Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jsem ve válce

09. 06. 2016
1
7
784
Autor
Amale

Jsem ve válce

S  nejkřehčí z křehkých,

S nejmilejší z milých,

S  nejlíbeznější z líbezných,

S nejsladší ze sladkých,

A s nejkrutější z krutých –

Se svou láskou.

Bože, dej mi sílu zvítězit nad ní.

A sílu přežít její porážku…


7 názorů

Amale
09. 06. 2016
Dát tip

Nesnážím se tě přesvědčit, že je má báseň dobrá, není to zapotřebí.  A ty to přece víš)). Jen diskuse přece, vysvětlujeme si nejasnosti. Mám z toho radost.

Ahoj.

 

 


Kyna
09. 06. 2016
Dát tip

Závěr nemusí být, že to dopře/špatně dopadlo, ale subjektivní zakončení, které čtenáři ponechá ono očekávání, např. "... abych byl zase šťastný". 

Otevřené dveře pro čtenáře se používají, když chce čtenář vědět víc, než jsi řekl. Když ale nic neřekneš, ztrácí to efekt. A nemá smysl argumentovat, že něco necháváš na čtenáři, když na něm necháváš celé téma básně. 

Chybí ti oko čtenáře. Než abys argumentoval, že je tvá báseň dobrá, jen mlčky pozoruj, jak to působí na ostatní. Já nepotřebuju nic slyšet, není to přece moje báseň:) A když ano, zeptám se, neboj.


Amale
09. 06. 2016
Dát tip

Tady to tak ale není, pochop. Já už v tom JSEM. Bojoval jsi někdy doopravdy? Máš před bitvou plno odhodlání, skládáš nepřátele nalevo-napravo a pak ti, sakra, dojde dech, to se holt stává, jsi zraněn mnoha meči, nebo jen jedním, ale mockrát, krev z tebe stříká na všechny strany a křičíš "O, Bože, dej mi sílu!!" A Bůh ti říká: "Pomoz si sám, synu/dcero." No, a pak přiběhne sestřička s obvazy a za chvilku jsi v lazaretu. Vše dobře dopadlo.))

Otevřený závěr - to nechávám skoro vždy. Jsou to dveře pro čtenáře. A pro mě. Skoro nic nevím jistě. V tom je též radost žití.


Kyna
09. 06. 2016
Dát tip

Ano, píšeš doktorskou práci, ba ještě víc, píšeš něco, na čem ti osobně záleží.

V bitvě většinou bojuji a sílu se snažím získat před bitvou. Přemýšlej - změnila by se báseň, kdybys nahradil "jsem" za "budu"?


Amale
09. 06. 2016
Dát tip

Čti pozorněji: "dej mi sílu Zvítězit..." Už bojuju, dochází mi síly, potřebuju oporu, musím zvítězit, jinak zemřu, proto ho volám. A pak "přežít její porážku..."

A závěr... Že chybí? Copak, píšu doktorskou práci?))


Kyna
09. 06. 2016
Dát tip

obsah: o dvojznačnosti lásky, která je ovšem dvojznačná i sama o sobě (= bereme a dáváme)

forma: jakákoliv... 5 objektivních veršů o subjektivních pocitech, pointa je otázkou, závěr opět žádný. 

Navíc nepopisuješ stav ve válce, ale před válkou, do které se chystáš (zpřít. bud. čas "dej mi sílu, abych udělal toto a toto")


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru