Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sunshine

11. 03. 2016
1
22
1245
Autor
Jesse H.

   Vracel se domů a hrozně se na ni těšil. Předem vše pečlivě domluvili a ona už tam měla být. Byl neskutečně unavený, za sebou měl čtyři perné týdny v sedle při shánění dobytka a místo, aby se šel s ostatními vyspat do hotelu a pak pobavit do saloonu, rozloučil se a vyrazil po stezce zpět. Za ní. A teď už měl před sebou poslední hřeben, jen, co se vyšplhá nahoru, uvidí svůj srub a tenký proužek kouře stoupající z komína, protože vevnitř čeká ona. Jesse. V duchu před sebou viděl její rozzářené oči, cítil dotek jejích dlaní a slyšel její smích.

   Pak si uvědomil, že možná spěchal příliš. Včera v noci zase hrozně pršelo, alespoň v údolích, vrcholky hor už se sice pokryly bělostí prvního sněhu, ale dole lilo jako z konve a on si řekl, že by v tom nečase stejně nemohl spát, a jel stále dál, celou noc. Ale dneska je nebe jako vymetené a slibuje nádhernou hvězdnatou noc. A samozřejmě mrazivou. Bylo mu jasné, že Jesse bude chtít sedět dlouho do noci na verandě, jenže na to teď neměl ani pomyšlení. Po přestálé námaze se do něj chlad ostře zakusoval a navíc byl tak unavený, že by stejně nevydržel dlouho vzhůru. Těšil se na pořádný spánek v teplé posteli. Jesse to pochopí, ale bude zklamaná a jeho vždycky mrzí, když ji zklame. No uvidíme, ona také určitě jela včerejší nocí, bude stejně promrzlá jako on. Uvnitř už ale bude příjemně, třeba se spokojí vyprávěním ze stezky i při praskotu dřeva v kamnech.

   V myšlenkách byl dávno doma v teplíčku, když konečně dojel na hranu hřebene a pohlédl do údolí pod sebou. A zalila ho obrovská vlna zklamání. Jesse tu ještě není. Slíbila to, ale není tady, nečeká ho ani její přítomnost, ani teplo ve srubu. Hluboce si povzdechl a pobídl koně dolů ze svahu. Nedá se nic dělat, musí tedy rychle zatopit, sám se ohřát a čekat na ni.

   Mnohokrát, když tuto vzpomínku probíral, se v duchu ptal, proč ho tenkrát ani nenapadlo, že by se jí mohlo něco stát. On prostě jenom viděl, že nepřijela včas. Ale nepřišel na to, snad byl příliš unavený a příliš se těšil na pohodu s ní, prostě nevěděl…

   Ve srubu se rychle postaral o vše potřebné, a pak seděl s hrnkem kouřícího kafe v ruce u hřejících kamen tak dlouho, až ho přemohla dřímota. Rozhodl se tedy, že zaleze do postele, odložil hrnek a před ulehnutím vyšel na skok ven. Mezitím se skoro setmělo. Nad západním obzorem ještě zbyl oranžový pruh, ale mráz už začal vystrkovat drápky a na obloze se rozsvěcely první hvězdy. Něco upoutalo jeho pozornost, nějaký nezřetelný zvuk a on se pořádně zaposlouchal. Za chvíli si byl jistý, po stezce se z údolí blížil jezdec. To musí být ona! Posadil se na verandě a čekal, až vyjede nahoru, studený vzduch mu pomáhal neusnout. Po nějaké době se mu proti zářící obloze zjevila její silueta a už seskakovala před srubem z koně. Vyšel jí vstříc.

   „Ahoj, Jesse. No konečně!“

   „Wille!“ přitiskla se do jeho náručí. „Jak, konečně?“ zeptala se unaveně, ale jako by nic. To ho docela rozčílilo, on tolik pospíchal a ona si přijde klidně pozdě a neřekne ani popel. Ani ji pořádně neobjal, takže se zase odtáhla.

   „Myslel jsem, že tu na mě budeš čekat. Přece jsme se domluvili!“ Vyčítat jí nechtěl. Ale nějak mu to nevyšlo.

   Jesse však ještě vydržela. „No tak, Wille. Já vím, jak ses těšil, že tu budu první, ale neměl jsi teda tolik spěchat.“ Ve skutečnosti už by v tomto okamžiku vylítla a tahle smířlivá, krotká řeč ho měla varovat, že něco není, jak má být. Jenže on nebyl pozorný.

   „Spěchal jsem, abych už byl s tebou! Zato ty sis dala klidně na čas.“

    Jesse už odváděla svého koně do přístěnku, ale po těchto slovech se k němu prudce otočila a světlo oblohy ji celou zboku ozářilo. Uviděl, že je pořádně od bláta, ve vlasech má hlínu a listí a na tváři nejspíš i krev. A její oči v tom okamžiku zchladly, stejně jako hlas.

   „Počítej pořádně, Wille,“ řekla a odešla se postarat o koně. On zůstal němě stát a pořád mu nedocházelo, jak moc se plete. Jesse pak beze slova vešla rovnou do srubu a jemu nezbývalo, než se tam vydat za ní.

   Nabrala si do lavoru horkou vodu, svlékla si zablácené šaty a začala se umývat. Uviděl, že celý levý bok má sedřený do krve a pokrytý obrovskými modřinami, stejně jako rameno, stehno a trochu i tvář.

   „Co se ti stalo?“ Ale ani tahle otázka nevyzněla, jak měla, cítil, že hněv z něho ještě nevyprchal a ovládá i jeho další jednání.

   „Mně nic,“ řekla jen a opatrně se soukala do rezervního oblečení.

   Trochu se vyděsil. „Tak Nancy? Nebo dřevorubcům?“

   „Ne, ti všichni jsou v pořádku.“ Přesto byl její hlas plný zoufalství a smutku. Ale on to neslyšel. Ne v tu chvíli. Naopak ho to ještě víc popudilo.

   „Nikoho jiného už nemáš!“ vylítlo z něho zlostně, zatímco jí podával svůj svetr. Co tak vyvádí, když jsou všichni v pořádku? Ihned si uvědomil, že tohle už přehnal. Jenže bylo pozdě.

   „To nemám, Shawnee!“ takže se zlobila vážně moc. Pohlédl do jejích očí a celý se zachvěl, protože to byly úplně jiné oči, než znal, tvrdé oči pistolníka, oči jejího bratra Showna Heyese. Pak je odvrátila, práskla dveřmi a zůstala sedět venku na verandě.

   Uvědomoval si, že všechno udělal špatně. Jesse se něco stalo a on se zachoval značně necitlivě. Jak byl unavený, tak by si nejraději dal pár facek, ale bylo pozdě, teď už s tím nemohl nic dělat. Vyšel za ní ven a pokusil se o smířlivý tón.

   „Pojď dovnitř. Mrzne.“

   „Nech mě být.“

   „Ale Jesse…“

   „Wille!“ Z jejího hlasu a koneckonců i oslovení poznal, že její hněv už zchladl, ale stále se zlobila. Hodně. A byla na pokraji pláče. Jenže s ním nechtěla mluvit, tak se sebral, přinesl zevnitř obě deky, mlčky ji do nich zabalil a stejně beze slova odešel do srubu sám. Byl už tak unavený, že se mu oči zavíraly při chůzi, ale nechtěl jít spát a nechat ji samotnou tam venku, v tom mrazu. Uvařil čaj, pak dlouhou dobu přecházel kolem okna a nakonec jí přinesl naplněný hrnek. Nevzala si ho od něj, ani se nepohnula, jen nepřítomně hleděla kamsi do tmy. Postavil ho tedy vedle ní na lavičku a zase odešel. Už to nemohl vydržet, zalezl do postele a ihned usnul.

   Když se probudil, byla stále ještě tma. Uvědomil si, že kamna vyhasla, a že ve srubu nikdo další není, Jesse je tedy pořád venku. Okamžitě vstal a vyšel na verandu. Seděla na lavičce schoulená pod dekami přesně tak, jak ji tam před hodinami opustil, hrnek čaje s tenkou krustou ledu vedle sebe. A spala. Hlavu měla složenou na kolenou a zmrzlá pára jejího dechu jí potáhla řasy, obočí a všechny přečnívající vlasy bílou krajkou jinovatky. Bylo to zvláštní, zvláštně krásné. Chvíli jen stál a díval se na ni. A pak si všiml, že deka na jejích kolenou, pod místem, kde měla oči, byla úplně ztuhlá zmrzlou vodou, zcela jistě slanou. Jesse musela plakat, hodně a dlouho. Přistoupil k ní a opatrně ji zvedl do náručí. Nedělal si iluze, že ji neprobudí, a také se mu to nepovedlo. Jesse sebou s výkřikem cukla a on ji málem upustil. Sevřel ji pevněji, jenže způsobil jen další výkřik bolesti. Ale to už byli vevnitř a on ji opatrně postavil na zem.

   „Co je ti?“ zeptal se znovu a tentokrát byla v jeho hlase opravdu starost o ni.

   „To nic. Jen, jak jsi mě sevřel… asi budu mít pár zlomených žeber.“

   Bolestně sykl. „Tak s tím nic neuděláme. Jak se to stalo?“

   „Spadla jsem do rokle, pořádně jsem se praštila.“

   Účastně pokýval hlavou. „Proto ses zdržela.“ V jeho hlase už nebyla ani stopa výčitky, jen holé konstatování faktu.

   Zvedla k němu svoje oči, na řasách jí rozmrzla námraza a teď byly pokryty drobnými kapičkami vody, která jí tekla tenkými pramínky i po tvářích dolů. Něco z toho byly nepochybně slzy.

   „Přijela jsem včas, Wille, dokonce jsem tady o jednu noc dříve. Stálo mě to hodně.“ Bez dalšího slova se zabalila do jeho suchého pláště a ulehla na lůžko. Shawnee stál jako opařený, připomněl si její předchozí slova, že má pořádně počítat a poslechl. A užasle zíral na zabalenou dívku na posteli, protože měla pravdu, on tolik spěchal a tak se těšil, že se spletl, i on tu byl dříve, o celý den, a ji neprávem osočil. Příšerně se zastyděl, protože ji tímto připravil o svou podporu a pochopení, když spadla do rokle a ošklivě se potloukla.

   Něžně na ni promluvil, ale ona už spala tvrdým spánkem, zmožena bůh ví čím vším. Rozdělal tedy znovu oheň v kamnech a opatrně si k ní zezadu lehl, tak, aby ji hřál na zádech. Jesse se ze spánku trochu zavrtěla a přitiskla se do jeho náručí, jak byla zvyklá a on věděl, že aspoň tohle je v pořádku. A ráno si s ní promluví o té rokli a vytáhne z ní, co tam prováděla.

   Jenže ráno byla Jesse pořád v hlubokém spánku a jeho ani nenapadlo ji budit. Spala stulená na lůžku, čelem do kouta, schovaná před světem. Prospala úplně celý den. Shawnee se odstěhoval k ohýnku před srub, aby ji nerušil a dovnitř se jen chodil dívat, jak spí. Čím déle spala, tím víc mu bylo těžko, protože bylo jasné, že se jí toho muselo stát mnohem víc, než jen prostý pád do rokle, a on mohl jen doufat, že si úplně nezavřel dvířka k její duši a nakonec mu poví, co se ve skutečnosti přihodilo.

   Večer se konečně probudila. Našel ji sedět na okraji postele, vypadala jako hromádka neštěstí.

   „Nemůžu se skoro hnout, strašně to bolí.“

   „Ta žebra?“

   Pokývala souhlasně hlavou. „A rameno. Ani nezvednu ruku. Kdybych nevěděla, že mi předtím všechno fungovalo, řekla bych, že ho mám v háji,“ povzdechla si. „Potřebovala bych teplé jezírko,“ trošku se pousmála. Smutně. Věděl, jaké jezírko má na mysli, ale to opravdu nebylo dostupné.

   „Udělám ti aspoň zábal, třeba to trochu pomůže.“

   „Tak jo, díky.“

   Namočil šátek do horké vody a kouřící jí ho obtočil okolo obnaženého ramene. Měla ho skoro černé.

   „Musela jsi spadnout z pořádné výšky.“

   „Hm.“ Její hlas o stupeň ochladl. Po chvíli dodala: „Budu muset jet.“

   „Jet? Teď?“ na víc se nezmohl.

   „Bude mi to trvat dlouho a Nancy by pak měla strach. O to musím vyrazit dřív.“

   „Vsadím se, že ani nenasedneš na koně. Jak chceš jet?“

   Zvedla k němu oči, neskutečně smutné, plné bolesti. „Prostě musím.“

   Shawnee pokýval hlavou. Věděl, na čem teď je, věděl, že to jinak nepůjde, ona nepovolí. Přisedl k ní na postel a opatrně ji objal.

   „Já vím, Jess. Pojedu já. Ale ty slíbíš, že se odtud nehneš, rozumíš? Předpokládám, že bys neudržela ani pušku a medvědi ještě nespí.“

   „Nehnu. Díky!“ Byla tak pokorná, zkroušená a bez vůle. Shawnee byl připraven na bitvu, že se bude bránit, on že jel celý měsíc a pak ještě sem, prakticky bez odpočinku, když přijela, ani nemohl udržet otevřené oči… Úplně tyhle všechny její argumenty slyšel a vymýšlel svoje, pádné, rozhodné a hlavně rozhodující. Ale nebylo třeba, přijala jeho nabídku jedním slovem. To bylo špatně.

   Po vydatné večeři zalezli oba zase do postele. Shawnee ji předtím pozoroval, jak se s velkými obtížemi pohybuje po srubu a teď v temnu noci přemýšlel, kam by asi tak dojela, kdyby se jí podařilo vyškrábat se na koně a jestli by opravdu jela. Dlouho nemohl usnout, a když se ráno probudil, myslel si, že prakticky vůbec nespal. Přesto byl odpočatý a začal se svižně chystat na cestu. Jesse zase seděla na kraji postele a hýbala se pokud možno minimálně. Jen po tváři jí čas od času stekla slza. Vyložil si to mylně.

   „Tolik to bolí?“ zeptal se starostlivě.

   Zavrtěla hlavou a začala si dělat nový zábal ramene, ale vzal jí šátek z ruky a udělal to za ni. „Jasně, že ne. To nic, nech mě.“ Byla nepřístupná. A on začínal být zmatený. Proč se chová tak odtažitě? Kdykoli se jen malinko přiblížil k tématu jejího pádu, stáhla se do sebe a jeho nepustila blíž. Připadalo mu, jako by mu něco zazlívala. Ale nevěděl co.

   Pokrčil tedy rameny a šel si osedlat koně. Vycházející slunce zrovna svítilo přímo do přístěnku a on se zarazil. Ten kůň, kterého si tu Jesse ustájila, nebyl Sunshine, mazlivě řečený Shane. Na první pohled, a ještě v šeru, mu byl dost podobný, ale rozhodně to nebyl on. Shawnee tu za celou dobu byl jen večer dát koním čerstvou vodu a píci, ale zvířat si v podstatě nijak nevšímal. Měl jiné starosti, které zaměstnávaly jeho mysl. Teď ale bylo jisté, že Jesse na Sunshineovi nepřijela a to značilo jediné, že o něj přišla. Tím se vysvětlovalo mnoho, ne-li všechno.

   Usedl na lavičku na verandě a schoval tvář do dlaní. Jesse měla svého koně hrozně ráda, znamenal pro ni víc, než on pořádně tušil. Byl pro ni vzpomínkou na její dřevorubecké roky a poutem s rodinou, památkou na bratra, přestože on nevěřil, že by ho od Showna mohla dostat, na to byl moc mladý. Ale teď pochopil její zoufalství a smutek i nevhodnost svého chování. Potřebovala jeho porozumění a účast, místo výčitek a ostrých slov obejmout a vyplakat se v jeho náručí. Jenže on to takhle zpackal. Zvedl se a pohlédl oknem dovnitř. Seděla tak, jak ji opustil, teď však alespoň věděl, co se stalo, ne tedy moc přesně, ale asi to, co ji trápí nejvíc. Zhluboka se nadechl a vešel do srubu.

   Sedl si k ní, jednou rukou ji objal, druhou sevřel její dlaně v klíně a tichounce na ni promluvil.

   „Odpusť, Jess. Jsem nepozorné dřevo, teprve teď jsem si všiml. Povíš mi, co se stalo Sunshineovi?“

   Jesse v jeho náručí ztuhla, sklonila hlavu, ale neřekla nic. Pohladil ji po tváři.

   „Řekni mi to, prosím. Nezůstávej s tím sama.“ Objímal ji a hladil. A čekal. Jesse postupně povolovala křečovité držení těla, a pak se k němu přitiskla a naplno se rozplakala. Trvalo dlouho, než ze sebe něco vypravila.

   „Byla to moje vina. Zabila jsem ho!“

   „Počkej, počkej. Vem to po pořádku, ano? Nebude to takové, uvidíš.“

   Potřásla souhlasně hlavou, ale trvalo další nekonečnou dobu, než pokračovala. Vzala to opravdu od začátku.

   „Vyrazila jsem hodně brzy, chtěla jsem mít náskok, protože jsem měla v úmyslu vyčistit ti pramen a strouhu. Jela jsem rychle, ale spustil se ten déšť, musela jsem zpomalit a večer se utábořit, i když jsem původně plánovala, že pojedu i přes noc. To mi nevyšlo, tak jsem druhý den chtěla zase nahnat čas. Rozhodla jsem se jet Příkrým kaňonem. Bože, taková blbost!“

   „Zvolil bych stejně. Ať už se tam stalo cokoli, nemohla jsi to vědět.“

   „Ale měla! Jen poslouchej,“ utřela si slzy a po chvilce pokračovala. „Všude bylo tolik vody, pršelo už přece dlouho, všechno bylo rozbahněné a strašně to klouzalo. Měla jsem se vrátit,“ sklopila hlavu. Hladil ji a mlčel. „Ale jela jsem dál, Shane se neplašil, neprotestoval, byl poslušný jako vždycky. Kdyby se bál, kdyby nechtěl jít, já nevím…“

   „Ale no tak, Jesse. Pohladila bys ho a on by šel.“ To nebylo zrovna chytré, došlo mu vzápětí a sevřel rty. Ale už to řekl.

   „Ano, máš pravdu. Já vím,“ popotáhla. „Stezka klouzala, ale my jeli bezpečně a jistě dál. Neměla jsem strach, ale pozor jsem dávala. Přesto mě nic nevarovalo, mě ani jeho, stalo se to úplně nečekaně… Utrhnul se s námi svah.“

   „Ach ne!“ ujelo mu.

   „Bylo to hrozně rychlé, pořádně ani nevím, co se dělo. Najednou nám zem pod nohama zmizela a my jsme padali, nebo spíš klouzali po boku. Snažila jsem se dostat nohy ze třmenů, ale stále se mi to nedařilo, Shaneova váha mě táhla ohromnou rychlostí dolů a navíc mě i tlačila ke svahu. Bylo to zoufalé. Pak přišly dvě hrozné rány do boku a ramene, cítila jsem, jak se mi nohy osvobodily, a já byla volná. Ale skoro vzápětí jsem dopadla na zem, přímo mezi Shaneovy zmítající se nohy. Rychle jsem se odkutálela, úplně automaticky a tím jsem si vlastně ověřila, že se mi nic nestalo. Všechno mě bolelo, ale nic to nebylo. Zato Shane… levou zadní nohu měl pod sebou, úplně na padrť, lezly z ní kosti, stříkala krev a on… strašlivě řičel… nikdy to nezapomenu… nebylo, co jiného dělat. Vytáhla jsem pistoli a zastřelila ho.“

   Shawnee si přitiskl její hlavu na prsa a ona opět nezadržitelně plakala, až se jí otřásalo celé tělo. „Bylas skvělá, nic lepšího dělat nešlo.“ Držel ji něžně, ale pevně. Když se zase uklidnila, pokračovala dál.

   „Vrátila jsem se spodkem kaňonu, potok byl dost vydatný, místy byl přes celý kaňon a já musela jít vodou. Bylo mi to jedno. Měla jsem před sebou stále jeho nehybné tělo a v duchu viděla vlky a medvědy jak ho rvou na kusy, to jsem nechtěla dopustit. Byl to Sunshine, nejlepší kůň, musela jsem ho pohřbít. Jenže jsem u sebe samozřejmě neměla lopatu, takže jsem spěchala do osady ke zlatokopům. Koupila jsem nového koně, lopatu a jela rychle zpátky, abych tam byla dřív, než ti hladovci. Přijela jsem včas, ulevilo se mi, je to asi hloupé, ale nějak mi na tom strašně záleželo. I tys měl přece svého Lemmyho rád, nenechal bys ho jen tak na pospas mrchožroutům…“ Věděl, co by chtěla slyšet. Ale řekl pravdu.

   „Podle okolností, Jesse. Ale to nic, já tě samozřejmě chápu. I když to nebylo rozumné, vím, proč ses vrátila a pohřbila ho. Předpokládám, že ti to trvalo aspoň půlku noci.“

   „No, vlastně celou a stejně jsem ho v podstatě jenom tak zaházela a navršila trochu kamenů... budu se tam muset ještě vrátit. Všechno mě bolelo, a i když jsem se nezastavila a bolavé klouby mi nezatuhly, šlo mi to pomalu a čím dál pomaleji, taky už jsem byla vyčerpaná a všechno to na mě sedlo, ten pád, Shaneův křik, můj výstřel… Ale nad ránem jsem byla hotová a vyrazila kaňonem zase zpátky ke zlatokopům. Trochu jsem se najedla a jela dál, tentokrát normální cestou. Zbytek už víš, druhý den večer jsem byla tady.“

   „Bože, Jesse,“ povzdechl si. „Žes nepřijela na Shaneovi, jsem si vůbec nevšiml, tvou bolest jsem pořádně neviděl. Osočil jsem tě, že jedeš pozdě a tys přitom byla tak statečná! Já… vím, že jsem se měl chovat úplně jinak, odpusť mi to, jestli můžeš.“

   „To nic, Wille. Měls toho dost a byl jsi zklamaný, já to chápu.“ V jejím hlase nebyla hořkost, to se mu ulevilo, ale smutek a žal tam měly ještě svoje pevné místo. Věděl, že bude mít co dělat, aby je trochu rozptýlil. Jesse bude potřebovat pořádný spánek, ale přes den ji bude muset něčím zaměstnat, a ačkoli měl původně v plánu ihned odjet k Nancy, aby byl co nejdřív zpátky, teď ji opustit rozhodně nemohl.

   „Jak dlouho jsi myslela, že k Nancy pojedeš, když jsi chtěla včera vyrazit?“

   „Říkala jsem si, že tam budu za čtyři, možná pět dní.“

   „Dobře. Já to zvládnu za den a půl, takže tu ještě dva tři dny můžu s tebou zůstat.“ Jesse se nadechovala k protestu, ale on zvedl rezolutně ruku a zavrtěl hlavou. „Nechci nic slyšet, takhle tě tu nenechám.“ Pak ji znovu objal a soustrastně dodal. „Sunshinea je mi moc líto, Jess, vím, co pro tebe znamenal. A mrzí mě, žes to musela zažít.“

   Jesse jen lehce pokývala hlavou.

   „Teď se nasnídáš a pak se půjdeme podívat na tu studánku. Ani jsem netušil, že potřebuje vyčistit, jsi pozorná, díky,“ políbil ji s úsměvem a ona mu ho lehounce oplatila. Věděl, že už to půjde. „To rameno stejně budeš muset rozhýbat. Povolilo ti trochu pod tím obkladem?“

   „Trochu ano. A máš pravdu, musí se rozhýbat. Jako předtím.“


22 názorů

Jesse H.
13. 04. 2016
Dát tip

Lakrove, díky, že ses k tomu vrátil, vážím si toho.

Že zmíněná věta dělá z Shawneeho Deana městkého moulu mi teda sebrala spaní. Něco na tom bude a já to předělám, protože takový on rozhodně není. :-) Je jasný, že "normálně" by hned, co by vykounul zpoza hřebene a viděl, že Jesse nepřijela, začal přemýšlet, co se jí mohlo stát. Však tam mám větičku o tom, že nikdy nepřišel na to, proč se tahle choval, přecitlivěle a sobecky, jak jsi Ty napsal, takže by mělo být jasné, že to byl nějaký neobvyklý "výpadek správného chování" :-) On je  vlastně celý tento příběh takový, napsala jsem tuto kapitolu právě proto, že můj hrdina byl příliš dokonalý, vždycky myslel na sebe až na konec, vždycky pro ni udělal ze všeho nejdřív všechno možné i nemožné... potřebovala jsem událost, která z něho dělá trochu člověka, normálního člověka, který taky chybuje nebo někdy vypadne ze své role. Protože jindy by buď překonal svoji únavu a jel ji hledat rovnou, kdyby měl pocit, že by mohla být v ohrožení a nebo by šel rovnou spát a vyrazil po odpočinku, kdyby cítil, že je tak vyřízený, že by žádné akce nebyl schopen. No, takže díky za postřehy, trochu to přepíšu, aby tohle bylo jasné :-)

A ohledně neadekvátnosti jejich vztahu - proč myslíš? Že si Jesse příliš troufá být takhle nepříjemná a protivná? Nebo že Will příliš dlouho vydržel a nepraštil do stolu? Možná byla většina lidí a většina vztahů tehdy jiná, ale neznamená to, že takovýhle být prostě ze zásady nemohli. Nedávno se mi dostala do ruky knížka, která je považována za první western, zakladatele žánru a podotýkám, že je psána očitým svědkem událostí. Jmenuje se Virgiňan. A byla jsem překvapená vztahem tamních milenců, mírou samostatnosti a rozhodnosti, dnes by se řeklo emancipace, budoucí ženy hlavního hrdiny.

No a kdyby se Ti chtělo, zajímal by mě Tvůj názor i na moje předchozí dílo, Jak jsem ho potkal poprvé, ale zamozřejmě jenom kdyby... :D


Lakrov
12. 04. 2016
Dát tip

Střídání časů -- tedy spíš setrvání ve správném mluvnickém čase --  je v pořádku, až na větu ...Ale dneska je nebe jako vymetené...,  o níž ale myslím víš, takže je tam nejspíš záměrně.  

K obsahu, tedy k chápání smyslu a nálady povídky: Mám dojem, že na to, v jakých  podmínkách žije a pracuje tvůj hrdina, je najednou po zjištění, že ona  do srubu ještě nedorazila příliš přecitlivělý sám k sobě; snad až sobecký.  Najednou myslí jen na sebe, na pohodlí, teplo, kafe, postel... namísto toho,  aby se zabýval třeba otázkou, kde se mohla zdržet ona.  Věta (myšlenka) ...jestli má jít spát nebo na ni čekat... z něj dělá městského moulu  ze současnosti, a ne westernového hrdinu a myslím, že dívka, jako je tvá  protagonistka, by ho brzy kopla do pr... prostě by o něj nestála.  

Ta zápletka, to napětí mezi dvěma milenci(?) neodpovídá době, do níž je příběh  zasazen. Nadbytečná sdílnost ("ukecanost") textu je ve výčtu nedostatků  téhle povídky až na druhém místě.

P.S.: hlavně si z mých keců nic nedělej :-)  


K3
12. 04. 2016
Dát tip

Jako součást většího celku jo. To je fajn.


Jesse H.
12. 04. 2016
Dát tip

K3, ano, už jsem to přiznala, je to jenom část delšího příběhu, a konkrétně je to Willova vzpomínka, takže proto tam jsou vlastně jenom jeho pocity a Jesseino jednání zůstává nevysvětleno.  A ohledně toho srazu - ta konkrétní doba byla den. Honáci hnali stáda třeba i přes půl kontinentu na určité trhy konané v konkrétním dni nebo dokonce na vlaky, které odjížděly v konkrétní hodinu... nepřijde mi neadekvátní, aby si tam lidé dávali sraz na určitý den. Je jasný, že museli už při plánování počítat s dostatečnou rezervou a také s tím, že třeba budou muset na toho druhého čekat... těžko si ale představit, že by si dali sraz třeba v rozmezí týdne, alespoň pro mne.


K3
11. 04. 2016
Dát tip

To máš pravdu, nepochopil. Ale já jsem to myslel taky trochu jinak, těžko se to vysvětluje. Na mě to působí spíš jako část něčeho delšího. Anebo na povídku slabší zápletka. Víš mě příjde vůbec divný, když někdo jede několik dní na koni, že si dává s druhým sraz na nějakou konkrétní dobu. Myslím že někde v divočině nehraje na takovou vzdálenost nějaká hodina vůbec roli. Myslel jsem to asi tak nějak jako StvN. Že mi přišlo vůbec nepodstatné dávat si nějaký konkrétní sraz. To je asi jako když jdeš 50km pochod. Každý je jiný, záleží na terénu, na počasí, jakou máš stravu a spousta jiných věcí. Takže to mě zarazilo ale nic ve zlém. Ahoj.


Jesse H.
11. 04. 2016
Dát tip

Díky za přání :-) A s povídkou máš pravdu, ale ona tohle vlastně povídka není, to se omlouvám, ale takhle to je zařazeno do kategorie. Nicméně o to překvapení jsem se pokusila - neříkej, že jsi hned od začátku pochopil, co se jí stalo a co musela udělat  :D


K3
11. 04. 2016
Dát tip

Nechtěl jsem tě zklamat. Zaujalo mě to. Kdyby mě to nezaujalo, tak bych to nedočetl až do konce. Ale na závěr jsem očekával nějaké překvapení. V tom jsou právě povídky kouzelné, že mají pointu. Něco, co ti dojde třeba až za určitou dobu. Najednou se ti rozsvítí a uvědomíš si co chtěl pisatel třeba jenom naznačit. V tom je síla povídky a její kouzlo. Ale je to taky to nejtěžší na to přijít... Piš dál, ať se ti daří.


Jesse H.
11. 04. 2016
Dát tip

STvn, máš samozřejmě úplnou pravdu. Ale právě Will byl shánět ten dobytek a on byl na místě včas, to Jesse to měla "blízko" a měla dost času dát si rezervu, takže on očekával, že už tam bude. Ale připadá Ti to nepřirozený, chápu.

K3, díky za přečtení i Tvůj názor. Víš, kdyby měli tu prostou radost ze shledání, tak by bylo vymalováno, on by na ni byl milý a ona by mu hned řekla, co se jí stalo... samozřejmě by to bylo nejpřirozenější, jenže to by nebylo o čem psát :-)  A já tohle nepsala kvůli ději, ale kvůli pocitům a rozhovorům, právě kvůli tomu oboustrannému nedorozumění a netoleranci. Western je tam jen jako kulisa (protože  to je můj paralelní virtuální svět), stejný konflikt může zažít kdokoli kvůli jiným nepochopeným "maličkostem". Nicméně samozřejmě chápu, že Tě to nezaujalo.

 


K3
10. 04. 2016
Dát tip

Pro mě by bylo asi nejpřirozenější, kdyby měli jednoduše radost z toho, že se vůbec shledali. To mi docela chybělo. Ale asi vůbec největší problém je v kvalitě příběhu. Žádný zvláštní děj. Potom můžeš dělat třeba kouzla a stejně toho z toho moc nevykřeseš. A napsat kovbojku nebo vestern v době kdy se dá říct, že všechno už bylo napsáno, je nesmírně těžké. Já mám vesterny rád a fandím každému, kdo se o to pokouší, ale když se ohlídneš, kolik těch filmů kvalitou vyčnívá? Je jich pár a ty tvoří pilíře. Ostatní jsou jenom takové kopie. To samé je v hororech a nebo třeba v rock and rollu. Napodobeniny. Schválně zkus napsat něco zajímavého co se ti přihodilo a udělej z toho vestern. Každý může překvapit, ale v každém případě je to tenký led...


StvN
10. 04. 2016
Dát tip

Moje poznámka se netýkala určování času. Ber to tak, že když dneska máš jet někam autem a cesta má trvat dvě hodiny, může se ti stát, že narazíš na problémy a cesta bude trvat tři hodiny. Z relativního pohledu to je 50% zboždění. Tehdy, když měl jet s dobytkem na dva týdny, se snadno mohlo stát, že to budou tři týdny. Časově šlo o události jiného rozsahu. Takže si myslím, že lidé byli mentálně nastaveni tak, že zpoždění v řádu několika hodin neřešili jako zpoždění.


Jesse H.
09. 04. 2016
Dát tip

Careful, nezlob se, ale tady konkrétně jsi to zrovny Ty, kdo uráží, takže se, prosím, trochu klidni.

StvN - s nominací souhlasím, díky. Vím, že si tak můj výtvor přečte víc lidí.

A k tomu zpoždění. Je jasné, že v té době a místě bylo spousta okolností, které mohly lidi na cestách zdržet a ti lidé o nich věděli a rozhodně na sebe čekali hooodně dlouho, když na to přišlo. Na druhou stranu ale lidi, kteří žili takhle v přírodě měli svoje nástroje, jak si určit den setkání dost přesně, samozřejmě ne např. 9.dubna, ale třeba tři dny po úplňku a tak podobně. Takže si nemyslím, že zrovna tohle je nereálné, ovšem je to jen můj názor.


careful
08. 04. 2016
Dát tip

...prostě buď tak hodný a neurážej!... ale možná tvou starou by to bavilo, no...tak to bereš podle toho (páč ta moc inteligence pobrat nemohla)


careful
08. 04. 2016
Dát tip

Milý StvN, většina tvých děl se zabývá jen a jen pocity a atmosférou, páč děj to skoro nevede...nevím, zda jsi si toho vědom...asi jsi ženská, nedá se svítit.... tedy podle toho, cos tu zrovna napsal...

...a tohe mě taky nebavilo ani žádného jiného vlastníka vagíny, který to tu četl... 


StvN
08. 04. 2016
Dát tip

Něco na tom je dobré. Celkem vzato si uvědomuji, že pro holky to bude zajímavé psaní, protože se zabývá pocity. Zpočátku mě to i bavilo, ale později už toho na mě bylo moc a cítil jsem, jak mi mozek začíná vypínat. Tenhle nápor výčitek a vzájemného zklámávání dokáže vstřebat málokterý chlap, řekl bych. Ale chápu, že to někoho může zajímat číst.  Měl bych jenom jednu technickou poznámku. Možná to je přehnané schválně, to není tak úplně poznat, ale otázka zpoždění je relativní, protože zrovna v době, o které píšeš, nebyl den žádné zpoždění a lidé, kteří takto cestovali, na sebe čekali třeba týden. Takže tohle mi přijde mírně zavlečené z dnešní doby, ale nereálné pro období, o kterém píšeš. Jinak souhlasíš s nominací do PM?


Lakrov
07. 04. 2016
Dát tip

K tomu střídání časů:  Nejspíš máš pravdu a je to v pořádku. Občas mě zatahá za oči něco zcela  zbytečně. Přečtu si to za pár dní znova a dám vědět (hned si posílám avízo).  Zamyslím se při dalším čtení i nad zmiňovaným obsahem -- tím vzájemným  obviňováním --, ale vzhledem k tomu, že už vím co vím, to teď asi nemohu  posoudit dostatečně nestranně.


Jesse H.
07. 04. 2016
Dát tip

Děkuji vám, pánové, oběma.

Lakrove, Tobě za konstruktivní kritiku, netřeba se omlouvat za vyjádření nevole, kdybych kritiku nechtěla, tak to sem dávat nebudu.

Střídání časů – celé je to v minulém, ta Tebou zmíněná věta by měla být jediná v přítomném. A ať se koukám, jak se koukám, připadá mi to v pořádku. Je tam časová souslednost… - včera v noci pršelo…. ale dnes je nebe vymetené….a Jesse bude chtít večer sedět na verandě. Ono to bude dáno tím slovem „dnes“. Abych to zachovala v minulém čase musela bych tam dát „dnes bylo nebe vymetené a slibovalo hvězdnatou noc“ a to mi prostě připadá divné. Nebo je to lepší?

Přílišná popisnost v pátém odstavci – ano, trochu probrat by to mělo jít. Já mám tendenci vyprávět i s detaily v popisu, chápu, že to může působit nudně a nedůležitě. Problém je, že to všechno vidím před sebou a co všechno vidím, to se snažím i popsat :-)

No a k tomu, co autor příliš dlouho tají. V tom je zakopaný pes. V „povídce“ totiž nejde o to, že se Jesse nemohla s tragédií smířit… jde o to, že vinila Willa, že on si nevšiml a proto jí  tak dlouho trvá, než mu řekne, co se stalo, protože prostě jemu tak dlouho trvalo, než přišel na to, že je Shane po smrti. Nejde o to, že si Will uvědomí „jaká je Jesse echtbaba“, jak se vyjádřila careful, to on dávno ví, naopak jde o konflikt mezi lidmi, kteří se milují a navzájem se dobře znají, ale oba mají nějaká očekávání a oba z nich nechtějí nebo neumějí ustoupit. A když pak nastane situace, že se ta očekávání sejdou, oba vlastně selhávají, protože jeden nemůže překousnout svoje zklamání, že nepřijela včas a druhý zase to, že si nevšiml, že má jiného koně. No, možná to z toho všechno nevyplývá, nevím, myslela jsem, že to je celkem jednoduchý samostatný příběh, a můžu ho tady zkusit prezentovat jako povídku, ale ve skutečnosti to povídka není a asi tady něco z „toho okolo“ chybí. To byl třetí můj takovýhle pokus tady, už toho nechám :-) Pro povídku asi potřebuju nějaké mantinely, vyzkoušela jsem si jednu soutěž, kde bylo maximum 1800 slov, a přišla na to, že pak člověk opravdu hodně promyslí, co tam nechat a co vyházet a má to něco do sebe. Časem tady nějakou takovou opravdu povídku taky vyzkouším.

Nějak jsem se rozkecala, pardon :-)

 

Svtn – Tobě děkuji za tip. I když jsem tedy zmatená, jsi někdo jiný než Stvn nebo ten samý? A jestliže jsi ten samý, zajímalo by mě, za co jsi mi ho dal, jestli to není moc velká troufalost. Jsem hrozně překvapená, opravdu jsi to celé četl, a opravdu se Ti tam něco líbilo? Hlavně to neber nijak zle, vím, jak se tady ve všem hledá jiný význam. Já jsem skutečně (a mile) překvapená a chtěla bych vědět … Taky to mohl být třeba omyl (protože nechtěný tip nelze vzít zpátky, jak jsem si ověřila :-) )

No a samozřejmě, pokud jsi někdo jiný, také mě zajímá, za co ten tip je :-)


Lakrov
06. 04. 2016
Dát tip

Kladně hodnotí, že jde o příběh plný lidského citu, sounáležitosti s přírodou a  lásky ke zvířatům. Napsaný je však na můj vkus přiliš zdlouhavě,  takže (ač netušená, tj. dobrá) pointa nezasáhne čtenáře v pravý čas.  

Místy (často) necitlivé střídání minulého a přítomného času  (...a jel stále dál, celou noc. Ale dneska je nebe jako vymetené...)  Místy se mi text zdá nadměrně sdílný (např. první polovina odstavce  ...Ve srubu se rychle postaral o vše potřebné... ale i dál)  Z obsahu je jasné, že autor tají jakýsi důležitý dějový zvrat,  ale zvažuji, zda jej netají tak zdlouhavě, že by to čtenáře mohlo začít nudit.  Proč mu to neřekla rovnou (nebo dřív)? napadá mě po dočtení...  Chápu, že se s tou tragedií nemohla smířit, že na tom je postaven smysl  té povídky, ale to objasnění je oddalováno příliš dlouho  a oddalováni je obaleno spoustou zbytečností.  Omlouvám se za dosti přímé vyjádření nevole.  


Jesse H.
21. 03. 2016
Dát tip

Děkuji za přečtení i názory. Promyšlené to mám důkladně, i "prožité", dialogy mnohokrát prozkoušené. Postavy se obě chovají jaksi divně... Ale prostě to asi pro nikoho není :-)


careful
11. 03. 2016
Dát tip

jo, na mě je to příliš ukecaná růžovka, bych taky škrtala... navíc postava neví že jede někam o den dřív a najednou si to uvědomí?

Proskákala jsem to...z té ženské nepochopitelně lezou informace dva dny... a ten muž, co ji má patrně rád na ní při koupeli civí zvláště asexuálně..což je taky divný...

..asi to má být romantické v tom, jak té chudince křivdí, aby si pak uvědolil jaká to je echtbaba, ale působí to celé jako ospalé ufo na divokém západě zabalené v růžovém celofánu...


Skarabea
11. 03. 2016
Dát tip

je to strašná nuda, skús to preškrtať, píšeš v podstatne v niekoľkých odstavcoch o tom istom

inak tie postavy a ich správanie je akési divné... to ako sa will správa k jess ľahostajne len preto, že meškala          ???

proste to chce lepšie napísať, prepracovať dialógy, lepšie si premyslieť postavy, skús si napríklad predstaviť akoby by si sa v danej situácia správala ty

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru