Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Viktor Flint byl optimista

28. 03. 2016
8
14
1512
Autor
Zordon

Viktor Flint byl optimista. Nevím, jaký bylo jeho vopravdický příjmení a z jakýho kouta starýho světa jeho rodiče do Států přijeli, ale jedno vím jistě. Jejich americkej sen musel bejt hodně růžovej.

Tak třeba když se s Viktorem rozešla Ruby. Abyste věděli, Ruby byla Viktorova dětská láska. Kvůli tomu, aby ji zaujal Viktor dokonce založil dixilandovou kapelu, což s takovejma dřevákama, jako jsme byli my - jeho kamarádi- byl vobdivuhodnej výkon. Ruby mu dala košem kvůli Patrickovi, kterej byl vo hlavu vyšší a měl svoje auto. Jenže Viktora to nenaštvalo, nenadával, nebrečel a  ani se neopil. Když mu to Ruby voznámila - mimochodem dost drsně - chvíli přemýšlel a povídá:

"To je vlastně docela zajímavá situace, já si teď můžu najít úplně novou holku.“

Nebo když v jednadvacátým zkrachovala Millerova fabrika. V Millerově fabrice jsme pracovali všichni. I naši tátové. Když Miller padl na hubu, báli jsme se co bude dál. Jen Viktor Flint byl optimista.

"Když jeden vo prachy přijde, musej se přikutálet k někomu jinýmu. Prachy se jen tak nevypařej."

A Viktor samozřejmě předpokládal, že nějakej ten dolar se přikutálí i  němu. Nepřikutálel, ale Viktorovi to nevadilo. On byl jako křesací kamínek. Čím víc jste do něj uhodili, tím víc jisker naděje z něj sršelo.

A tak Viktor přišel s tím bezvadným nápadem, že budeme hrát v jednom z Chicagskejch zapadáků. Moc se nám do toho nechtělo. Byl to ilegální podnik a navíc už jsme všichni tušili, že Viktor přitahuje maléry. Vono jestli Pán Bůh viděl ten jeho věčnej úsměv, tak mu muselo bejt jasný, že na něj nemusí plejtvat šťastným vosudem. Na Viktora mohl poslat sedm ran egyptských a ten by byl ještě nadšenej, že z nebe padaj žáby...určitě by si plánoval, že otevře francouzskou restauraci.

 

Hraní v zapadáku bylo fajn. Do tý doby než přišli taliáni, že tam jako pro ně budeme pašovat láhve značky moonshine. Ve futrálech vod nástrojů. Cody se šprajcoval, Luke ukazoval, že do futrálu vod pozounu se toho moc nevejde, já byl rád, že na piáno se futrál naštěstí nedělá, protože to by bylo chlastu pro celou rotu mariňáků na vopušťáku. Jen Viktor souhlasil. Místo banja se mu do futrálu vešlo sedm lahví.

"To bude skvělej přivýdělek," mínil Viktor. "Navíc nametený lidi rádi tančí, i když muzika není zrovna nóbl."

Možná by to byl dobrej přivýdělek, kdyby se Viktor nezaplet s tou irskou holkou. Dva bráchové, kteřé měli se zrzavou Keltkou společný jedno z těch typicky irskejch příjmení jako O'Hara, O'Connor nebo O'Chlasta, si pro něj došli. Ten naštvanější vytáhl z pod kabátu luparu. Strčil dva upilovaný laufy Viktorovi pod nos a Viktor souhlasil, že jejich ségru vodvede k voltáři. Ale kdo ho znal dobře jako já, věděl, že to není proto, že by se bál, že mu dvakrát devět broků proletí palicí. Viktor Flint byl optimista. Měl za to, že bude fajn mít za švagry chlápky, kteří ho považují za tak fajnovou partii, že ho k voltáři chtěj dostat za každou cenu.

Jenže taková irská svatba se nemůže dělat bez whisky. A whisky za prohibice se těžko shání, jenže Viktor Flint byl optimista. Myslel si, že O'Chlastovi jsou moc milí lidi a že je vlastně bezvadný, že zrovna von dělá kurýra siciliánům a může jim na vopatřit pití. Jedna flaška ze sedmi tak vod teď putovala do zásob na budoucí veselku.

Taliáni ale nejsou blbí. Nebo možná jsou, ale počítat do sedmi asi umí. Nebo neumí a někdo jim Viktora prostě práskl. Tak jako tak si pro něj jednou přišli do naší šatny za barem. Kluci už byli pryč. Já jsem se krčil v koutku a doufal jsem, že si mně nevšimnou. Jen Viktor Flint byl optimista.

"Budu se ženit," zdravil zvesela svý makarónský kámoše.

Jenže ty kluci asi nebyli zrovna rodinný typy. Prej jestli jim Viktor ten chlast hnedka nevrátí nebo za něj nevysolí prachy, co jim za něj visí, useknou mu prsty, aby si už na banjo nezahrál. A chlápek tlustej jak výkladovej slovník vytáhl z pod saka sekáček na maso. Druzí dva přidrželi Viktorovi pravou ruku na stole. Ale Viktor Flint byl optimista:

"Kluci neblbněte, palec ukazováček a prostředníček budu potřebovat, až budu počítat prachy, co vám mám vrátit."

„Hmm, to je fakt,“ zahučel slovník a sekáček zasvištěl vzduchem. Tlusťoch vzal ze stolu Viktorův prsteníček a malíček a hodil je do krbu. Tím to pro taliány skončilo.

Z krbu byl cejtit smrad spálenýho masa, já jsem se třásl strachy. Viktor si držel ruku zabalenou v kapesníku a hystericky se chechtal:

"Ty gorily neví, že na banjo hraju jen třema prstama. Navíc mi usekli prsteníček, takže se nemusím ženit. Nevěsta mi přece nemůže navlíct prsten."

Neměl jsem to srdce mu v té chvíli říct, že prsten se navlíká na levou ruku. Ale i kdybych to řek, Viktor by to určitě zvládl. Viktor Flint byl optimista.


14 názorů

Lakrov
20. 04. 2016
Dát tip
 

Přemýšlím, jak využít toho O'Ptimistu :-)


Zordon
20. 04. 2016
Dát tip

Lakrov, díky za přečtení i za komentář. Jo O'Chlasta je originál (aspoň doufám). Původně měl ale vystupovat v úplně jiné povídce a měl to být irský milovník míchaných nápojů Míchael O'Chlasta.


Zordon
20. 04. 2016
Dát tip

Lakrov, díky za přečtení i za komentář. Jo O'Chlasta je originál (aspoň doufám). Původně měl ale vystupovat v úplně jiné povídce a měl to být irský milovník míchaných nápojů Míchael O'Chlasta.


Lakrov
20. 04. 2016
Dát tip

Je to psané v takových zajímavých "smyčkách", kdy první věta vždy uvede  nějakou situaci, která je ve zbytku odstavce dovysvětlena.  To "smyčkování" (které by mi jindy připadalo jako odbočování od hlavní linie)  mě v případě téhle povídky naopak docela baví.  Způsob, jakým popisuješ Viktorův optimismus, mě baví.  ...O'Chlasta.. je dobrej. To je tvůj originál?  (zkouším google,,, a dostávám obrázek M.Z. :-) )  Je to vlastně taková tragikomedie, řikám si po dočtení, ale  tip zaslouží.  


Zordon
31. 03. 2016
Dát tip

Kolobajdo, asi se budeš divit mé inspiraci, ale toto mě napadlo při velikonoční vigilii (tj. noční mši), o půlnoci jsem přišel domů a sepsal to.


Kolobajda
31. 03. 2016
Dát tip

Je to skvělé - odkud bereš inspiration?    : -))   /***


Alissa
29. 03. 2016
Dát tip

Sedm ran egyptských, francouzská restaurace a typicky irská příjmení - není co dodat!

(Mno, leda možná pár čárek. A samozřejmě tip.)


Skvělé! Miluju humor až do krve.((-:


Zordon
29. 03. 2016
Dát tip

careful, díky za přečtení i za upozornění. Chyby jsem opravil.


careful
29. 03. 2016
Dát tip

Tu větu Viktor pod veselkou moc nechápu, ale jinak celkem dobrý... tip si to určitě zaslouží...

ještě úplně nepobírám ty gorilii...je to v přímé řeči, ale nějak nechápu, jak to jako má znít.. půsolbí to spíš jako chyba, ač se asi jedná o záměr...


Diana
29. 03. 2016
Dát tip

Vtipné, originální! Optimismus ad absurdum - to mám ráda. Dobré nápady a přirovnání - křesací kamínek, sedm ran egyptských - a ta pointa! Viktor Flint je boží!******


Kočkodan
28. 03. 2016
Dát tip
Viktor mne svým obdivuhodným optimismem nakazil – tvoje příští dílko bude určitě mnohem lepší. ;-)

Gora
28. 03. 2016
Dát tip

Zábavné: optimismus mám ráda, i bezbřehý.../T.


MKbaby
28. 03. 2016
Dát tip

:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru