Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Podpora v nezamilovanosti

Výběr: Lyryk
25. 03. 2002
20
1
4067
Autor
Bacil

Taková ptákovina, co mě ráno napadla cestou do práce...

Rádio právě hlásilo čerstvé zprávy. Ministerstvo lásky a emocionálních věcí upozornilo na zvyšující se počet nezamilovaných... zejména ve správních obvodech Aš, Cheb. Litvínov, Most, Štětí, Karviná, Orlová, Havířov a Ivančice. Nejvyšší procento nezamilovaných hlásil správní obvod Litvínov, celých 22,3 %. Ministerstvo právě oznámilo, že hodlá navrhnout vládě legislativní opatření, zejména vytvoření fondu milostných příležitostí, do kterého hodlá přispívat z rozpočtu. Opozice tento krok kritizovala a upozornila, že problém nezamilovanosti je samozřejmě závažný, avšak řešení, tak jak je navrhuje vláda, je cestou do pekel.

 

Osmnáctiletý operátor Arnošt se právě vracel z Úřadu lásky. No, něco mu nabídli... ta tlustá, ta opravdu nebyla jeho typ... ta druhá, to bylo o něco lepší, ale taky nic moc... vymluvil se na to, že ností svetr z ovčí vlny, na kterou on je alergický. Ještě že tak... slyšel, že někteří dokonce o sobě prohlásili, že jsou gayové, aby mohli pobírat podporu v nezamilovanosti ve formě pěti něžných e-mailů denně a nemuseli se vázat... Sice i jim pak vnucovali nějaké partnery, ale přece jen nabídka byla menší a z toho už se vždycky nějak vykroutili. Ale ta hrůza, kdyby ne... kdepak, to Arnošt riskovat nebude. Jo, Eržika Molnárová ze sousedství... ta si zašla za doktorem a ten jí napsal cosi o rizikové sadistické sexuální orientaci... a díky tomu jí dali na Úřadě lásky celkem pokoj. Ale co má dělat on, Arnošt...

 

Nejlepší na tom bylo to, že on by o nějakou lásku i docela stál... ale jak na to? K čertu... Vzpomněl si, že v úzkých mu občas pomohl děda. Sedl na tramvaj a vydal se na známou adresu. Děda hned pookřál, byl rád, že ho Arnošt vyhledal, aspoň chvíli nebude zírat jen do čtyř stěn kolem sebe... uvařil Arnoštovi dobrý čaj... Arnoštovi chvíli trvalo, než se odhodlal zeptat. Děda se zamyslel a Arnoštovi už se zdálo, že ani neodpoví, že nepochopil otázku nebo že vůbec nechce odpovědět, ale pak děda spustil: víš, tohle za mých mladých let nebylo, tyhle úřady, to bylo všechno jinak a to já ti ani neporadím... ale napadá mě - bývalo cosi podobného, na práci... úřady práce se tomu říkalo... a tak jsem tam taky chodil, a nikdy nic... a pak jednou jsem si sehnal brigádu, a tam si mě všimli, že jsem šikovný zedník, a dali mi práci i bez úřadu... možná je to tak, že by člověk neměl tak úplně spoléhat na ty úřady, nebo... ale já nevím, tohle je zase něco jiného, to si musíš přebrat sám...

 

A Arnošť odcházel, smutný, že ani děda mu neporadil... a přemýšlel... a pak si říkal, ale vždyť on má možná pravdu... Vzpomněl si na kamaráda, jak ho lákal na jeden literární server... vždyť přece taky píše básničky. Píšou tam i básnířky, třeba nějaká... ale co, za pokus to stojí... najednou jakoby do něj vstoupila nějaké nová, neznámá energie, byl plný chuti zažit opravdovou, krásnou lásku...

 

Otočil se, místo domů se přesunul do nejbližší internetové kavárny, objednal si minerálku a začal vyťukávat:

w, w, w, tečka, p, i, s, m...


1 názor

auxilium
20. 02. 2014
Dát tip

Skvělý nápad, provedení i pointa! Takový ten typ povídky kdy se při jeho čtení upřímně usmíváte - souhlasně a zároveň trochu posmutněle.


Jeheheman
12. 03. 2004
Dát tip
Ale tohleto je hezká kravina:-))) Na pracáku jsem ztuhnul 2 roky a tenhle byť roztomile kravinoidní příměr mi přinde dokonalý.. Jak mu nanízeli tu tlustou:))) To mi zase místo pomocníka kovoobráběče, taky jsem se musel z toho párkrát vykroutit.. *

Elyn
12. 03. 2004
Dát tip
:) trefný...:) *

Sandra
12. 11. 2003
Dát tip
jé, to je pěkný, i když celkově vlastně trochu smutný, ale má to vtipnou pointu

Bacil
02. 07. 2002
Dát tip
Já bych ho vlastně taky poslal mezi lidi, ale trochu jsem ten závěr přizpůsobil písmáckému prostředí... když jsem ji četl na Šuplíku, závěr jsem trochu změnil... a jestli s ní někdy budu něco provádět dalšího (s tou povídkou myslím), asi ho změním úplně. Moc děkuju za názor a neber to prosím (jak to dělává Hermit :-)) ), že "podlézám" Tvým názorům - já prostě VÍM, že máš pravdu :-)).

Petula
02. 07. 2002
Dát tip
Bacile, jasan, KDO má patent na rozum??? Snad (?) ON!?

░▒▓-_-▓▒░


Petula
01. 07. 2002
Dát tip
Tak, všechno dobrý, ale ta pointa se mi fakt nelíbí... Už jsem tady nadskakovala blahy na židličce. (Mám to jako dluh k přečtení už asi 1/4 roku...) Škoda, já bych ho normálně poslala „mezi lidi“, protože ten net je taky jen taková náhražka setkání... I když ve svém důsledku (obdobně jako úřad práce či lásky) nějaké to vážné zamilování tu a tam přináší... Já vím, mně se to „radí“, ale sama si poradit nedovedu... ░/-_-\░

Deltex
02. 05. 2002
Dát tip
:o)))) Zajímavé je srovnání s úřadem práce... asi si najdu brigádu!!!

nuance
18. 04. 2002
Dát tip
Jsi číslo! Hodně jsem se nasmála a o to snad šlo, ne? :-)) Díky!

green
04. 04. 2002
Dát tip
:-)) Pobavilo... ministerstvo lásky a emocionálních záležitostí se mi moc libi :-) Ale musim taky souhlasim s papouchema a spol...Nejak sem od toho konce cekala neco vic...Takze tip nedam, i kdyz napad je to skvostnej... :-))

Bacil
28. 03. 2002
Dát tip
Jo, já počítám s tím, že pokud s tou povídkou budu chtít jít mimo Písmák, budu muset ten konec změnit... ale neodolal jsem, a pro místní veřejnost jsem to ještě trochu opepřil. Jinak máš asi pravdu... Kalais: nevím a nejsem - Rebecca to vystihla líp a myslím, že to pro mě platí obecně: drobím se na směs zajímavého a banálního :-))

Bacil
28. 03. 2002
Dát tip
Jsem to já, banálně rozdrobený :-)

Amanda
28. 03. 2002
Dát tip
Kraaaasny!*

papouch
27. 03. 2002
Dát tip
zoo ...ééé .... nekapím to .. vlastně .. nekapištím .. ééÉ ? papoušci jsou tupí ptáci, těm se musí všechno polopatě.. Co Tě odradilo? ... :-))) (Krom toho, že papoušci jsou natvrdlí, tak jsou i hrrrozně zvědaví :-)) Bacil.: Dovolííííím :-)))))))))

papouch
27. 03. 2002
Dát tip

Bacil
27. 03. 2002
Dát tip
Ale tak jo... asi máte pravdu... já mám prostě slabost pro ženské jako takové... ale i přesto, ač je to k nevíře, se občas zamiluju do jedné a ostatní pak nevidím :-)) ale to je málokdy :-))

Nuitík
27. 03. 2002
Dát tip
kalais: Inu, Bacil a dalších několko by tu bylo :o))

Bacil
27. 03. 2002
Dát tip
Kalais @ Nuitík: Tedy... aby člověk pochopil smysl Vaší diskuse, musí si narolovat hodně nahoru :o)) Jinak - Bacila bych z toho vynechal, já bych spíš upozotnil na úžasňoučkého Nuitííííííííííííííííííčka :-)))))

Casenka
27. 03. 2002
Dát tip
Bací, vůbec mne nic nepřekvapilo:-) Novelka je to moc pěkná, až tedy vskutku na onen písmácký konec. Udělat si z tohoto serveru seznamku? Nabídka x poptávka, docela :-(, neholduji úmyslnému sledování jednoho písmáka za účelem bližšího (intimního ) setkání. Mohu se bavit s příjemnými lidmi, a že jich tu je! Na straně druhé bych nechtěla, ale dost již. Nezlob se:-)))) (rekapitulace:dílko mne pobavilo, zalíbilo, postoj, však víš...)

Bacil
27. 03. 2002
Dát tip
Časenko... ona to jistě není úmyslná seznamka, a vlastně tak ani povídka není miněna... ale to se tak přece stává, že se lidi baví o spoustě jiných věcí, a při tom si padnou do oka, ne? A může v tom být takový polo-záměr... A nemusí jít o intimní setkání, může jít třeba o přátelství a spoustu dalších věcí. Na druhé straně já sám jsem se již poněkud poučil a dávám si větší pozor na různé virtuálnosti, do kterých jsem se kdysi vrhával po hlavě.

Casenka
27. 03. 2002
Dát tip
Bací, polozáměr?!:-)

kachnička
27. 03. 2002
Dát tip
:o)...ty úřady...*

racek
27. 03. 2002
Dát tip
Dobry,Baci.Ja jsem mela kdysi napad, jak castecne vyresit nezamestnanost: vzdy tak na tri ulice by byl Obecni muz. Mel by budku na rohu, poradnik, stridali by se ve dvou trech smenach. Za maly poplatek by poskytoval tam bydlicim zenam ruzne sluzby, od vymeny zarovky po polohu 69. Jenze vekovy prumer nasi vlady asi takovy zamer vubec nepripousti.

Bacil
27. 03. 2002
Dát tip
No... prostě si s někým povídáš o literatuře a říkáš si - když to skončí u pěkného popovídáníčka, bude dobře... a když to skončí u něžného dotýkáníčka v postýlečce, bude ještě líp... - prostě ne brutálně: na tuhle se zaměřím a dovleču ji do postele, ať chce nebo nechce. Takové přemýšlení je mi cizí a je pro mě naprosto fuj :-))

Bacil
27. 03. 2002
Dát tip
Kachničko, Racíku, díky :-))

Nuitík
27. 03. 2002
Dát tip
Bacil: ne e..kdepak!

Bacil
27. 03. 2002
Dát tip
Jakpak kdepak! Já dím, že právě naopak! :-))

Nuitík
27. 03. 2002
Dát tip
a taky vzhůru nohama a naruby a upside down. Alóóóha domorodče! chi chi

Bacil
27. 03. 2002
Dát tip
Anebo downside up?

Bacil
27. 03. 2002
Dát tip
Kalais: Promiň... reagoval jsem na dva poslední... moc se omlouvám, nezlob se... taky moc děkuju.

racek
27. 03. 2002
Dát tip
Viz povidani o literature: odkazuji na sve dilko Setkani s basnikem-pod Rackem. Howgh.

Nuitík
27. 03. 2002
Dát tip
to neznám :o)

Renda
26. 03. 2002
Dát tip
Super - a jak to dopadlo? ***

Gorgona
26. 03. 2002
Dát tip
KRÁSNÝ! *

Helča
26. 03. 2002
Dát tip
:-D *

Bacil
26. 03. 2002
Dát tip
Děkuju... jste hodní...

Yeziiinka
26. 03. 2002
Dát tip
As Proklí! Jinak - děsíš mě, Písmák, myslím, neměl být primárně seznamka! :)) Nápad je to ale skvělý, ministerstvo lásky a emocionálních záležitostí mě dostalo! :)*

Wopi
26. 03. 2002
Dát tip
Bacil: jde den po dni - my jsme hodní jde noc po noci - není pomoci...

Yeziiinka
26. 03. 2002
Dát tip
Wopi!

Nuitík
26. 03. 2002
Dát tip
my víme :o)

Popelucha
26. 03. 2002
Dát tip
Jé, tohle se mi líbí... dobrý scifáč, snad jen ten děda zedník je takový příliš očekávaný, ale co... fakt se mi to líbí, i když tady jen tak plácám... Renda, možná to teprv dopadááááá ;-)

papouch
26. 03. 2002
Dát tip
hele, líbí, nápad skvělej, ale upřímně - tím koncem jsi to zvoral, notně jsi ten nápad zabil, škoda

Sama
26. 03. 2002
Dát tip
Moc se mi ten nápad taky líbil, gradaci to taky má, ale podobně jako papouch si nejsem jistá pointou - připadá mi použitá tak trošku z bezradnosti, ale na druhou stranu Písmák může být lékem, to vím. Ale trošku na něco jiného - myslím.Ahoj!

Yeziiinka
26. 03. 2002
Dát tip
Tak. Papí to řekl, mě se to nepodařilo, ale vidím to stejně - nádherný nápad s nedobře zvoleným vyústěním.

papouch
26. 03. 2002
Dát tip
no já taky kdysi doufal, že Písmáč je maskovaná seznamka a že tu ke svému štěstí přijdu, ale to jsem byl blbééj :-))) A navíc nejsem jako Bací, kterýmu je to uplně jedno, hlavně, že je to ženského pohlaví.... :-))))))

papouch
26. 03. 2002
Dát tip
no já taky kdysi doufal, že Písmáč je maskovaná seznamka a že tu ke svému štěstí přijdu, ale to jsem byl blbééj :-))) A navíc nejsem jako Bací, kterýmu je to uplně jedno, hlavně, že je to ženského pohlaví.... :-))))))

Nuitík
26. 03. 2002
Dát tip
kalais: výjimečných kvalit? tak nás tu vidíš? Chi chjůůůů :o)

Bacil
26. 03. 2002
Dát tip
Papouch: No dovol :-))))))))

Popelucha
26. 03. 2002
Dát tip
papouchu, hmpfghprrrsk pchichichichi (citoslovce posmívání Bacilovi)

zoo
26. 03. 2002
Dát tip
papouch!! :-))))))))

zoo
26. 03. 2002
Dát tip
Ech, uh, chci říci: papouch, jsem se kdysi s Tebou taky chtěla "seznamovat". Ale pak mne tak nějak odradilo něco pod některými Tvými dílky. Kapišto? :-)

Dabi
25. 03. 2002
Dát tip
Hezká pointa :o) Můj upřímný t*

Lyryk
25. 03. 2002
Dát tip
skvělý! pobavil :-)))

Kami
25. 03. 2002
Dát tip
:o))) Něžný e-mail - to je skoro protimluv (když si představíš, jak ti to čopitač přetaví na 00110001011... a potom vyplivne). Moc, moc se mi to líbí (*).

Nuitík
25. 03. 2002
Dát tip
jůůůů, super super! Moc povedenééé...hodně tipůůůů!!****

zoo
25. 03. 2002
Dát tip
:-)

alina
25. 03. 2002
Dát tip
:o))

Prokletí
25. 03. 2002
Dát tip
Chm, proč mám pocit, že mi to připomíná ministerstvo Lásky (n o a s d v L) z Orwelova 1984? ;o)))) m.

Wopi
25. 03. 2002
Dát tip
:o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru