Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Je vaše wi-fi OK?

28. 07. 2016
9
8
1053
Autor
Zordon

Už poněkolikáté mi tu chybí kategorie "veděcká stať" :)

S pozdravem leden. Přesně toto stojí na konci anglického e-mailu, který jsem právě sesmolil. Aspoň mi to tvrdí polyglotický robot od Googlu (neříkejte mi, že jsem jediný, kdo si pomocí translatoru kontroluje, jestli jeho anglické texty dávají aspoň trochu smysl). Doufám, že adresát nepochopí moje křestní jméno jako zkratku, není totiž ani robot ani vůl.

Ale obecně to se zkratkami moc jednoduché není. Už jen to známé "viz" dělá občas problémy. A ruku na srdce, kdo z vás třeba ví, že písmeno "Č" v názvu politické strany KDU-ČSL neznamená slovo "Česká". Nebo co znamenají písmena "TO" v zkratce NATO. Slovo „North“ známe z kompasů a Atlantik je Atlantik. Takže máme nějaké severoatlantické TO, ale severoatlantické co? „TO“ tedy treaty organisation - organizace smlouvy. To je, panečku, název skoro jako lid knihy nebo bratrstvo prstenu.

Ale pozor, může být i hůř, existují zkratky, které ve skutečnosti nic nezkracují, třeba Wi-Fi. To "wi" je snad zkráceně wireless, ale "fi" už je tam jen dopočtu. Marketingový trik. Odkaz na Hi-Fi, high fidelity-vysoká věrnost (neplést s manželskou věrností, zde se jedná o reprodukci zvuku). A zkratka "OK"? Výkladů je několik. Jeden bizarnější než druhý, ale ten nejvíce pravděpodobný říká, že tato zkratka vznikla jako vtip. Jako chybné (fonetické zkrácení slovního spojení "All correct").

Aby to nebylo tak jednoduchá, tak zkratka OK se také používá k označení českých letadel. Tady je původ písmen OK zcela jiný avšak o nic víc logický. Na mezinárodní konferenci, kde se řešilo označování letadel, Čechoslováci přišli pozdě (tradice Čechů pozdě chodících je živá). CS už bylo obsazené, tak si jednoduše vybrali iniciály vedoucího Československé delegace Otakara Koudelky (proto vždy když nastupuju do letadla, koukám, zda někde neláduje panzerfaust doktor Chocholoušek a nekřičí "já vám dám Koudelku").

Kromě zkratek poskládaných z prvních písmen několika slov (tzv. akronymů) existují i takzvané backronymy. To jsou zpětně vymyšlené významy. Tak třeba známý nouzový signál SOS bývá vykládán jako zkratka za „Save Our Souls“ (zachraňte naše duše), ale ve skutečnosti to původně byla tři písmena bez konkrétního významu (tři tečky tři čárky tři tečky - v morseovce dobře rozpoznatelný zvuk), která jako nouzový signál začali nejdříve používat Němci (už od roku 1904). Často se tyto backronymy vymýšlí v žertu, ale jeden takový byl vymyšlen zcela vážně a navíc naprosto trefně. Je to označení Apgar skóre, což je v porodnictví hojně používané bodové hodnocení vitality novorozeněte. Toto skóre má pět složek, hodnotí se zbarvení kůže, puls, reakce na podráždění, aktivita svalů a dýchání. Jen s mírnou volností se tyto parametry dají popsat pěti anglickými slovy: Appearance, Pulse, Grimace, Activity, Respiration – teda APGAR. Zdálo by se, že Apgar je tedy typická zkratka z pěti slov, nicméně původně se  jedná o příjmení autorky tohoto hodnotícího systému Virginie Apgar.

Nakonec existují slova, která třeba používáte, aniž tušíte, že jde původně o zkratku. Třeba taser. Jo, to je taková ta humánnější varianta pistole, která vypadá jako ze sci-fi filmu a která místo projektilu střílí elektrický výboj. Taser je zkratka za "Thomas A. Swift's Electric Rifle". Thomas Swift však nebyl ani vynálezce ani výrobce této zbraně, ale postava z dětských sci-fi příběhů. Takže taser je prostě sci-fi hračka.

Mistrem na vymýšlení zkratek byl i medvídek PÚ (ano PU je zkratka pro umělou kůži, ale nekažme si vzpomínky na dětství), jenže to už je trochu jiný příběh.

Takže nakonec ty zkratky nejsou tak racionální, jak by se třeba mohlo zdát. Všechna ta velká písmena představují barvitý, překvapivý a bizarní svět vtipů a podivných historek. Už strýc Pepin varoval, abychom to s tím zkracováním nepřehnali, aby se prý lidem třeba taky nezkrátil rozum. Takže končím a jdu číst nějakou obsáhlou a nezkrácenou literaturu (třeba RUR).

S pozdravem

Leden

 


8 názorů

podepisuji v.r.


Benetka
30. 07. 2016
Dát tip

LOL!  :-p


agáta5
29. 07. 2016
Dát tip

se těším jako blázen... zase musím bejt u porodu, podepsat a hlídat, aby mi ho nevyměnili :)))   tak držím palce taky k vám, aby bylo všechno OK :)


Zordon
29. 07. 2016
Dát tip

agáto, díky a budu malému držet palce, nás to čeká asi o týden později :)


agáta5
29. 07. 2016
Dát tip

moc pěkně napsaný a pobavils mě po ránu u kafe... super!!

apgar budeme za týden měřít u našeho novýho vnuka .. tak ať má všech pět pohromadě :) dikes paní Apgarová

tobě T   a ***** až za roh


Diana
29. 07. 2016
Dát tip

To mi promluvilo z duše :-))) Taky se mi často ze zkratek zkrátí dech.*


Gora
29. 07. 2016
Dát tip

:-)))


MKbaby
29. 07. 2016
Dát tip

Se zájmem jsem přelouskal celou vědeckou stať a dávám tip :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru