Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pradávný příběh

22. 02. 2016
8
6
1344
Autor
Movsar

Čtyři drobná nokturna.

Páteční noc

Modravou zimou třpytí se noc nad městem a pátek bere měsíčný vír. Z lokálů to tluče žejdlíky, mládež netečná k spánku žije v uličkách. A jinde dva lidé právě uhasili knoty na svíčkách.


Měsíc

Po průzračné hladině vesmíru pluje měsíc. Pluje a nic mu nesejde na tom, že tady na zemi končí neděle. Svítí milencům, zlodějům i na břeh vyvrženým rybám. A jen ony už nemají strach.


Jméno

Do města se vloupala noc, provoz klepe zánik a tratolištěm pasáží pospíchají zpozdilí chodci. Za záclonou šedivou od cigaret muž střeží vzpomínku na dávnou lásku. Vyprchala z ní vůně jako ze starých léků. Marný je zápas s vlastní slabostí, vše co zůstalo, je jen jméno. A tak se zjevená pravda opakuje a obrací: Na konci zbývá jen slovo.     


Pradávný příběh

V misce na jídelním stole poslední jablko, stříbrné od úplňku. Vedle v pokoji pod peřinou dva, vysílení rajským učiněním, vyhnaní až k okraji spánku. A mají se k sobě, jako by si byli prvními a jedinými lidmi. Kolik toho musí odmyslet.. až na jádro starověkého příběhu téměř vše. Ale ten příběh stojí pevně, mají naději. 


6 názorů

Movsar
23. 02. 2016
Dát tip

díky za čtení, přátelé, a jsem rád, že se líbilo.


Taichi
23. 02. 2016
Dát tip

Ano, takto ano.


Lnice
22. 02. 2016
Dát tip
Zase moc povedené, nejvíc mě zaujalo Jméno *

Markel
22. 02. 2016
Dát tip

líbilo, můj šálek *


Kočkodan
22. 02. 2016
Dát tip
Já jako ročník 1958 zřejmě již k mládeži zcela nepatřím, což by možná vysvětlovalo fakt, že jsem k spánku zřetelně tečný.

Gora
22. 02. 2016
Dát tip

Mládež netečná ke spánku...kde ty časy jsou a strachy milenců...krása/T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru