Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jahodová pěna

30. 06. 2016
7
7
1307
Autor
Movsar

Toho dne, kdy v městě dojde jahodová pěna

Skončila jim škola, děvčátka sedí v cukrárnách s maminkami a pořádají jahodovou pěnu. Smějí se a cinká to jako lžičky o porcelán. Maminky k tomu upíjejí kávu, pyšně, neboť vysvědčení mají za malou slávu. A holčičky jedí tak, až z toho mají pusinky celé zrůžovělé. A každý rok je to stejné, toho dne, kdy v městě dojde jahodová pěna.


Košile v celofánu

Košile v celofánu, tak je balí v Bílé labuti. Abys ji mohl darovat jako karafiát u příležitosti životního jubilea. Dotyčný ji pak ještě chvíli nechá svítit do svátečního pokoje a pak začne lámat ticho. Společnost jej vyzve, aby se v košili ukázal. A on vyhoví, a i když etiketa podle Špačka nepředepisuje potlesk, atmosféra je obřadní. 


Tanečnice samby

Bude to tanečnice samby, s ústy vyšpulenými vstříc životu, té by i Nietzsche skládal dithyramby. Jede teď za svým rytmem někam ke Karlínu, Dionýsovi sládnout k vínu. A i když škarohlídi té čtvrti připsali jen ubohé malagelo, nic to nezmění, ta dívka má kouzelné tělo. 


Zelí, nebo durum

Čtyři Slovenky v bufetu v pasáži. Tváří se, jako by to jídlo bylo životní závaží. Snad měly nejprve vypsat referendum, zda knedlíky, nebo durum. Teď musí jít kyselé zelí svého rozhodnutí.


Je čas setby a je čas sklizně

Ta holka je samý sval, zezadu drží čistě chlapecký tvar. Ale tvářičku má ještě dívčí, až tam se jí testosteron zatím neprožral. Stojí tady v tramvaji, na sobě kamaše vyklenuté všemi těmi růstovými cykly, a kdekdo po ní kouká: člověk tu na takovou pohlavní nerozlišenost zatím není zvyklý. Ale postupující emancipace a kult těla jsou dobrou osevní směsí, můžeme čekat úrodu mužatek.


Třeba padne smělá hvězda

Zpívá Sting a je to jako odkapávání kokosového mléka. Světélka svití proutím baru, moře šumí, tak jako odedávna, postaru. V písku postavy neznámých lidí. Dříve než si stihnou něco opravdu říct, budou dělat lásku, tak jako zapradávna, postaru. A třeba jim k tomu padne smělá hvězda.


7 názorů

Čudla
01. 07. 2016
Dát tip

/*


Lnice
01. 07. 2016
Dát tip

...když padá smělá hvězda...*


Budoucím mužatkám by to měl někdo zatrhnout.

Život zapradávna měl něco- hodně do sebe.     /T


Budoucím mužatkám by to měl někdo zatrhnout.

Život zapradávna měl něco- hodně do sebe.     /T


Kočkodan
30. 06. 2016
Dát tip
Také neznám durum; jen aby to nebylo něco hodně tvrdého...

Gora
30. 06. 2016
Dát tip

Tak úroda mužatek:((( nesýčkuj:)      krásné


nevím co je durum, tak si dát du rum...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru