Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pozůstalé pojmy

20. 05. 2016
6
5
1146
Autor
Movsar

Pozůstalé pojmy

Po dopadu letadla do moře se zvedla vlna. Svět médií zaplavila vlna slov. Příčina (hledá se), teror (je v módě), civilizace (věčná otázka), rodina (smutek pozůstalých; výčitka k osamělým útočníkům: uvědomujete si, že ničíte naši – západní – představu štěstí?!). Západní metafyzika chrlí své pojmy, jako by v nich někde byla ukryta naděje na pravdu události. A zatím se někde mezi útesy vznáší trosky. Mlčenlivé a bez nároku na pravdu, kusy nešťastné básně.  


Poslední akční hrdina

V televizi akční film. Osmdesátá léta v plném proudu. Skupina vězňů se snaží osvobodit, nejprve musí překonat nástražný systém k deaktivaci kontrolních obojků. Jeden z nich nevydrží a běží dřív. Exploduje mu hlava. Arnold Schwarzenegger se jen ušklíbne, jako že to věděl, a dál plní úlohu hrdiny. Do toho sem tam někoho odstřelí, sem tam ryčně zavelí.

Rok 1991. Z věznice Leopoldov utíká skupina odsouzených. Velí jim plešatý satyr Polgári, vrah a recidivista. Cestou podřežou pět strážných. Jsou svobodní, i když ne na dlouho. Hlava nikomu z nich neexploduje. A je to škoda.


Konina

Ve vězení mají pro outsidery různá jména, třeba koště nebo konina. Chce se tím říct: ten není náš, není rodina. Jak model rodiny vládne i prostředí černých ovcí. Ti sentimentální romantici. A kdo je máma, kdo táta? To prozradí až čas po večerce. A konina je pak za svůj status snad i ráda.  


Kutná Hora

Tahle hora je kutná. A mají tu továrnu na tabáček, co chutná. Majitel je pan Philip. A co říká kuckajícím kuřákům? Ano, bude líp!


5 názorů

Gora
21. 05. 2016
Dát tip

Neexplodující satyr Polgári, sentimentální romantici, hora kutná:)))/T.


Movsar
21. 05. 2016
Dát tip

retro koutek :-)


MKbaby
21. 05. 2016
Dát tip

Tak lípy si nepamatuju. Táta kouřil cigarety Clea za 6 Kčs :-)


Lip už bylo...taky Startek, Marsek...pamatuju Lípy jako malý kluk u dědy...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru