Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Středisková Ithaka

05. 05. 2016
5
5
1274
Autor
Movsar

Středisková Ithaka

Holohlavý olbřím se sluchátky. Jmenuje se Otík a přijel do Prahy, protože tu jsou stovky posiloven. Stává se za večerů, že skrze okno svého panelákového bytu pozoruje bezútěšnost šedých skal kolem. V dálce padají červánky a jeho anabolické srdce jímá nostalgie, bolest po ztraceném a nasládlá myšlenka návratu do své střediskové Ithaky. Teď je ale ráno a on jede tramvají číslo 20 vstříc dalšímu svalovému dobrodružství. 


Údolí suchých salámů

Prahu vzal déšť. Turistům moknou rohlíky s uzeninou, ale neztrácejí proto chuť ke svačině. V některé z pasáží Václavského náměstí naleznou suché místo. Jakési údolí suchých salámů. Snad neožijí. (Aneb malá variace na biblické téma, Ezechiel 37.)


Ofélie z Vodičkovy

Z bledničky tváře jí vystupují fialové rty, umrlá Ofélie ve Vodičkově. A má ta ústa sevřená trpce. A Praha roznemohlá deštěm se nad ní přikryla svou hladinou. Takovou níž tlakovou nepřestojí žádné srdce.


Proměnění dámě

Televize referuje o novém vztahu člověka k tělu: studio plné lidí, někteří vyskakují radostí, jiní pláčí dojetím, další zůstali oněmělí úžasem: na fotografii silná žena, před nimi žena o dost hubenější. Byl učiněn zázrak Proměnení dámě v pořadu Vítejte v novém těle. Americký sen. Tělo se stalo předmětem magie ne už léčebné, ale estetické. A sociálními sítěmi se ozvěnou nesou zkazky o tom, že když se chce.. Aneb bití na bubny vůle. Jak zní dutě.


Lidé obtěžkaní smyslem

Mrakodrapy Pankráce, skleněné rezervoáry na smysl. Ve světě, z něhož byly vyhnány a rozmetány všechny symbolické rámce, se smysl zkomplikoval. Po pár symbolech zbyla jakási rezidua. Rodina, dobro, práce. Bussines centrum se dnes tváří jako generální štáb doby, epicentrum práce. Kolem se to hemží lidmi v dobrých šatech a s povýšeneckými maskami. Neboť oni jsou obtěžkáni smyslem. 


Homemade

Děti usínají do displejů svých multifunkčních telefonů, rodiče se upíjejí australským vínem. A v temných koutech internetu statisíce žen ohromují svět svým nahým klínem. Homemade. A třeba zas jednou do kosmu vyšlou pejska, aby tam vyštěkal všechnu marnost a člověk mohl dělat, že neslyší a nerozumí. 


5 názorů

Lakrov
03. 06. 2016
Dát tip

Význam slova ...olbřím... tuším, ale pro jistotu nahlédnu do slovníku;  nezvyklé slovo, archaismus?  Dnes slýchám(e) už jen přídavné jméno od něj odvozené.  JInak mě to -- až na Homemade a Lajku na konci -- moc nevtáhlo. Pardon :-)  


Josephina
06. 05. 2016
Dát tip

Petr Spálený nebo kdejaký černoušek by nosili dámu při těle na rukou ...


Lnice
05. 05. 2016
Dát tip
Líbilo:))

Kočkodan
05. 05. 2016
Dát tip
Nebudu dělat, že jsem nečetl a že se nelíbilo.

Gora
05. 05. 2016
Dát tip

Tvůj rentgenový zrak by se dal využít ve zdravotnictví:)) a poslední věta je smutná...          /T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru