Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stát jako garant lásky

04. 04. 2016
5
14
1756
Autor
Movsar

Malá aktualita na okraj televizních novin.

Poměrně slabým proudem protéká médii debata o institutu státem hrazeného výživného za rodiče, kteří své povinnosti nedostojí. A přitom je to téma s přesahem do sféry tak silné, totiž do lásky.

Co se totiž jiným způsobem říká? Nic menšího než to, že stát chce napříště bdít nad láskou lidí. Svůj dohled vyjadřuje nástrojem aplikovaným ex post: pokud se největší projekt lásky, jakým je dítě, stane neúspěšným, stát následky narovná. 

Pragmatická otázka jistě je: nebude odpovědnost za onen projekt lásky vylučována předem a lidem se tak otevře možnost brát své nejzazší činy příliš lehce? Že by také ironická odpověď na kunderovské téma nesnesitelné lehkosti bytí?

Obrazná otázka je: staneme se kromě investorů také akcionáři cizích vztahů? A jak toto zvláštní propojení veřejného s intimním promění vztahy samotné? Budou napříště milenci ulehat do postelí s (ne)vědomím povinnosti splatit majiteli / podílníkovi na vztahu jeho dividendu? 

Bez ohledu na politické, ekonomické či sociální hodnocení věci tak téma otevírá hluboké otázky po hranicích mezi veřejným a intimním.  


14 názorů

Movsar
07. 04. 2016
Dát tip

jasně, budu za diskusi rád.


jj podívám se ráda :) a přihodím nějakej postřeh .. díky



Movsar
07. 04. 2016
Dát tip

naprostý souhlas. uvažuju úplně stejně a nelehko se s tímhle stylem dneška vyrovnávám, když je ho kolem tolik. napsal jsem o tom takových "deset tezí" - přikázání současnosti. je to kritika rozmařiklosti, úpadku mravů a tp. asi je to trochu mentorské, ale byl jsem v ráži. když budeš mít chuť:

 

 


jj, je to těžký :) všude je něco a nic není úplně ok

kdyby lidi opravdu užívali jen to, co potřebují ke slušnému životu, všechno tohle by nemuselo být.

občas dělám průzkum mezi svými známými, jestli mají nějaké spoření a myslí na zadní vrátka.. prý jim nezbývá ... a pak je vidím v káefcé .. to pětikilo by klidně mohli dát na spoření měsíčně ... nebo kuřáci... nebo plný hospody ... jj lidi si neradi odepírají.. že prej chtějí žít teď... jj teď je krásný, jenže teď trvá jen jeden mrk :))

díky za úvahu :)


Movsar
07. 04. 2016
Dát tip

souhlasím, sluncebunce, aby nevznikl dojem, že jsem antisociální, to vůbec ne. jen jsem ve věcech bezmyšlenkovitého pořizování si dětí skeptický. to, co říkáš v předposledním odstavci bylo určitým motivem pro úvahu.


no já myslím, že když to dopilujou, udělají tabulky jako na sociální dávky. např. do šesti let dva tisíce, od šesti do patnácti dvaappůl, od patnácti třitisíce a pak budou posílat exekutory na neplatiče, což vítám. Proč by stát nemohl převzít zodpovědnost za budoucí generaci? Když se rodiče o dítě nestarají, taky jim je stát vezme a umístí do jiné péče atd. stát dávno zasahuje do práv rodičů. Taková rodička, když nebude mít doma přijatelné prostředí pro miminko, své dítě nedostane a to je umístěné do kojeneckého ústavu...

ne všichni lidi si plní své povinnosti vůči svým dětem - nebudu tady mluvit o týrání a neposílání do škol ... je nutné aby stát zasáhl, protože tyto děti přijdou po nás a když to necháme jen tak nějak to dopadne, dopadneme i my staří špatně.

spíš bych se podívala na sociální dávky a opravdu je rozdělovala opatrně. když zdravý člověk nedělá pět let, je to divný!! Když si nepracující žena a muž na sociálních dávkách pořídí další dítě... udělala bych strop a šmitec.. po dvou dětech ani kačka ze státní kasy. Nejsme zvířata a děti si máme pořizovat jen když na ně máme z vlastní kapsy. tečka.

 

ty vado, to jsem se rozhohnila, asi půjdu kandidovat za socany :)))

 


ourhour
05. 04. 2016
Dát tip

Ministerstvo lásky? Tip.


Movsar
05. 04. 2016
Dát tip

jen jsem to chtěl uchopit řekněme psychoanalyticky, ukázat k tomu, že se najednou láska, resp. jedna její stopa, stává státním zájmem. chápu, že je veřejný zájem na tom, aby děti netrpěly nebo asby ti, co nemají na pojištění, dostali lékařskou péči, skutečně nejsem žádný zuřivý neoliberál, ale zamýšlím se - ve velké zkratce, uznávám - nad tím průlomem do intimity.

ale když už jsme zvířili debat: ono to zas tak nevinné není. a víte proč? ono totiž na výživné není strop, zatímco na sociální dávku ano. bude tedy stát hradit výživné v řádu desetitisíců, protože otec podnikatel s takto vyměřeným výživným neplatí? pak by to bylo z veřejného pohledu nespravedlivé. výživné totiž není založeno JEN na potřebe dítěte, ale ROVNĚŽ na dorovnání životní úrovně povinného rodiče.  


Fruhling
05. 04. 2016
Dát tip
Neni to prelomove tema: stejnou vec stat dela uz 150 let s duchody, o neco kratsi dobu se zdravotnim pojistěnim.

Kočkodan
05. 04. 2016
Dát tip
Priznám se, ze já na díte také neplatím. Snad se to dá alespon cástecne omluvit tím, ze zádné nemám.

jak povznášející bude sledovat pohyb cen akcií na burze lásky...

hrozí i tady nějaký ten černý pátek?


Gora
04. 04. 2016
Dát tip

Je to přelomové téma a díky za tvůj náhled...                 /T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru