Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O lampě (Nech brouka žít) - fejeton

03. 06. 2016
13
12
1752
Autor
kuča

 

   Blik, blik, blik. Pozoruji starou pouliční lampu, která intenzitou svého světla připomíná námořní maják. Rozsvítí se, zhasne, rozsvítí se, a tak pořád neúnavně dokola.

   Není to žádná mladice, pamatuje ještě, tak jako já, předsametové doby, takže k ní pociťuji určité sympatie a náklonnost. Už prošla renovací, neboť psí plémě u ní pravidelně zastavovalo se zdviženou pacičkou, ale její základní rysy se nijak výrazně nezměnily – dlouhý betonový žirafí krk a na jeho konci plastová hlava připomínající kolo nazlátlého sýra.

   Blik, blik, blik. Zatímco ostatní kolegyně nudně svítí, tahle si hraje, laškuje a dovádí. Nebo je jen stará, rozbitá a nestačí s dechem? Doufám, že ne. Je raritou a zpestřením a nikoho ani nenapadlo volat energetikům, aby ji uvedli do pořádku.

   S jistou škodolibostí uvádí v omyl broučky, můry a další okřídlenou havěť, protože ti jsouce přivábeni jejím světlem přiletí a během okamžiku v nastalé tmě zoufale tápou a bezradně kroutí svými hmyzími hlavičkami. A sotva se rozhodnou k odletu, hle – lampa se rozsvítí a oni k ní zamíří znovu. Než ovšem znova přistanou, světlo zhasne a to jsou pak panečku slyšet vskutku jadrné hmyzí nadávky!

   A možná je všechno úplně jinak. Co když je takto střídavě lampa seřízena naschvál a právě kvůli broučkům, můrám a dalším potvůrkám? Jelikož se rozsvěcuje a zase zhasíná, není její povrch tak žhavý, tudíž vydaří-li se přistání, žádný z tvorečků si nepopálí křidélka ani nožičky.

    Geniální! Tomu říkám ochrana přírody v praxi!


12 názorů

Lakrov
30. 06. 2016
Dát tip

To je roztomilé :-)  Tip.  


milé a dobře napsané

vtipní jste i vy, čtenáři


Horác
10. 06. 2016
Dát tip

No Kolobajdo, aby ses zase s tou frekvencí nesnížil moc...


Kolobajda
10. 06. 2016
Dát tip

No ano střídavý proud. Akorát ne o frekvenci 50 Hz, ale asi 0,05 Hz. Jinak je to asi z trilogie Ze života hmyzu.     /**


Horác
07. 06. 2016
Dát tip

Připomíná mi Chandlera. Phil Marlowe z bytu sleduje blikající neon z ulice a taky vede úvahy. Pravda, jen na jiné téma. No, nepodstatná asociace...:-)


agáta5
06. 06. 2016
Dát tip

:)))


Diana
04. 06. 2016
Dát tip
Sympatické pozorování i úvaha :-)*

příčina je prostá: střídavý proud...


MKbaby
03. 06. 2016
Dát tip

Vtipné a navíc ještě správně česky napsané :-)


Gora
03. 06. 2016
Dát tip

Vtip a empatie k hmyzu:)))                                                                    /T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru