Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O úklidu, výměně záclon a jiných příšerných věcech

11. 08. 2016
7
6
926
Autor
jH


Sejdou - li se v jednom bytě dva chroničtí bordeláři, z nichž jeden ještě je nadšenou hromadičkou zbytečností nejrůznějšího stupně rozkladu a smradlavosti, žijí si většinou se svým astmatem a chronickým svěděním spokojeně na hromádce z psích i kočičích chlupů, rozbitý věcí, použitých ponožek, spoďárů a ručníků. Přidáme - li do rovnice ještě uměleckost obou nečistnostníků a s ní spojené všelijaké barvy, štětce, rámy, baňky, nůžky a nože, králičí lebky, kusy koláží a obrazů ba i desítky knih, cáry látek a zbytky mrtvých, dávno usušených květin, dopracujeme se možná k jedné třetině bordelizace, které jsou schopni dopustit se tzv. špinavci běžní, mě a mé malířce nesahající ani ke špičkám zaprasených nehtů u paty.

Harmonie chaosu a špíny byla jednoho krásného, pošmourného červencového dne narušena emailem od majitelky bytu - v dubnu nám prý vypršela nájemní smlouva, budeme tedy muset podepsat novou, za čímž účelem se páně majitelka dostaví na návštěvu, aby si stav majetků svých nenápadně zkontrolovala a případně s námi i snad novou smlouvu podepsala. Hrůza a strach se rozlezly do nejposlednějšího koutu našich báječně nečistých duší - byt se bude muset uklidit!

Prvním nápadem mi, všeznalému prokrastinátorovi, samozřejmě ihned je snaha objednat za tímto účelem úklidovou firmu, která by mne zbavila těžkého údělu, jenž se před nás vztyčil jako nikdy nezdolaná hora dvanáct týdnů nepraného prádla. Ceny pražských firem na úklid se specializujících mě ovšem okamžitě ujišťují o tom, že činností jako zametání, vytírání, luxování, praní, žehlení, mytí kopců nádobí a vynášení kontejnerů smetí se budeme účastnit pouze my. Kličkujíc s daty a termíny nejdříve nenápadně manipuluji majitelku a přesvědčuji ji, že hned druhý den bohužel odlétáme na tři týdny na Haiti, abychom tak získali potřebný čas na popřemýšlení o tom, jak dále postupovat v plánovaném poklízení skládky, jíž zoveme naším bytem. Nicméně již Einstein na začátku minulého století postuloval teorie o relativitě času - doba mezi dvěma událostmi naměřená dvěma pozorovateli není stejná, ale závisí na relativních rychlostech mezi jejich vztažnými soustavami. Doba mezi lží o Haiti a koncem třítýdenní lhůty na úklid jasně tuto teorii potvrdila v praxi, byla totiž hned pryč a v den, na který se naplánovala návštěva majitelky, nebylo samozřejmě uklizeno ještě zhola nic.


Vstav výjimečně v časných hodinách ranních, ve kterých často chodím, jsa noční sovou, teprve spát, jal jsem se vykopat z postele i drahou mi polovici, abychom s nakupenou špínou začali bojovat. Nepochopí kdo nezažil hrůzy a příkoří, ke kterému může dojít, pokud dva labilní jedinci pustí se společně do snahy uklidit nikdy skoro jinak byt neuklizený. Po třech až čtyřech minutách klečí mi dobrotivá obyčejně má žena u nohou, tiskne si nůž ke krku a s brekem prosí mě abych ji zbavil hrůz života, po chvíli vystřízliví a pojednou honí mne naopak po bytě s hlavicí luxu v ruce, vyřvávajíc na mě žbrblavě cosi ve smyslu, že pokud nezačnu něco dělat, vrazí mi ji snad do míst mého regio glutealis. Dřina, pot, slzy, bezvládí a šílenství zaplaví na několik následujících hodin nás i náš byt. Když po spoustě prožitých hrůz počtvrté s odpadky vycházím k popelnicím cizího domu, neb popelnice domu našeho naprosto naplnili jsme již nastřádaným bordelem, začíná mi docházet, že bitva naše by snad nemusela býti neúspěšná. Smetiště jež jsme doposavad obývali, začíná v konturách připomínat místo, kde by se dalo i bydlet.

Avšak ne nadarmo se říká - nechval dne před záclonou. U nás v Bubenči stala se při konstrukci několika bytových jednotek evidentní, nepříjemná však chyba - kterýsi architekt je naplánoval pro čtyřmetrové lidi, místo dvoumetrových a tak velikost stropu, potažmo výška, ve které jsou pověšené u nás záclony odpovídá druhému patru v obyčejném starém dobrém paneláku. Vyměnit tedy takovou záclonu rovná se výkonu profesionálně horolezeckému, stoupá - li snad úklidu chtivý jedinec na tuto horu nepřipraven a nevybaven, může se mu pak stát, že skončí s pohmožděninami a modřinami na zemi, užívajíc všechny sprosté nadávky, jež ho napadnou v jeho otřesené, třeštící hlavě.

Po několika dalších hodinách marného boje usedám k počítači a píši majitelce nový email, informující ji, že na Haiti propukla naneštěstí občanská válka a my se tak budeme muset na tomto krásném ostrově zdržet ještě tři týdny.



 


6 názorů

kuča
13. 08. 2016
Dát tip

Fajn. *


careful
13. 08. 2016
Dát tip

To je celkem dobrý... zahlédla jsem pár chybících čárek a ani pointa nijak nepřekvapila a na místní poměšry bych řekla, že je to nadprůměr. Tip.


ser na haity a uklid si vole :)

text svěží..


agáta5
12. 08. 2016
Dát tip

hihi, to mi připomnělo mé drahé děti :) áále, hlavně když se mají rádi :))))


Gora
11. 08. 2016
Dát tip

Horror jako od Kinga :-)


Norsko 1
11. 08. 2016
Dát tip

No jo, úklid. O tom by se daly psát básně


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru