Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ledový kout neřesti

28. 06. 2016
6
9
1397
Autor
Movsar

Zápisky z večerního Chebu.

Vladis, Majk a Maxo

Hotelový pokoj. V televizi zpívají tři potetovaní hoši. Jako správní kámoši z jednoho dvorku si dali přezdívky: Vladis, Majk Spirit a Maxo. Sice je jim už něco k čtyřicítce, ale dneska se prý dospívá později. Tak tihle hoši ze sebe štěkají, v rytmu hip hop, životní moudra, a aby toho nebylo málo, v kulisách Vatikánu. Dnes se děti smějí Michalu Davidovi, ale možná by se tím samým smíchem měli rozřehtat nad těmihle hvězdami. A spíše nad nimi. 


Ledový kout neřesti

Cheb se pomalu měnil v kout neřesti. Cikánka v nádražní ulici na mě volala halo, halo, považujíc mě za chlípného turistu z nedalekého Schwarzenbachu. Před lety mě v této večerní hodině stejným voláním vábily cikánky z okna domu nedaleko odsud. Ty ještě dodávaly: Nur zweihundert Kronen! Tato letošní o ceně mlčela, takže už nezjistím aktuální relace. Leda bych se vrátil. Zmocní se mě u té představy podobný pocit, jaký se zmocnil hrdiny Camusova románu Pád u představy skoku do ledové Seiny: Brr...!  


Kterak cikán na zem plil 

Jdu Jánskou ulicí, vejdu do Kollárovy, když cosi pleskne o zem. Podívám se, to cikán plivl ze svého podkrovního okna. Je to jeho způsob pozdravu cizinci. Usměju se na něj, ale on nepohne brvou. Ten plivanec byl to jediné, co ze sebe vydal. Přímočarost místních je úžasná.


Zapomenuté zákusky

Z hostinců kolem kostela se řinul život, předčasně opilí zpívali a tropili oplzlosti. Na korze zas rachotily klíče v zámcích, to počestní lidé stavěli barikády do cesty nevyzpytatelnostem světa. Podniky zavíraly, jen dveře opatřené neonovým nápisem Výkup zlata zůstávaly dokořán. Přicházeli k nim mladíci s igelitkami a pohledy plachými tak, že by se daly měřit na karáty. A z cukrárny svítil chladící pult a na něm zapomenuté zákusky. Když ti chlapci dobře udají své poklady, možná se tady zítra za utržené peníze zkrmí šlehačkou.

 


9 názorů

careful
30. 06. 2016
Dát tip

Já ti nevyčítám to slovo, je mi taky sympatičtější než slovo Rom, ale 2 ze 4 jsou o nich a nevyznívají vůbec, ale vůbec lichotivě. Netvrdím, žes to nezažil, ale jde o vyznění textu.

..navíc všechny vlastně na někoho nadávají a to nevyznívá lichotivě vůči autorovi, který tak vyznívá zní nadřazeně , téměř gestapácky...něco ve smyslu :"já poslouchám lepší věci", ale nikdo neví jaké...atd. prostě je to takové nosohrnovačné...


Movsar
30. 06. 2016
Dát tip

poslední záběr je z vatikánu.

cikány jsem tam nijak neurážel, v podstatě považuji proces soužití s nimi za dokončený, tak aspoň vnímám postoj veřejnosti. narozdíl třeba od 90. let ještě. a oni si mezi sebou cikáni říkají, nijak je to neuráží, pokud jde o variace rom/cikán. spíše to opatrné rom svědčí o nějakém, byť nevědomě, problematickém vztahu k nim.


careful
30. 06. 2016
Dát tip

Našla jsem si něco o té skladbě...imho žádnej zázrak v oboru, ale jsou asi i horší...jen jsi si jistý, že se v tom klipu objevuje Vatikán...já teda poznala jen záběry z Říma...třeba Fontánu di Trevi a Andělský hrad...to je Řím a ne Vatikán (ale neviděla jsem to celé a některé interiéry a pár exteriérů nepoznám)...do Vatikánů se navíc asi jen tak nedostaneš... i když já teda přímo tam opravdu byla:)


careful
30. 06. 2016
Dát tip

Uff..k první části...tyhle umělce neznám, takže netuším, jestli je to děs, nebo jsou dobrý... já rap a tyhle věci nejedu, ale ani je neodsuzuju, kdyby sis o tom obtěžoval něco přečíst, tak by ti došlo, že už nějaký pátek existuje a má dost široký záběr od čirých hrůz až po umění... i u nás už funguje pár desetiletí, a tak to, že jim je už skoto čtyřicet, není nic divnýho...když se něčemu věnují třeba 20 let, tak přece nezačnou najednou hrát dechovku... jsem posluchač metalu a jsem tolerantní (přitom metalisté obyčejně k nim moc nebývají)... Michal David už snad není k smíchu jen dětem, ale úplně všem, ne?

 

A pak to o cikánech...já nevím, kudy to lezeš, ale mi tu máme jednu cikánskou rodinu a je to krásná a upravená paní s moc milou holčičkou... nejsem za politickou korektnost za každopu cenu, ale v tomhle množství už to vyznívá minimálně netolerantně...


Honzyk
30. 06. 2016
Dát tip

"Zapomenute zakusky" podle me nejlepsi..(..."to pocestni lide..) dobre vypointovano----a Nadrazni ulici bych nepodcenoval, dal ji tedy velke "N"...)....dobre momentky,,,,

(byvsi Cheban)----


Kočkodan
29. 06. 2016
Dát tip
Róm zaobírající se účinky gravitace... budiž pochválen, chebský Newtone...

plivající cikán asi nečekal zrovna úsměv...


Gora
28. 06. 2016
Dát tip

Ano, večerem divoký Cheb a/některé/ figurky k smíchu a pláči, přesné! /T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru