Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chudý kraj

15. 07. 2016
6
7
1985
Autor
RUZIGEL

Lesy, zvedající se a klesající na pahorcích nad městem,připomínají moře, jen trochu rozbořené. Zelené lesy, jak  rozhrnutá opona , odhalují louky, pole, rybníky, domky. Svěží , třepotavá zeleň mladých břízek, temné smrky, kmitající tráva v teplém větru v létě, mohutný Severák  a sténavá Meluzína v zimě. drsný kraj Maxe Švabinského. Na každém travnatém kopci sedí pěkné děvče z obrazu Chudý  kraj. Kraj, který hladila svým pohledem Božena Němcová. Živou vodu pila na Horách, nad Českou Třebovou. V lázních tam hledala ztracené zdraví.Zapadlý kraj, zatím nedotčený vymoženostmi civilizace. Skromní lidé, žijící v primitivních podmínkách."Těm musíme pomoci.!Postavíme širokou silnici , přímou.Co bude stát v cestě-staré domy, zbouráme.Část rybníka zasypeme.Je zde dost vody.Lidé se budou kochat chůzí po asfaltových chodnících.Po silnici můžeme neustále odvážet živici z obalovny, kterou tam postavíme. Vždyť tam  nemají žádný průmysl! Vedle můžeme postavit i spalovnu odpadu. Všude je toplik nevyužitého volného místa. Musíme lidem přinést pokrok. Naučíme je žít v rytmu doby. Nová doba si žádá velké stavby.l


7 názorů

neznamaxy
04. 07. 2021
Dát tip

Mám z Tebe radost a jsem ráda, že jsi opět mohla k počítači a zveřejňovat své myšlenky a pocity.*/ tip


vesuvanka
04. 02. 2017
Dát tip

Dílo mě zaujalo poetickým popisem krajiny i myšlenkou. Moc dobře Ti rozumím. TIP


RUZIGEL
25. 07. 2016
Dát tip

Ten začátek je okouzlení krajinou, kterou mám ráda.Moc děkuji za hodnocení.


Lakrov
25. 07. 2016
Dát tip

Poetický začátek mne přiliš nebaví (neb nechápu, kam směřuje),  ale burcující druhá polovina mu dává nebývalý smysl,  možná i v širších souvislostech.  Tip.  


RUZIGEL
18. 07. 2016
Dát tip

Ireno a blacky,moc děkuji za přečtení a hodnocení. ruzigel


chraňme ta místa...která zběsilosti doby... ještě odolala........*/***


Gora
15. 07. 2016
Dát tip

Nová doba si žádá velké stavby:)) a chudý kraj bude bohatý:(

oprav si překlep ve slově tolik


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru