Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nevolnost

15. 04. 2016
6
9
1409
Autor
Movsar

Ráno jsem zapnul rádio. Moderátor se vyznával z nejistoty: na víkend má odletět do Dubaje, ale obává se, že si výlet příliš neužije, ježto bude tak krátký.

Je dilema moderátora situací současného člověka? Člověka, který už neví, co by zkonzumoval, aby nabyl pocitu, že stále žije?

Dostavila se ranní nevolnost. Nevolnost z moderátora, z této civilizace. A – čirý odpor k ní.

Je to odpor k hlouposti, ignoranci. Co se ignoruje? Země. Gaia. Příroda. Veřejný prostor. Hodnota střídmosti.

V rádiu se ráno totiž taky říkalo: vezmu pár tisíc a obletím na jeden zátah svět. Za sebou zanechám ropnou stopu. A je mi to úplně jedno; jediné, co mě zajímá, jestli nebudu příliš unavený z cesty a jestli mě Dubaj nebude nudit.

Ranní nevolnost z idiotů, kterými byl obsazen veřejný prostor a kteří drží moc krmit lidi svými bludy. Blud: zatemňující řeč, žvást s kompetencí určit společenský trend.

A ti idioti z rádií jsou vlivní. Sociální sítě se hemží prostoduchými zprávami z cest: fotografie, nanejvýš zvolání „super“. Pláže kokosových ostrovů, džungle Vietnamu, ruiny Říma, autobus z Londýna. A jídlo, barevné, roztodivné, úžasné.

Exotika. Dokonce to zašlo tak daleko, že už ne erotika, ale exotika vládne člověku. Erotika se vystěhovala někam pryč, do neznáma. Její úlohu plní umělý sex všude kolem. Je v reklamě, je všude. Z erotiky v něm nezůstala ani stopa. Jako by erotika byla docela uhašena sexem a namísto tajemství tělesnosti nastoupilo tajemství cizího vůbec. Objevované značně neuměle, asi jako když se o erotiku pokoušejí děti.

Moderátor z ranního vysílání nebyl než dítě, kterému shoda okolností dala do rukou možnosti ke všemu. A ono se v rozmarech rozhodlo všech možností využít. Neboť jedním z kategorických imperativů současnosti je právě: Využij svých možností. Jak napsal Vattimo, opak je pravdou: Nevyužívej všech možností! Proč? Příklad: jednou takovou možností je atomová bomba. Víkendový let je malou atomovou bombou.


9 názorů

Lnice
18. 04. 2016
Dát tip
Mluvíš mi dílkem z duše... Je to moc smutné... Ale neviděla bych to tak černě, stačí všechno vypnout, zajít do lesa, pousmát se se svými blízkými a hned je to lepší, ne? :))

Movsar
17. 04. 2016
Dát tip

goro, vip jsou pro mě takovým sociologickým okénkem a bizarelií v jednom. je to fajn, zkus to někdy. pobavíš se.

j: vybírat, to se ti řekne.

s: to ale přece útočí odkudkoli. to je net, rádio, reklama venku. to by ses musela zavřít někam do pastoušky na šumavě. ne? jsme všichni uvnitř, už není žádné vně, jak říká v. bělohradský


otvírám tývý tak dvakrá do týdne a zase ji znechucena vypnu... takže jsem velmi málo zahlcená čímkoliv :)))


Josephina
16. 04. 2016
Dát tip

musíš si pekelně vybírat i z informací, i z rádií, i z médií, aby z tebe nebyl přinejmenším neurotik ...


Gora
15. 04. 2016
Dát tip

VIP zprávy jsem nikdy neviděla...raději se spřízním s písmáky...není nad svobodnou volbu...


Movsar
15. 04. 2016
Dát tip

děkuju, přátelé, jsem rád, že ještě existují niky, kde se pěstuje rozum a uměřenost. člověk by se sice neměl, jak varoval herakleitos, nechat uspat do vlastního světa, ať je takový, nebo onaký, ale pobyt ve společnosti těch jurodivců, už od ranního vysílání až po večerní TV VIP zprávy, mi nedělá dobře. tady jsme spřízněni volbou! a už takových míst moc není. bu´dme za pismaka.cz rádi. :-)


podepisuji...


Gora
15. 04. 2016
Dát tip

SUPER! / Dělám si legraci, výstižné povídání, pod které se musím jen podepsat!/                                                                                  /T.


Kočkodan
15. 04. 2016
Dát tip
Ano, ranní nevolnost se nemusí týkat jen gravidních žen. Také mívám někdy pocit, že je doba – přesněji řečeno lidé – těhotná nestřídmostí. Alespoň něco pozitivního - z tvého dílka jako takového mi nevolno nebylo.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru