval místa, na kterých ulpělo nejvíc obsahu žaludku patnáctiletého sourozence.

„Ty vole, to tady jako nikdo neuklidí?“ rozčilovala se Anežka.

„Máma chlápe po noční a táta žíkal, že se může vyslat, to po něm uklízet. Plej má uklidit sám. On to stejně dost olízal Selbínek a teď je taky vožlalej,“ vyprávěl chlapec a hladil přitom ztěžka oddechujícího křížence pitbulla s dogou.

Anežka prudce rozhrnula korálkový závěs. Pozdravila nevlastního otce Miloše a ubalila si cígo, aby nemusel kouřit sám, a zavládla rodinná pohoda. Nevděčný Miloš měl ale pořádnou rýpavou:

„Doufám, že jsi přišla jen na návštěvu,“ řekl jí po čtvrt hodině ignorace, aniž by zvedl zrak od včerejšího Blesku.

„Co ti je po tom, kurva? Byt je mámin, tak drž hubu.“

„Nikdo ti tady není zvědavej, abys sem tahala zfetovaný amanty. Nechci aby mi ukradli iphone.“

„Jaký feťáky? Co to meleš? Určitě furt nehákuješ, tak si zas na všech vybíjíš svý kreténský náladičky... Počkej, ty máš iphone?“

„Jo mám. Vzal jsem ho na splátky, ale zrovna tobě ho budu ukazovat. Schoval jsem ho, jen jsem tě zaslech.“

„Víš co? Běž do prdele.“

„Až po tobě.“

 

Hádka vzbudila třináctiletou Adélu. Ta na sestru mávla na znamení, že ji registruje, a začala se okamžitě přehrabovat v lednici. Podařilo se jí najít několik zlevněných párků a kus oschlého točeňáku.

„Vem si k tomu aspoň rohlík, kytovče,“ pokáral ji Aleš, který se mezitím stačil trochu probrat z kocoviny. Ještě mezi futry na sobě narovnal tři dny nošené boxerky tak, aby mu apartní dírou vzduch proudil na správná místa. Pak se rychle chopil ovladače. Všichni se pohodlně usadili a společně vychutnávali hitparádu na Óčku. Volume bylo na maximum. Miloš hlasitě glosoval fyzické atributy zpěvaček tak dlouho, až mu vyschlo v krku. Poprosil tedy Adél, která znovu zamířila do lednice, aby mu přihrála pivsona.

„Tumáš, ať si srovnáš hladinku,“ šťouchl plechovkou do Aleše, když dostatečně svlažil vlastní hrdlo.

Ještě asi hodinu seděli, pokuřovali a vedli oduševnělou diskuzi; jak to smrdí, když pustí ve výtahu ducha důchodci z pátého patra. Vtom se probudila i paní Vránová.

„Tady je bordel a zahuleno. Neumíte otevřít to zasraný okno, do píče!“ pronesla k rodině a prohrábla chemlon na temeni. Na uklidněnou dopřála plícím pořádného šluka z tabáku na vykuřování skleníku a šla si udělat kafe.

„Jakej dobytek zasranej to tu zeblil?“ zeptala se, když ukončila revizi v 1+1.

„Hned to uklidím,“ hlásil se k dílu nepřímo Aleš. Aby od mámy neschytal facana, hnal se pro kýbl s takovou vervou, až mu chlouba vyklouzla nepůvodním otvorem ve spodním prádle. Díky tomu si Anežka vzpomněla, proč vlastně přišla.

„Jsem s Tondou v jináči, ale ten zmrd od tý krávy neodešel, tak jsem se na něj vysrala,“ oznámila.

„Budu bába ve třicetipěti,“ uvědomila si stará Vránová a dolila šálek kávy panákem tuzemáku. „Kde vezmem prachy na výbavičku? Já po Adámkovi všechno prodala a splácím Milošův iphone,“ ptala se nahlas sama sebe, aniž by vůbec doufala ve spásnou odpověď.

„Mám nápad. Vím, odkud keše dostat,“ ozvala se Adélka a utřela kečup i nudli do rukávu.

Stará Vránová ji nepodceňovala. Zbystřila. Věděla, že pod vrstvou sádla v té holce něco dříme. Jako jediná z rodiny zatím nepropadla a tak bylo jasné, že úplně blbá být nemůže.

 

Adélka se na mámu vítězoslavně usmála a bylo rozhodnuto:

„Přihlásíme se do Výměny manželek!“


19 názorů

saggitarine
25. 07. 2016
Dát tip

rozveselilo, miestami dokonca do hlasného smiechu :)


careful
28. 06. 2016
Dát tip

Díky, opravím.


Honzyk
28. 06. 2016
Dát tip

:P:P:P jo, to je zivot....jsem se fakty zasmal..:P----chvilema jsem si vzpomnel na O´ Toole(a) a jeho "Spolceni hlupcu":P:P....nektery momenty k nezaplaceni....))....na zacatku "ale  JI...uz to..netrapilo, tedy kratce, "ovladac" take kratce, "kde na to VEMEME prachy, ("vezmeme" by stara Vranova asi nerekla:)---nazev OK, hlasky vyborny,autorka pritom netlaci nevkusne na pilu , k cemuz by tema mohlo svadet..*


Markel
23. 02. 2016
Dát tip

tak to někde chodí:-)) *


Janina6
22. 02. 2016
Dát tip

Tenhle styl je fajn hlavně v první chvíli, kdy funguje moment překvapení. Mně by ke spokojenosti stačil tak poloviční rozsah (v druhé polovině už mi to přijde kapku stereotypní), ale pointa je opravdu skvělá.


Gora
21. 02. 2016
Dát tip

Careful: dříme se tu dobře, a při mém mládí, co víc si přát...díky za upřímnost, tu cením...


Rituál_666
21. 02. 2016
Dát tip

Ave tipanas! /*


Alexka
21. 02. 2016
Dát tip

:DDD trefné, jsem se pobavila...  no a budou slavní ...


careful
21. 02. 2016
Dát tip

Gora - nejsi neumětel... prostě si zkoušíš různou tvorbu a nejspíš se i vyvíjíš k lepšímu, jen není dobrý, když tu usínáš na popleskávání od "kamarádů"


careful
21. 02. 2016
Dát tip

děkuju za koment... "šestiletí" opraven, ale u šťouchnutí mi to nějak nedocvakává... Adél byla úmysl


a2a2a
21. 02. 2016
Dát tip

Opravuji chybu ...briskní... bryskní


Gora
21. 02. 2016
Dát tip

Careful, jak víš, líbí se mi tvá tvorba šmrncnutá tvým originálním náhledem a smyslem pro humor. Povedlo se , moc.Od neumětelky/T.


a2a2a
21. 02. 2016
Dát tip

Dva překlepy, a sice ...šestiletí Asámek.... a šťouchl do Aleše... pokud to byla Adél.

Ale jinak díky brisknímu hovorovému jazyku a sice cíleně, ale také s ohledem na záměr i potřebně nadsazenému nahromadění drobných epizod, což samo o sobě je umění, jsem se pobavil, přičemž mi neunikly reálné obrysy možného, které nenuceně na pozadí fungují. A závěr velmi podařený.

Občas dán i blbůstkám výběr a toto vydařená blbůstka je.


careful
20. 02. 2016
Dát tip

Děkuju za komenty.


pété
20. 02. 2016
Dát tip

nevim jestli se smat nebo narikat. asi se spis smeju. :D pobavilo


ježíši, to je masakr!!


Cleb
20. 02. 2016
Dát tip
:) Co občas vidím střípky z toho pořadu tak myslím že právě nějak tak se o tom skutečně rozhoduje.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru