Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Fejeton téměř sci-fi

21. 03. 2016
5
8
1294
Autor
kuča

 

 

   Vzpomenete si ještě, vážení čtenáři, na nejznámější dílo literárního velikána Svatopluka Čecha? No ano, řeč je o „Novém epochálním výletu pana Broučka, tentokrát do XV. století“.

   Jen pro připomenutí - nejisté nohy hlavního hrdinu zanesou z oblíbené Vikárky přímo do časů dávno minulých. Pan Brouček se ocitá v Praze husitské, prožívá mnohá dobrodružství. Autor na stránkách postupně odkrývá jeho bojácně měšťácký charakter a konfrontuje jej s odhodláním a nadšením husitských bojovníků.

   Ano, hlavním pisatelovým záměrem bylo pranýřovat českou společnost 19. století a užil k tomu geniální metodu – cestu časem. I dnes by brouzdání věky mnozí z nás uvítali – prožili bychom znovu své lásky, změnili průběh bitvy na Moravském poli, vyhnuli se seznámení s dnes již nepříjemnou manželkou… Někteří teoretičtí fyzikové připouštějí, že jednou, možná,… zkrátka cestování časem je prý jen otázka času. Následující příběh není literární fikce, jen jsem vše poněkud přibarvil a okořenil. (S ohledem na Zdeňka a Tondu jsou pozměněna i jména hlavních aktérů).

   Když se Jirka s Mirkem ve výčepu domlouvali, že nazítří vyrazí na ryby, byl jsem k jejich plánům vzhledem k hustotě čárek na účtenkách mírně skeptický. Jak ale řekli, tak udělali. Měli štěstí, že jejich vozidlo nebylo zastaveno policejní patrolou, protože kalné zraky, mátožné pohyby, mdlé jazyky, jakož i všudypřítomný alkoholový odér hovořily za vše. Když už se začínali radovat, že dosáhli svého cíle, zkoprněli a téměř oněměli úžasem – před sebou zahlédli německou motorizovanou hlídku ve vojenských letních uniformách vzor 1944! Jirka se štípl, Mirek si loknul, oba protřeli oči a… náckové tam stáli dál!

    Delirium tremens nebo snad smyčka v čase? Panika dosáhla maxima v okamžiku, kdy Mirek zasípal, že na zámeckém balkóně stojí sám Adolf Hitler. Oba rybáři rázem vystřízlivěli, zastavili, a aniž byli vyzváni, vystoupili z auta s rukama nad hlavou. Pak Jirka omdlel. Mirek se šeptem pokusil zalarmovat Pánaboha…

   „Kdo sem pustil ty dva idioty, copak takhle se dá natáčet?“ „Ať dají ty pracky dolů a vypadnou z placu!“ Hanlivá slova pronesená cholerickým režisérem zazněla uším našich nešťastníků jako rajská hudba! Po chvíli totiž i jim došlo, že se ocitli přímo ve středu natáčení válečného filmu! Bleskurychle tedy svěsili ruce, s grácií přemáchli v žinkovském rybníku spodní prádlo a šťastni pelášili zpět.

   A pak že je rybaření nuda!


8 názorů

vtipné, opět si vytisknu...


kuča
23. 03. 2016
Dát tip

Já se trochu divím. Přijde mi to vcelku vtipné. Že je to mnohokrát použité schéma? Co mám dělat, když se vše takto vskutku událo?Přimyšleno není nic. Oba dva aktéry osobně znám.


Kolobajda
23. 03. 2016
Dát tip

Lidičky - proč nebodujete? Vždyť to je vtipné...   :-)) Ale když už, tak bych je nenechal pelášit zpět, jen ať si něco chytí (kromě rýmy...)    /***


Diana
22. 03. 2016
Dát tip
Pobavilo :-)

..ta poslední věta je právě nejlepší..jinak..jak říká gerty..no :)


Kočkodan
22. 03. 2016
Dát tip
Nerybarím, piju málo a vidím jeste mín, takze mi neco podobného snad moc nehrozí. :-)

agáta5
22. 03. 2016
Dát tip

tak nakonec na ty ryby nedorazili :)))  ten konec bych určitě upravila, na rybách nuda bejt nemohla tudíž :)


Gerty
21. 03. 2016
Dát tip

Cesty v čase jsou vděčná tématika :-) Broučka jsme,  myslím, měli jako povinnou četbu. Husity měli soudruzi za vzor, a kritizovalo se v něm taky to, co se jim hodilo do krámu, tak holt to bylo košer. Při cestách po různých kulurních památkách ale často narážím na informační tabule, které ale husity vykreslují spíš jako bandu hrdlořezů. Asi to bude tak půl napůl, jako vždycky. Druhá část je taky povedená, ale zase je to taková klasika - na tenhle motiv jsem narazil už několikrát - spíš asi ve filmu než v literatuře. Tady chápu, že to fungovalo, když ti dva byli našrot, že si nevšimli bandy filmařů kolem a všech těch jejich fildlátek.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru