Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O stárnutí - fejeton

01. 08. 2016
11
16
1848
Autor
kuča

 

   Docíliv dvacítky cítil jsem se mlád, o deset let později jsem si říkal totéž. Nyní už bych si ohledně mládí vysloveně lhal a to se nemá, protože kdo tak činí, dostane se do pekla nebo do podobných končin.

   Jsem realista – pečlivě pozoruji a citlivě vnímám, jak se tělní mechanismy opotřebovávají, obrušují a puchří. Čas od času si dokonce jednotlivé části mého korpusu vezmou oddechovou pauzu, kterou jim rozmluví až hbité ruce mých ošetřujících lékařů. Ve stále větší míře využívám zdravotnických služeb, stále méně jsem však oblíben u nemocniční pojišťovny.

   Narůstající věk jsem si poprvé, ale zplna uvědomil v okamžiku, kdy jsem chtěl po chlapsku (= v umyvadle), smýt pot a špínu ze svých nohou. Končetinu jsem jako vždy vyšvihl, položil, opláchl, ale již nevyndal. Začala totiž náhle brnět a třást se tak úporně, že nezávisle na mé vůli vyšplíchala z umyvadla veškerou vodu. Tím ovšem hůř – mlátila sebou dál a mé nebohé klouby zvonily o bílou keramiku jak pražská Loreta. Po pár minutách se začala pohybovat i noha druhá, ta, na které jsem dosud v pozici indického fakíra stál. Zatímco nohou skrčenou v umyvadle projížděla zničující křeč, nohu, kterou jsem dosud udržoval na podlaze stabilitu, ovládal pokořující třes.

   Bylo jasné, že dlouho nevydržím – zavřel jsem oči, a dodávaje si odvahy výkřiky amerických rangers, vykopl jsem vztyčenou končetinu z posledních sil prudce vzhůru…. Uklouznutí na mokré podlaze, následný pád (resp. žuchnutí) a úder do spodiny lebeční si kvůli těžkému otřesu mozku dodnes nevybavuji, takže je nebudu a ani nemůžu nijak obšírněji komentovat, natož zajímavě vylíčit…

   Ve světle těchto událostí jsem přehodnotil své možnosti a už to nezkouším – ne nebojte se, nohy si myji občas dál, ale už jen ve sprchovém koutě. Důsledně totiž využívám dobrodiní a pomoci robustních nástěnných madel.


16 názorů

Horác
25. 08. 2016
Dát tip

Pravda, neovládat jistou končetinu je vskutku hrozné, až v určitém momentu tristní. :-)


Gora
25. 08. 2016
Dát tip

Horác: když neovládáš končetinu, tak je to dosti hrůzná situace, že,,,ale kuče vybruslil se ctí a ty na tom kole taky:-)


Horác
25. 08. 2016
Dát tip

...Goro, máš na mysli, "hrůzný" dík tomu bilancujícímu prvnímu odstaveci? Já jsem tuhle v lese řešil něco hodně podobného po jistých kilometrech a při přehazování nohy z horského kola...Uvázla mi za sedlo a ta stojící se mi rozklepala křečí. Naštěstí jsem byl kdesi hluboko a nikde ani živáčka. Když jsem se zvedal z borůvčí, ťukal jsem si v duchu na hlavu..... Ale nic mě nezastaví.:-)

Kučo jsi borec...pobavilo, paráda:-)


MKbaby
03. 08. 2016
Dát tip
Au :-D

Tak to já si budu v umývadle mýt obě nohy současně.

Nevím sice jak na to, ale tvoje děsivá zkušenost s jednou nohou mi zabraňuje zkusit to jinak ..


kuča
02. 08. 2016
Dát tip

Dneska mi stačí probrouzdat namydlené bosé nožky večerní rosou. :-)


taky by se dal použít splachovací záchod, vlastně :o)


Kolobajda
02. 08. 2016
Dát tip

Sice bych usoudil, že sis to vymyslel, ale prvotní příčinu asi ne, znám to. Nohu v umyvadle - umýt, utřít a pak ještě tu druhou? No bejvávalo. Už asi rok používám lavór. A můžeš si ho dát k televizi a k tomu ještě kafíčko. Ale jako inspirace na natočení grotesky - senzace!!!    : -))   /***


Kočkodan
02. 08. 2016
Dát tip
Bacha Jirko, Honzo, Kadle na haksničku v umyvadle, někdy nemá zrovna kvalt, než opustí bílý smalt.

Gerty
01. 08. 2016
Dát tip

To jseš a tom ještě dobře.


ty kecko ;-)  *


Sice to není k smíchu, ale neštěstí druhého vždy zvedne náladu. :-) /T


Diana
01. 08. 2016
Dát tip

Smíšené pocity. Humorně popsaný dost ošklivý zážitek. Dávej na sebe pozor! *********


Gora
01. 08. 2016
Dát tip

Hrůzný zážitek...vtipný fejeton:-)))


a což teprve dobrodiní sklápěcí sedačky tamtéž...:o)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru