Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hyperreálná bramboračka

03. 06. 2016
9
9
1286
Autor
Movsar

Hypereálná bramboračka

Společnost transparence je společností bez básníků, bez svádění a metamorfózy. Tím, kdo vytváří scénické iluze, rozličná zdání, rituální a ceremoniální znaky a do protikladu k hyperreálným, holým faktům klade artefakty a antifakta, je totiž právě básník. Tolik Byung-Chul Han v knize Vyhořelá společnost. Možná právě proto ta emoční bramboračka, co denně probublává médii. Bludné strachy o pindíka uťatého islamistou kdesi na rynku za zvuku popravčího bubnu; ulice navršené až k prvnímu nadzemnímu podlaží znásilněnými ženami. Kdyby ti lidé měli víc vkusu, kdyby nějaký měli, podezíral bych je z přílišné lásky k obrazům bláznivého Vláma Pietera Brueghela. Daleko spíše je to oidipská emblematika promíšená se zpravodajskými šlágry. I tak může vypadat hyperreálno vyvřelé v stále jen reálném člověku.


Povedená Ariadna 21. století

Vlákna komunikace, svět už je celý protkaný tou neviditelnou vymožeností. A každá vteřina znamená její nepočitatelné znásobení. Chtěli jsme z labyrintu nevědění a jakási povedená Ariadna nám podala ne klubko, ale smotek miliard kilometrů banálních sdělení. Nemá to nic společného s cestou k poznání nebo ke svobodě, je to síť. Konečně – je to síť. Z osvoboditelky je pavouk. Pohled ze vzdáleného místa vesmíru: tichá planeta. Tady perspektiva odstupu nezmůže nic, je třeba stát se na chvíli mouchou, uvíznout. A pak říct své. Je deset minut před osmou. Jdu si pustit Top star magazín


V poušti skajpu

Pozoruji lidi v tramvaji. Dobrá polovina je ponořena do displejů svých telefonů a na nich skajp nebo jiný obdobný program. Smysl elektronické komunikace: přiblížit. Jsou si v těch barevných rámečcích lidé skutečně blíž? A jsou si blízcí? Anebo odevzdáním se médiu upadají ve zvláštní hypnózu, odstup. Skype: poušť, na níž vane studený vichr a slova nejsou než nahodile poletující zrnka písku.


9 názorů

Všem záviským na telefonech doporučuji od Kiga Puls. Tak to také může dopadnout.

Jinak opět zajímavá témata a skvěle podaná.   /T


Movsar
04. 06. 2016
Dát tip

jen do toho, jsou k volnému užití. aspoň nás bude na té protilodi víc.


Kyna
04. 06. 2016
Dát tip

Dobře to jsem přemetaforizoval... "místo kopání do lidí" :D Máš totiž neuvěřitelně zajímavá témata, ale neposkytuješ východiska. Že já ti začnu vykrádat témata!


Movsar
04. 06. 2016
Dát tip

kyijno, to zní naléhavě, jako volání do zbraně. ale těší mě to. jinak mrtvoly - tak černě bych to s lidmi neviděl, myslím, že šance je.

myslíš naši adrianu na radnici? pokud zakáže segwey, tak to bude taková drobná nitka, ale co dál..

díky za čtení, přátelé.


Marcela.K.
04. 06. 2016
Dát tip

...nevypadlo ti tam d?  Podvedená Adriana :-)


lawenderr
03. 06. 2016
Dát tip

Tvá zamýšlení se se mi líbí,  bramboračka sytí ...:)*


Kyna
03. 06. 2016
Dát tip

Prosímtě, zkus poezii. Tvůj obsah je poetickej a dotýkáš se lidí, a teď ještě k tomu v prvním odstavci nepřímo poezii (symbolismus v protikladu k hyperrealitě) vyzdvihuješ. A k tomu všemu v něm shazuješ to, co sám děláš - vždyť ty holý fakta o retardovaným konzumu jsou taky emoční bramboračka (jen o pár úrovní nad prvoplánovými médii.. ale stále).

 Kéž by lidé jako ty psali poezii, aby místo kopání do mrtvol živili padlé.


Gora
03. 06. 2016
Dát tip

Skvělé...Ariadnina nit  se splétá, aby nás lapila...a pohltila..ale ten TS magazín? :))                                                                                                 /T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru