Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lov

Výběr: Monty_Python
27. 03. 2002
12
0
2586
Autor
horák

Ze série Horák na základce

Lov

 

Jen co Šavrda, nový učitel pracovního vyučování, přišel k nám na školu, nechal vyhlásit školním rozhlasem, že zakládá kroužek mladých myslivců a ochránců přírody. Usoudil jsem, že mám přírodu rád a měl bych se stát jejím ochráncem. Rovněž jsem již dávno pochopil, že v našich lesích je přemnožená jelení zvěř, a tak je nutností, aby se někdo obětoval a ve svém volném čase redukoval její stavy. Táta mi úmysl okamžitě schválil. Možná prý časem dotáhnu domů i nějakou tu kýtu anebo aspoň játra z divočáku a budu tím rodině prospěšnější, než když mu do sběrny odnesu jeho sbírku erotických časopisů a za utržené peníze si koupím kartičky s hokejisty.

 

O první schůzce kroužku jsme si rozdělili zvěř na pernatou a srstnatou, na užitkovou a škodnou. Dozvěděli jsme se, že očím zvěře se říká světla a že samci jelena mají střapec. Aby nás Šavrda patřičně motivoval do další činnosti, slíbil každému z nás účast na čekané.

 

Je 19,06 dosedáme na posed - já, Pepik Ponec a Šavrda. Šavrda opřel „vinčestrovku" o stěnu posedu a plesknutím přes zadek donutil svého vypaseného jezevčíka, aby se za mohutného  zívnutí usadil pod našima nohama. Zapálil si retko, efektně vyfoukl kouř všemi obličejovými otvory a znalecky pronesl: „ Ve vosum vyleze muflon."

„Jak chutná mufloní maso?" otázal se Pepik.

„Jako skopový," odpověděl učitel.

„Už jste někdy minul?" pokračoval Pepik ve vyzvídání. Zřejmě i on dostal instrukce, že může přinést i staženou kočku.

„Občas mine každý. Horší by bylo, kdybych střelil něco, co jsem střelit neměl." Šavrda živě popisuje, jak nějaký myslivec čekal na svého jelena. Již kolikátou noc se jej nemohl dočkat, když tu to v křoví zaharašilo a mlázím se šine přinejmenším nerovný osmerák. Neváhal, zacílil a pal. Vše nasvědčovalo tomu, že kopytník to dostal přesně na komoru: vymrštil se do vzduchu a pak dopadl podťatý na zem. Patří k nepsaným zákonům, že zvěř má právo na důstojný odchod z tohoto světa a že se má nechat umřít v klidu, o samotě. Lovec si zapálil cigaretu a dumal nad tím, že asi nebude muset shánět psa na dohledávání -  po tak přesném zásahu. Těšil se, jak přitáhne do hospody se zálomkem za čepicí a chlapi budou žadonit o panáka. Dokouřil, cestou k nástřelu si uřízl z borovičky dvě větvičky. Nejprve nalezl trochu barvy na trávě. Potom, když se za svitu baterky rozhlédl, starou babku, která nesla na zádech svázanou otep klestí.

 

Je po osmé hodině a dorazil slíbený muflon. Prohlédli jsme si ho pomocí dalekohledu a čekáme, až ho Šavrda zastřelí. Ten se k tomu však nemá, a tak ho Pepik upozorňuje, že je to určitě muflon a že, když to není muflon, tak to určitě není babka s klestím.

„Kluci, to nejde přijít do lesa a střílet na všechno, co se hýbne."

„Já stejně skopový nejím," konstatoval Pepik.

Snažil jsem se najít romantiku v zapadajícím slunci nad Špičákem. Pepik šmejdil dalekohledem po okraji lesa. „Támhle se něco hýbe!"

„Ukaž," řekl Šavrda a vytrhl mu triedr z rukou. „Máš pravdu, je tam srnčí."

„Jak chutná srnčí maso?" neodpustil si Pepik.

„Srnci se střílí až od patnáctého května," odtušil náš průvodce, kam směřuje Pepikova otázka.

Dostali jsme malou přednášku na téma hájení zvěře. Když jsme si v hlavě promítli kalendář, došlo nám, že dnes můžeme zastřelit tak maximálně lišku. Ta se však musí sebrat gumovými rukavicemi do igelitového pytle a poslat veterinářům. Pepik se pro upřesnění zeptal, jestli by se nedal zastřelit aspoň zajíc.

Potom už Pepik jen mlčel. Jedinou výjimku udělal, když mi do ucha zašeptal, že na myslivečák už chodit nebude.


Deltex
24. 04. 2002
Dát tip
:o))))))*

Dabi
03. 04. 2002
Dát tip
Můj upřímný t*

uranium
02. 04. 2002
Dát tip
NO tak popořádku, líbilo se mě to míň než dřívější díly, ale ta diskuse potom (vagina a spol) se mě líbila, jo a já su taky astmatik a alergik, občas je to taky na dobrý paměti:o))

Vojtek
29. 03. 2002
Dát tip
:-)))))))))))))))))))))) *

Sama
27. 03. 2002
Dát tip
Usoudila jsem po přečtení, že ani já bych zřejmě na myslivečák nechodila, a zvlášť ne se Šavrdou a tím jeho kámošem! Ale číst tě na Písmákovi bude doufám bezpečné - koneckonců jsem se trefila do černého hned na první otevření - jako bych tušila že se další Horák řítí na server. *! tj. TIP

Siri
27. 03. 2002
Dát tip
:o)

Print
27. 03. 2002
Dát tip
:-) *!

Ha, ďábelské! Já věděla, proč nechodit na volitelný předmět "myslivost" a chodit radši na němčinu! *

Toxman
27. 03. 2002
Dát tip
Chudák Pepík... tak se na muflona těšil :-)))

horák
27. 03. 2002
Dát tip
Tenhle díl Horáka je někdy z 96. roku - trochu předělaný. Mám ty starý totiž jen na papíře. Občas mě překvapí, jak se můj styl psaní vyvíjel, ale na druhou stranu při přepisování někdy dopředu použiji úplně stejný obrat jako tenkrát. Monty: Tys dělala zemědělku, že sis mohla vybrat myslivost? Toxman: ty tam máš slona, muflon vypadá jinak.

horák: Jistě, že jsem dělala zemědělku. :o) Obor pěstitel. :o) Jsem tedy střední odborný pracovník v rostlinné výrobě. Což zní hrdě, jak jistě uznáš. :o)

Danny
27. 03. 2002
Dát tip
***

Toxman
27. 03. 2002
Dát tip
Aha... pardon, muflon... no jiste :-)))

brachio
27. 03. 2002
Dát tip
*

horák
27. 03. 2002
Dát tip
Monty: mám taky maturu ze zemědělství - my jsme museli, aby komunisti měli radost, jak se ta inteligence případně uživí i rukama. Takže máš řidičák i na traktor a praxi s umělou kravčí vaginou?

hubertxy: :o)))))))))))))))))))))) horák: Mám řidičák na traktor, ale co se týče umělých kravčích orgánů, měli jsme jen dojení na umělohmotném vemeni, vagína byla výsadou třídy "B", což byli živočicháři.

horák
27. 03. 2002
Dát tip
Já proč se mi to najednou otvírá tak dlouho ... Kdes tu fotku sebral? To je vlastní dílko? Já blázen učím, že samci muflonů mají rohy. Tyhle australský formy ...

Toxman
27. 03. 2002
Dát tip
Abych konečně učinil přítrž řádění ostatních kolegů muflonologů, tady předkládám autentické záběry muflonů domácích. :-)))

horák
27. 03. 2002
Dát tip
My jsme teda žádnou specializaci neměli. Za celou dobu nám soudruh Šustek nepřinesl žádnou pomůcku, ale na vagínu nezapomněl. Měla bys vrátit vysvědčení.

horák: No třeba jsme jí taky brali, ale já byla takový, ehm, zvláštní student, průměrně ze 400 - 500 zameškanejma hodinama za pololetí...:o)))

horák
27. 03. 2002
Dát tip
Vždyť za pololetí je něco přes tři sta hodin. To si toho zameškala fakt dost. Měl jsem ve třídě dívku, která si jezdila vydělávat k hranicím a ta měla 204 - to je můj soukromý rekord - teda v neomluvenejch. Jako dítě jsem byl vzorňák - na nic mi nepřišli. Teď mi došlo, žes mohla bejt taky nemocná. snad se tě nedotknu ...

Já měla rekord 460... nebo 360? Nevím, kolik je za pololetí hodin... hubert má pravdu, nadsazuju... pět set je moc... ale 360 nebo 460, za tím si stojím!

horák
27. 03. 2002
Dát tip
Z toho si nic nedělej. v partě vždycky říkali: "Bártovy výroky dělte deseti, abyste se dopídili pravdy." Vzhledem k tomu, že budeme aspoň částečně ze stejného těsta, bych řekl, že těch tvých 38 - 45 hodin se dá brát jako vzdor vůči diktatuře proletariátu a jejich přisluhovačů z řad učící inteligence. Toxman: Sorry, že tě furt avizuju, ale jseš v seznamu blbě mezi hubertxym a monty

Toxman
27. 03. 2002
Dát tip
Horáku ! Ne že zase vystřelíš na to co se pohne, jinak by byl chudák hubertxy taky střelenej (do mě střílet už nemusíš, já jsem střelenej dost :-))))

horák: tak to prrr. 38 - 45 hodin! Já mám dochovaný omluvný listy ze čtvrťáku, musela jsem mít tři na první pololetí. Můžu to dokladovat!!!

gd
27. 03. 2002
Dát tip
monty: chodil jsem do školy vždy včas a všechny absence měl pečlivě omluvené. a jsem na to hrdý. otec má vystudovanej ten samej obor, ale neživil se tím (co já vím) nikdy. co ty? zeměděláš? a s tou vaginou nemusíš bejt smutná, to by měli být smutnější tvoji spolužáci, přišli o jedinečnou příležitost zjisit, co je v životě ještě čeká... :)

gd: Bože, ještě toho trochu, živit se tím... já jsem alergik, nemůžu vyjít do lánu, aniž bych nedostala astmatický záchvat, na špejcharu jsem vždycky mívala hustý halušky, a vstávání v půl pátý taky není nic moc... ne, neživím se tím a doufám, že ani nikdy nebudu. :o) Kvůli kravčí vagíně smutná opravdu nejsem, já se s vemenem vyblbla až až! :o)))

horák
27. 03. 2002
Dát tip
Mně vždy připadalo ponižující, jak tu vaginu přidělali na nějakýho jinýho, už téměř nemohoucího bejka, a ten plemennej se stejně udělal. Ponižovalo mě to jako samce, jak jsme blbý.

gd
27. 03. 2002
Dát tip
Co když je umělá? Vagína a věčné obavy. Existence muže v kostce. Kdo o se o mě postará, až budu starý a bezmocný?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru