Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V usnulé chvilce

22. 06. 2016
6
6
1058
Autor
Movsar

Horký sad

Za červnových odpolední se město mění v horký sad. Některé nechávají své ovoce nadivoko, jiné je ukládají do košíčků, z nichž ty krajkové jsou nejlepší. A ty chodíš a kontroluješ úrodu, často se zastavíš, abys pokýváním hlavy vzdal hold zralosti: Ano, tady již sládnou do plnosti. Jen chutnat není dovoleno. Co je to pak za sad…


Horké pole

Ta prsa, to je tutti frutti, melouny povalující se líně v rozpálené hlíně. A když se dá do běhu, padají a snadno bys pod nimi našel smrt. Ne smrt anticky heroickou, ale sladkou jistě. 


Holky pod Václavem

Holky pod Václavem. Skončila jim škola, a tak lelkují. Je mezi nimi taková, co by se nebála vyprat prádlo chudým? Možná je. A třeba tam taky bude jednou stát celá z bronzu a holky, co jim v červnu končí škola dřív, budou právě pod ní spřádat nedospělé plány léta.


Zelinář z Hanoje

Vietnamský zelinář se mlsně otáčí za dívenkou sotva dvanáctiletou. Zkrmil by ji okurkou hadovkou ten smyslník z Hanoje. Ona ale nastoupí do tramvaje a, je navždy pryč. Zelinář hladí jednu z vystavených broskví a v očích má temný žal.


Obrázková holčička

Je krásná jako obrázek. A ještě teprve bude, říkají si malíři, jsou-li na světě ještě nějací. Maminka ji vzala na výlet poledním autobusem od Podolí k Brumlovce. Pro takovou holčičku je to světa kraj. A tak se k sobě tisknou, protože na cestách číhá nebezpečí. 


V usnulé chvilce

V usnulé chvilce rozpouštíš všechno kamení dne. Spory, nespravedlnosti, strasti, každou minutu marného provozu. A měsíc přichází pravidelně, jako toulavá kočka z žízně a zvědavosti. Díváte se na sebe, za usnulé chvíle. 


6 názorů

Lakrov
24. 06. 2016
Dát tip

Tentokrát mám dojem, jako by ty kapitoly postupovaly proti času:  Od obdivu dospělosti až téměř k pedofílii :-)  Tady ...malouny povalující se líně... je asi překlep  a tenhle tvar slovesa ...Zkrmil by ji okurkou... by možná měl znít  ...zakrmil..., ale třeba něčemu nerozumím.  


Gora
22. 06. 2016
Dát tip

Krásné:))) Zelinář a Usnulá chvilka top...                                    /T.


Kočkodan
22. 06. 2016
Dát tip
Ano, toto ovoce není radno ochutnávat, mohla by již brzy přijít pecka..Ano, toto ovoce není radno ochutnávat, mohla by již brzy přijít pecka..

úplně vidí, jak ten obchodník se smyslným ovocem provází svýma trvale přivřenýma očima odjždějící tramvaj...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru