Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Drobné erotické zpoždění

23. 05. 2016
4
9
1281
Autor
Movsar

Drobné záznamy na cestě vlakem z Prahy do Karlových Varů.

Nad roztockou efedrinkou

Jedu vlakem s labskou šmouhou po straně. Hladina se třpytí sluncem, jemuž důvěřují i čeští vinaři, ti nesmělí patroni. Skály lámou prostor jako zjitřený kubista své objekty a do trávy poléhají stíny stromů. A ti, kdo se nadýchali zplodin nad roztockou efedrinkou, teď té krajině dávají ještě mnohá další jména.


V thajském templu

V kupé mladá žena s dvěma nenechavými opičkami. Připadám si v tahjském templu, kde neustále poskakují drobná zvířátka k pobavení turistů. Ti je krmí oříšky, fotí si je a pak se s nimi přetahují o fotoaparát. Je je nekrmím, nefotím a vůbec nejsem pobaven. Počet hyperaktivních dětí prý roste. A to si namlouváme pokrok.. 


Studentka na kolejích

Teď ještě studuje, ale na kolejích toho nechá. Holka v podvečerním kupé. Možná ji zítra čeká zápočet, jenže ústecké noci rozlamují akademickou vůli jako Titán skálu. Vše je marné, víno šumí, koktajly svítí a ona už tu tabulku stejně umí.


Objev polibku

Chvílemi se k sobě tiskli jako Erós a Psýché z antického sousoší. Ještě než historici rozklíčovali postavy, dali mu jméno Objev polibku. Dvě děti spojené rty v nesmělé chvilce. Tyhle dvě malé děti jsou ony opičky z kupé, neposední sourozenci. Kam až dospěje jejich zvědavost? Třeba jim do cesty nepostaví to morální slovo dost. 


Básnivé gesto

Dnes už není v módě básnivé gesto. Kupříkladu že by člověk z vlaku vystoupil a v šírém kraji hledal kvítek rozrazil. Měl jsem jít do Varů po máchovsku pěšky? Asi ano, řeknete z tepla svých digitálních pokojů.


Černá ještěrka

Most už si žil svými věcmi, v podvečerním slunci se hřál jako černá ještěrka. Taková si ke mně do kupé přisedla až později, v Chomutově. Prsty se nervózně dotýkala displeje telefonu jako horkého kamene a plaše se ohlížela. Neměla lístek. Zato v sobě měla dost dívčí líbeznosti. Snad proto ji průvodčí nechal být.


Drobné erotické zpoždění

V Chomutově jsme stáli. Něco se přihodilo v dáli. Výhybka, výluka nebo jiná chybka. Cestující měli příležitost své náhodné hovory vést o patnáct minut déle. Ještěrka v mém kupé ale nemluvila. Patnáct minut soukromého ticha s ní, drobné erotické zpoždění.


Me tut bares kamav

A v Kadani černá ještěrka zmizela. Me tut bares kamav. Ne, neřekl jsem jí, ani jsme si nezamávali. Zpoždění na to bylo příliš krátké.


Pradávná aura země

Ohře se zubí svým kamením, je jí sucho. A za Perštejnem tak omamně voněly stromy. To až člověk rozumí hněvu pohanů, když jim cizinec jménem Vojtěch chtěl kácet posvátný háj. Tady v horách se stále ukrývá pradávná aura země.


Dalovice

Dalovice. Zapuštěné do kopců jak zlatý medailonek do výstřihu matróny. Ráno se to kolem nich leskne potem trávy a tamní muži mají divý výraz.


9 názorů

Gora
23. 05. 2016
Dát tip

Třeba já, Stázko:)))


aha, tak to pardon :o)


Movsar
23. 05. 2016
Dát tip

já ho právě vynechal záměrně. špatně, vím. ale natruc fotbalistům. že mají v tv víc prostoru.


Připadám si v tahjském templu... přidej jako


Movsar
23. 05. 2016
Dát tip

díky, stázko. i za vysvětlení. tak glutamát jsem v batohu neměl, ale vím pro příště: nevozit, nekrmit! :-)


Movsar
23. 05. 2016
Dát tip

tak opičky? něco jim pak dalo klid, asi to líbání.


Gora
23. 05. 2016
Dát tip

Mnoho zážitků: opičky vedou:)))                                                          /T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru