Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Olympiáda ze stran

06. 08. 2016
7
21
2062
Autor
Movsar

Nasypaní pokrytci

Nedlouho před zahájením olympiády byl usnesením výboru zakázán start ruským atletům. Jejich země měla dlouhou dobu organizovat doping sportovců. Skandál, žně pro média. Slovo dostávají ostatní sportovci. Jejich názory nejsou jednotné, pokud jde o kolektivní trest, ale o dopingu bezezbytku hovoří s despektem. Pokud takto hovoří před kamerou, vidíme ty tváře s přerostlými čelistmi, neklamné znamení zneužívání růstového hormonu, vidíme ramena nafouklá k prasknutí, zalitá vodou; reklamní tažení výrobců anabolických steroidů. Zvláštní kategorií jsou ženy, z nichž následky anabolik doslova řvou. Snad je za tím pověstná omezenost sportovců, protože jak si jinak vysvětlit tu naivitu, s níž tak evidentní uživatelé dopingu tvrdí, jak strašná věc dopování je. Ostatně, vzpomeňme na případ z nejsměšnějších, cyklistu Armstronga; jak se dušoval a dušoval a pak stačilo vzít mu slovo a nechat mluvit testy: bez zakázaných látek neujel ani kilometr. Anebo příklad opačný, výjimka, odvážlivec: vzpěrač Zaremba. Přiznal, jak už od mládežníka do sebe ládoval všechny superanabolony, methandienony, omnadreny a tak dále. Faktem je, že žádný atlet, silový tím spíše, bez dopingu fungovat nemůže a nefunguje. Udělali by lépe, kdyby mlčeli. Ale to by jim to asi musel poradit někdo mimo sportovní sféru.


Různá pojetí sportu

Peter Sloterdijk v eseji Hrát si s tím, co si hraje s námi na příkladu antického světa připomíná principiální rozdíl mezi pojetím sportu řeckou a římskou společností. Zatímco Řekové, jimž konečně olympiáda patří, sportovní klání pojímali jako estetickou záležitost, Římané sport „bestializovali“ (zde si vypůjčujeme termín z jiné Sloterdijkovy úvahy Pravidla pro lidskou ZOO). Autor si všímá už prvotního rozdílu v pojetí sportoviště: zatímco řecký stadion je neuzavřený a jeho součástí byl i kultický prostor, římská aréna byla bezlítostně uzavřena proti jakékoli možnosti úniku, počítalo se v ní i se smrtí.

Doby řeckého zápolení nahých těl v přímém slunci, naolejovaných k většímu efektu hry svalů, jsou pryč. Vrchu nabylo slovo „funkčnost“, a tak i svaly, vyhnané všeobecně zapíraným dopingem do maximálních rozměrů, nesou jen služebnou funkci, sportovci mají zajistit vítězství. Při takovém pohledu na věc sportu se pak jeví onen tolik diskutovaný problém dopingu srozumitelně, neboť pozornost světa (vnitřního světa sportu i vnějšího světa diváků) se přesunula k výsledkům; a ty je třeba mít pod kontrolou.

Jakkoli je olympiáda podřízena počtářství, myslím, že ji ještě lze sledovat pohledem Řeka: pozorovat figury sportovců podobně jako Polykleitovy sochy atletů, vnímat jejich estetickou stránku, slavnost fysis.  


Zahajovací ceremoniál

Sídliště dnes usíná o poznání pomaleji, olympiáda se rozhoří na opačné straně světa. A tak u televizí pospávají postavy v pyžamech, tu a tam do ticha noci zasyčí pivo. Pořád nic, v Riu si dávají načas. A pak to začne. Ti, co vydrželi, jsou odměnění barevnou show, stovky vlajek a bílých úsměvů se tisknou do kamery. Tam je veselo, probleskne ještě hlavou obtíženou chmelem než padne a ústa posliní pyžamo.     


21 názorů

Movsar
10. 08. 2016
Dát tip

starý vtip: za komunismu se nesmělo mluvit, každý poslouchal. dnes se může říct cokoli, ale nikdo neposlouchá.

zdá se, že se vracíme do minulosti a slova zas nabývají na váze.


pozor, během "akce" je zakázáno používat některá slova, která mají vyhrazena pouze oficiální sponzoři.

 Zakázaná olympijská slova

2016•Hry•Rio/Rio de Janeiro•Sponzor•Zlato•Stříbro•Bronz•Vítězství•Olympijský, olympionik, olympiáda, a další varianty•Medaile•Úsilí•Výkon•Výzva•Léto•Citius - Altius – Fortius, olympijské motto v překladu znamenající Rychleji, výše, silněji

http://byznys.lidovky.cz/nemluvte-o-riu-nebo-vasim-sportovcum-vezmeme-medaile-varuje-firmy-mov-1zl-/firmy-trhy.aspx?c=A160808_174859_firmy-trhy_onv

 


Různá pojetí sportu, určitě zajímavé srovnání. 


careful
06. 08. 2016
Dát tip

je podrážděnej... jo, je fakt, že ne každý to tu dotáhl na redaktora, tak jako ty:D

..dnešní sportovci a například ti, co vytváří reklamu, jsou pro mě neužiteční snad až škodliví lidé, vytvářející špatné návyky a hodnoty... takže ne nuly...spíš záporná číslas


Movsar
06. 08. 2016
Dát tip

v plzni to zvládl i syn mafiána mrázka a podobné existence. nepochybuji, že ivan to dal taky. možná v rekordním čase 1 týdne.


Movsar
06. 08. 2016
Dát tip

ale někteří se snaží. třeba petr čech se nechal slyšet v bulváru, že už si dodělal osmou třídu.

jinak jsem i chválil upřímnost, u oty zaremby. a je jich víc.


Gora
06. 08. 2016
Dát tip

Jistě se nedá paušalizovat, ale dost pravdy na tom myslím je:-(


careful
06. 08. 2016
Dát tip

...už jen za to, jak jsi podráždil Zdendu, ti musím dát za tuhle úvahu tip, i kldyž mi je nějaká Olympiáda u zadele...:D


careful
06. 08. 2016
Dát tip

...tak Zdenda nám vylítl, jako když se před Movsarem někdo zmíní o právnících:DD... ...víš, Zdendo, já vůbec netiším, jak je inteligentní nějaký Amstrong, páč mě takové bezvýznamné nuly, jako jsou sportovci, vůbec nezajímají


Movsar
06. 08. 2016
Dát tip

k věci.

jinak doporučuju třeba, abys měl na stole autoritu, nějakou publikaci od dr. hnízdila. anebo v lékařských knihách se to bude podávat, podorbněji, ale méně zajímavě.


Movsar
06. 08. 2016
Dát tip

ale abych to stanovisko - ve zkratce - obhájil: ano, užívání sterodiů lze poměrně snadno odhalit prostým pohledem, protože způsobují řadu vedlejších projevů. u žen se mj. manifestuje třeba i zhrublým hlasem, takže takovou poznáš i v rádiu. a pak, v ložnici, pokud bys třeba na diskotéce sbalil diskařku nebokoulařku, to poznáš ještě i jinak.


Movsar
06. 08. 2016
Dát tip

je poznat, že nejsi sportovec a žádného neznáš. ale nejsi ani intelektuál, abys k příspěvku něco podal. a tak jen tak hulákáš.


Movsar
06. 08. 2016
Dát tip

hraje všemi barvami to podujetí. třeba tu přibude nějaký text. looooooh by si zasloužily.


za zmínku by stál i zvláštní tým "uprchlíků", kteří nestartují pod svými národními vlajkami ale pod společnou, olympijskou...politika prorostla do sportu...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru