Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rána do spánku

26. 06. 2016
8
12
1296
Autor
Zordon

"Na zádech neusnu" nebo "nemůžu spát, pokud se aspoň něčím nezakryju" tato a jim podobná kategorická tvrzení jsou vzpomínkou na bohatýrská léta, kdy spánek byl naprosto samozřejmý ba dokonce skoro otravný společník.

 

Přišly děti a priority se změnily. Nacházím se teď v (doufám) přechodném období, kdy je potřeba spánku výrazně nenaplněná. Zjistil jsem, že už dokážu usnout i na zádech. A to dokonce vleže na podlaze v dětském pokoji s rukou položenou na autíčku, dokážu chvíli předstírat, že si ještě pořád hraju. Autíčko na baterky jezdící po kruhové trajektorii je v takovém případě vítaným spiklencem, který pomůže oddálit odhalení i o několik převzácných minut.

Už dokážu usnout, i když se v místnosti někdo baví. Dokonce i když se baví se mnou. A co hůř, už dokážu usnout i v půli vlastní věty.

 

Před náročnějšími pracovními poradami si raději říkám o kávu. Když si potom do šálku naliju mléko, roztrhnu sáček s cukrem a soustředěně přesypu cukr do kelímku od mléka, nezbývá než doufat, že si toho nikdo nevšiml a hořké kafe rychle vypít, aby se funkce mozku vrátila trochu do normálu.

 

Nedostatek spánku je docela závažný problém. Ostatně této problematice se věnuje samostatné odvětví lékařské vědy - spánková medicína. U nás je tento obor popelkou vědy snad trochu neprávem. Na vině bude pravděpodobně nešťastné příjmení pionýra spánkové medicíny, jímž nebyl nikdo jiný než William C. Dement.

 

Nouze naučila Dalibora housti a mě usínat tam, kde se to jen trochu dát. Když pak někde najdu pohodlné křeslo, na které můžu usednout a s nohama nahoře přivřít oči před teplým přívalem světla je rozhodnuto…není se pak čemu divit, že mě zpět do reality vrací slova: "Tak si vypláchněte, pane magistře, a dvě hodiny nekousat, ať vám ta plomba nevypadne".


12 názorů

Jeff Logos
06. 06. 2018
Dát tip

Pěkné a výstižné, nepěkná prognoza, s přibývajícím se většinou vše jenom zhoršuje, pak zbývá jen úspěšně kandidovat do Parlamentu, neboť to je jediné místo, kde je spaní placené.


Lakrov
28. 06. 2016
Dát tip

Z prvního odstavce nemám zcela jasno, jaký má dávat smysl;  z těch dvou sdělení v uvozovkách vyplývá,  že "tvůj protaginista" v bohatýrských létech trpěl nespavostí,  což je ovšem na konci věty popřeno.  Dál se však celkem bavím nad oněmi stručně popisovanými situacemi.  Tip.  


kuča
28. 06. 2016
Dát tip

Docela fajn. Žádná úmorná délka, vtipné, svižné. *


Zordon
27. 06. 2016
Dát tip

Květoni, jestli se Edisonovi dařilo spát přes den, tak na tom byl dobře. Já jsem rád, když se dostanu do postele aspoň v noci :)


Tělo má vlastní budík, který sám ví, co je pro něj dobré, a naprosto kašle na požadavky tvého šéfa nebo manželky. O Edisonovi se proslýchá, že spal čtyři hodiny denně, ale musíme si uvědomit několik faktorů: hubení lidé obecně vyžadují méně spánku, a Edison navíc pořád civěl do těch svých žárovek. Přítomnost ostrého umělého světla totiž tlumí produkci melatoninu a podporuje ponocování skoro stejně dobře jako příplatky za přesčasy nebo větší počet nahých dívek ve tvé posteli. 

 


Zordon
27. 06. 2016
Dát tip

Prosecký: politologie.


agáta5
27. 06. 2016
Dát tip

hihi.. ano, usnout kdekoliv je čupr :)  ... u zubaře se mi to ještě nestalo, ale třeba ve vlaku.. to jsem jela třeba o dvě stanice dál a pak jančila... a dnes? Nějak mám naspáno nejspíš, budím se sama ráno v pět a někdy i ve čtyři a chodím spát se slepicemi


Prosecký
27. 06. 2016
Dát tip
Čeho jsi magistr?

MKbaby
26. 06. 2016
Dát tip

Taky to začínám umět... dříve mne spánek obtěžoval a spal jsem čtyři až šest hodin, teď bych dal nevímco za to, kdybych se po obědě v práci mohl natáhnout...


Zordon
26. 06. 2016
Dát tip

Goro, z připomínky tohoto filmu mě až zabolela jednička. Je pravda, že má paní zubařka je velice milá.


Gora
26. 06. 2016
Dát tip

V křesle mého zubaře vzhledu herce ve filmu Maratónec /sadista nacista/ by se ti nepodařilo zdřímnout:(   zábavné ze života.                  /T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru