Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bravurní škrabal!

15. 03. 2016
12
24
2608
Autor
Lyryk

Bravurní škrabal!

 

Musím zase po letech napsat pochvalnou kritiku. V pátém čísle Tvaru roku 16 na straně 6 je uveřejněna nepřekonatelná, vrcholově krásná, báseň, která mně, pamětníkovi, přivolala podobné pocity jako kdysi, za blahého socialismu, Buchvaldkovy deklamace v nedělní chvilce poezie. Šlo o Tauferovy verše proti rozmístění raket středního doletu v západní Evropě. Tenkrát deklamoval: No, mister Carter! To jako, že se těch raket nebojíme.

Tentokrát jakýsi škrabal, přesněji Karel Škrabal, ukázal, že dokážeme znovu vyrábět častušky pro své milované ochránce. Tentokrát jsou to ovšem častušky pro-euro-americké. Jen doba není stejná. Dnes klidně mohu posílat podepsané dopisy bez obav, že mne CIA dopraví do svého gulagu na Guantanámu.

Zaposlouchejme se do skvělých veršů vele-mistra škrabala.

 

A.M.

 

Angela Merkelová

Angela Merkelová

Angela Merkelová

ta není jak ti sráči

Chtěl bych ji navštěvovat

ve stáří

dát si koláč a víno

krmit holuby

s Angelou Merkelovou

v parku na lavičce

žádný pak copak

punk i o hůlčičce

 

To nejlepší je hned na začátku básně! Rafinovanost a napětí. Podaří se po prvním verši technologií Ctrl+C & Ctrl+V zkopírovat estetickofunkčně celé jméno adorované osoby bez chyby? Myslím, že povedlo a dokonce úsporným způsobem! Dvakrát a dost! Tato moderní metoda kopírovaného opakování je nezřídka podceňována a mnohými kritiky přehlížena. Jde však o zdůraznění, kolikrát si za svým obdivem či tvrzením stojím. A tady je nejzajímavější střízlivo-estetický odhad. Prostě to nepřehnat ani nedohnat.

A hned velkorysé seběvědomé gesto básníka na stejdži pokračuje: „ta není jak ti sráči“. Velmi vhodně se zde jeví u slůvka „jak“ skrouhnutí či lépe odškrábnutí koncového „o“. Srovnejte obyčejné: ta není jako ti sráči. Navíc neúderné „jako“ vyvolává i asociaci, že by to mohlo být všechno jenom jako. Takto nejsou žádné pochybnosti, s čím se táhne na branku.

Ovšem adorace Angely Merkelové to je ta pravá pravicově undergroundová svazácky enthusiastická odvaha. Přiznám se, že jsem dosud A.M. nedoceňoval. Hodnotil jsem ji podle toho, že to byla přece právě Angela Merkelová, která jako významný politik spustila evropskou lavinu nenávisti. Její výrok: „Multikulturalismus selhal“ ve mně vyvolal spolehlivě tu nejhlubší beznaděj, zvláště potom, co stejný výrok jako mantru zopakoval pár týdnů po ní též prezident Francie Sarközy. Uvědomil jsem si, že jedinou alternativou multikulturalismu je monokultura, tedy totalita a válka. Takový krátký verš a takové důsledky…

Stejná žena se pár měsíců nato staví do role vítačů a ochránců migrantů. Všem sice vadí jí prosazované kvóty pro rozmístění běženců v zemích Evropské unie. Vadí z nesprávného pragmatického důvodu, že nelze toto zadání ze strany neněmeckých zemí proti vůli běženců splnit, jelikož chtějí běženci za každou cenu jen do Německa. Kvóty by však měly vadit z toho pravého důvodu. Ani běženci nejsou podlidé druhé kategorie, aby jim někdo nařizoval něco, co občanům unie nenařizuje. Je to absurdní. Ale i tak budiž. Nechť si politickou ekvilibristiku paní Merkel nad zotročenými migranty s pozadím ropného koridoru přes syrské území klidně někdo obdivuje. Jen ať to, prosím, nevydává za POEZII. Udělejte mu třeba adorační rubriku. Angažovanou přílohu! Celé číslo mu věnujte, ale nevydávejte to za POEZII. Věnujte mu rubriku Zjevná a jistá pravda.

Běda, co to plácám. Ještě si to u kapitánů české literatury polepím. Samozřejmě, že to je vrcholná současná poezie. Autor je ochoten Merkelové věnovat svoji účast na jejím stáří, (nebo její na jeho, gramaticky je obojí možné). Zde na mne hluboce působí představa lidské účasti na bezmocném stáří, které už nikdo nikomu není ochoten prokazovat, ale tady by se autor sebezapřel a svou drahocenou přítomnost novodobé ikoně věnoval. Klobouk dolů.

Ovšem nej nej nej zdařilejší je mnohoznačná pointa v závěru básně. Nevím o pankáčství zhola nic, snad jen to, že jde o jakousi šokující provokaci. Tím se celý text převrací. Někdo by si mohl myslet, že autor tím popírá svou ochotu trávit ty chvíle s A.M. ve stáří, ale tady má autor zcela jistě na mysli provokaci vůči koimunitě pankáčů, kteří by zřejmě takové vzácné chvíle své přítomnosti neobětovali. Zde se jim šokujícím způsobem, pankáčům, překládá skutková podstata jednání ušlechtilého typu. Tu si ovšem A.M. zaslouží.

Čert vem Putina a prokremelské kolaboranty, však mají na hlavě másla dost. Ať mají ještě psí hlavu k tomu. A ty blahé vulgarismy v celém svazku básní. Zde mám kvůli jejich vzácné vytříbenosti až nábožnou úctu k jejich skvělému užití v údernických básních, že je ani nebudu z úcty opakovat.

Myslím, že když si tento Tvar nekoupíte, přijdete nejen o tyto skvělé básně, ale i o fotografii Ladislava Zedníka v nadživotní velikosti na první straně velko lepého plátku. Kdo chce být in, tak kupuje!


24 názorů

jaza
10. 05. 2016
Dát tip

raději si ten tvar kupte... jinak zemřete na písmáku a zbyde po vás jen přezdívka


MKbaby
09. 04. 2016
Dát tip

Ojojoj, to je tedy síla...


Mabi
03. 04. 2016
Dát tip
Ještě jedna věc, mladí lidé, co se nikdy nemuseli učit pitomé básně, těžko pochopí, co se tímto chtělo říct.

Mabi
03. 04. 2016
Dát tip
No a Pavkova úderka to bude recitovat na 1.Máje.Doporučila bych i sáhnout do pokladnice poezie starší, např. přidat ty báječné verše, co začínají-Na ulici Vuka Karadžiča dvaja muži ohýbajú ocelové prúty.Práca je to celkom básnická...

oran
18. 03. 2016
Dát tip

pro safian: s tim souhlasim, v nekterych pripadech je onanie spis skodliva.


dnes ráno bylo bravurních škrabalů plné parkoviště...


báseň je ironickou parodií, takže ok, ale co není ok, je to, když někdo bere parodii vážně (


Umbratica
17. 03. 2016
Dát tip

Čtu s úžasem tu báseň Mr Škrabala a verš o tom,jak s ní bude chodit ve stáří do parku krmit holuby,mi připoměl kreslený vtip tuším v MF zveřejněný loni v létě. - Angela na lavičce v parku krmí holuby,ale za jejími zády se rýsují obří hnáty ptáka Noha jako dva slopy do nebe.

Takže tip !


Safián
17. 03. 2016
Dát tip

Kdybych si ten Tvar koupil (jakože si ho nekoupím), tuto básničku bych  po zběžném přelétnutí prvního řádku ani nečetl. Ale tvůj rozbor ? Jako bych se napil ze žumpy. Co všechno jsi v něm semlel! A o poezii neřekl dočista nic. Quo vadis?


Lnice
16. 03. 2016
Dát tip
Myslím, že soudobý pank je jiný než před pradávnem. Např. ostře vystupuje proti neonacismu, proto se možná vyskytl v oné básni. Ta by ovšem na Písmáku výběr od Lyryka zřejmě nedostala :)

careful
16. 03. 2016
Dát tip

..no, já nevím, nějaké emoce to očividně vyvolalo...pokud se má umění hodnotit tím, tak je báseň čupr gut, jak praví klasik Miluna


Agibail
16. 03. 2016
Dát tip

:-)*


Zuzulinka
16. 03. 2016
Dát tip

:)


vk
16. 03. 2016
Dát tip

iróniou na iróniu .-)


Vedun
16. 03. 2016
Dát tip

Dobrý den,myslím si, že holub je symbol lidské duše a víno symbol krve, která bude prolita v zájmu dosžaení statistik zobrazovaných formou kolčáového grafu. Opakovní segmentů na začátku je jasné zaříkávání proti zlu, více mne mate však segment "žádný pak copak" protože zdnálivě neobsahuje žádnou informaci.


Josephina
16. 03. 2016
Dát tip

taky bych si trochu chtěla obnovit svoji němčinu s Angelou, pokud tedy donese koláče a víno (čeští důchodci nejsou a vůbec nebudou v budoucnu tak zazobaní, aby mohli tak nebužírovat!) - snad to napsal jako nadsázku, možná trochu i jako ironii - nesmíš brát všechno tak údernicky! punk, punk, punk


cira hysteria


no sláva!!! víc takových Škrabalů!!! :o)


já myslím, že na konci autor udělal chybku a má tam být "punč"

:) hezké rozebrání básně, mohl by ses tím živit... nechceš přijít ke mně a rozebrat nějakou moji?  :)


Janina6
16. 03. 2016
Dát tip

Asi si to přečtu u nás v knihovně. Ale co si počnu, jestli zjistím, že to ti "kapitáni české literatury" mysleli vážně? :-)


Gora
16. 03. 2016
Dát tip

Božínku...                                                          /T.


..tak nevím..smát se či plakat?


Lyryk
15. 03. 2016
Dát tip

je tam celá stránka škrabalových básní, celkem 13, pak je tam ještě poznámka v rubrice Zasláno; viditelně s tím obsahem trochu souvisí .)


a2a2a
15. 03. 2016
Dát tip

Zdeňku, a je k té básni ve Tvaru nějaká poznámka? Nebo je to otištěno v nějakém kontextu, souvislosti? A nebo je to dokonce nějaká cílna provokace? I když závěrečný verš je tím nejlepším na této básni.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru