Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

CESTA ČASEM (5) POJÍZDNÁ PRODEJNA . . .

20. 08. 2016
15
27
781
Autor
blacksabbath

   "Dobrou noc, babííí, dobrou noc, děde. Už si jdu lehnout. Ještě si chvilku pustím televizi. Smím?" Máme ji v sednici. Takovou se zvětšovacím sklem před mini obrazovkou. "Ale jen na chvilku. Neponocuj. Zítra jdeme brzy ráno na trávu." "Dobře."
Odestelu. Na chvilku zapnu telku. Zastrčím polštář pod peřinu. Obleču se víc, než je nutné. Tepláky, triko a ještě jedno. Navrch bundu. Však se více šatů hodí na fanty. Vypínám obrazovku a šup. Vyhoupnu se do okna. Opatrně překračuji begónie. Hupnu dolů. Ticho. Je to dobré. Azor neštěká.
   Sýpka už se dávno nepoužívá. Má prasklou zeď od shora až dolů. Nesmíme sem chodit. Je to prý nebezpečné. Pro naše hry je to však skvělé místo.
Kluci z hospody přinesli láhev a flašku. Láhev s ovocňákem sebrali tetě. Snad na to přijde až potom, co kluci odjedou.
Sedáme si do kruhu na dřevěnou podlahu. Svítí tady svíčky. Takové kousíčky. Co kdo doma vzal. Flašku roztáčí velitel. Hrdlo ukázalo, jak jinak, na Lidušku. Dostává úkol. "Vyjdi ven a koukni se, jestli tam někdo není. Nebo dej fant." Sejít dolů po točitých schodech, po tmě, brrr. Liduška dává fant. Bundu. A teď točí ona. Na Stáňu. "Máš v Budějcích ňákou holku?"  "Ne."
Kája se mu posmívá. "On je ještě nepolíbenej." Točí Stáňa. Jujda. Na Karla. "Když seš takovej machr, dej pusu Lidušce."
Karel vstává. Naklání se k Lídě a mlask. Pusa. Jakoby nic si sedá a točí. Na mě. "Dej pusu Standovi. Ať už konečně není za panice." Dávám fant. Karkovi bych pusu dala. Standa zůstane i po dnešním večeru nepolíbenej. Flaška se točí, s ubývající tekutinou v láhvi se chichotáme čím dál víc. Fanty se hromadí na zemi. Ještě že jsem se tak nabalila. To Líba už je jen v košilce a v kalhotkách.
   "Co tam děláte? Bando nezvedená. Alou. Dolů. Hezky si vás prohlédnu a ráno to řeknu vašim."
Sakra. Správce. Zhasnout svíčky. Ani nedudat. "Mám si tam pro vás dojít?"
"Nepoleze sem. Je moc tlustý. Schody by se propadly. Buďte tiše", velí Karel. Ještě drahnou chvíli je slyšet nadávání. A pak ticho.
"Pokusím se proklouznout a odlákat ho, kdyby tam ještě čekal." Karel je hrdina.
"Polezte, ale tiše. Není tady."
Sbíráme svršky a jako myšky jeden za druhým scházíme dolů. Úprkem domů.
Přelezu begónie. Zavrtám se do peřin. Tak to bylo zase o fous.
__________________________________________________________________________
   Byly to poslední prázdniny s babičkou.
V těch příštích už nebude slyšet klapání mějšlat po dvoře. Zápraží osiří. Babiččinu řásnou sukni a jupku s kvítečky dědeček uloží do skříně.
Už nebudu česat drdůlek z copánku.
Jen zvon z kapličky: " bim-bim-bim-bam-bam-bim-bim. Babička už tu není "

   Sedíme proti sobě u stolu. Já a dědeček. Děda těžkou rukou píše nákup. "Selám, chleba, mouku. Pro tebe čekuládu, pro mě cigarety. Viržinka na neděli. Je ještě něco třeba ?"  Vstávám, jdu se podívat do almárky. Babička věděla. Dívat se nemusela. "Ještě máslo a sádlo. Tvaroh tu není a mléko také ne. K večeři udělám rozhudu." Ty doby, kdy jsme měli od naší kravky, odešly s babičkou. "Cibuli. A Maso na neděli."  V komínu už dávno není. Jen brambory ještě máme svoje.
Beru košík, dědeček hůlku. Pojízdná troubí na návsi. Jdeme nakoupit. Ještě chvilku pak posedíme se sousedy na lavičce před chaloupkou.

   Pojízdná odjíždí. Odváží mé dětství - -


27 názorů

8hanka
29. 07. 2021
Dát tip blacksabbath

odchod babičky a koniec detstva...život ukázal aj tú smutnú stránku...


Jamardi
08. 03. 2021
Dát tip

Ráda jsem si to přečetla.


Al...koukám, že jsi se začetla.....to jsem moc ráda....jsou to moje srdcovky...:-)))).....děkuji moc za tvé návštěvy


Alegna
22. 01. 2021
Dát tip

všechny cesty časem jsou mi strašně blízké, vyrůstala jsem na podobné vesnici, ale tahle má pro mě ještě něco navrch*****


mějšlata...jsou pantofle na ven.....dole dřevěné...nahoře z kusu kůže....rozhuda....je..to vblastně ..........................tvarohová pomazánka......tvarohh...mléko nebo smetana....máslo....pažitka............Lakrov....pak už ty prázdniny v  chaloupce....byly jiné............děkuji za koment....přeji krásný víkend


Lakrov
09. 09. 2016
Dát tip

Už z prvních vět poznávám, že se jedná o další pokračování vzpomínek  na někdejší prázdniny. Tahle věta: ...Však se více šatů hodí na fanty...  tomu dodává o něco "dospělejší" charakter a asi i trochu vzrušující náladu.  ...přinesli láhev a flašku... ## bavím se :-) A i dál je to roztomilé,  než přijde závěrečné zklamání, ne v podobě správce, ale zmínkou o posledních  prázdninách. Nevím, co jsou ...mejšlata... a ...rozhuda...  Konec -- asi i náladou toho léty zešedlého obrázku -- je smutný;  ještě že už je po prázninách...  Tip.  


děkuji.................


srozumeni
03. 09. 2016
Dát tip
Nádherné...***

Kolobajdo....už jsi tu chyběl.....děkuji moc.......přeji hezký den


Kolobajda
31. 08. 2016
Dát tip

Ahoj Ivi - už jsem tu dlouho nebyl. Ale teď jsme to měli od jedněch vnoučat k druhým. Takže se zpožděním: SMEKÁM. Umíš to. Umíš krásně vzpomínat, navodit atmosféru a vehnat mi slzy do očí...


Nani....děkuji....přeji krásnou neděli


....Luboši...jsi uličník......


Kočkodan
17. 08. 2016
Dát tip
Blackie, ano, to o tom dobírání je dobrá domněnka. ;-)

Ti budou mít vzpomínky ....nejspíš......v tabletech a jinejch těch čertovo hračkách......vždyť od nich neodlepí nos ani prsty....děkuji Evženie a přeji krásný večer


Luboši....že Ty si mne dobíráš ????........


Naše generace ještě bude mít takové vzpomínky, ale co ti další? /T


Kočkodan
17. 08. 2016
Dát tip
To uz existovala v 19. století televize? ;-)

okoloidúci
17. 08. 2016
Dát tip

... že si, to som vedel, len som netušil, že už od raného detstva :)


....a jsem pořád okolku....děkuji za návštěvu a přeji hezký den


okoloidúci
17. 08. 2016
Dát tip

... hezoučké vyprávění :) som netušil, že si bola taková uličnice :)


Čudlo děkuji.........dobrý...krásný den.........


MKbaby....pravdu díš.......chaloupky... přestavěné na maňácká sídla a supermarketturistika.......ale...jak říká Gora...pokrok nezastavíš......ještě že máme ve vzpomínkách.......

přeji Tobě i Goře...krásný den


Čudla
17. 08. 2016
Dát tip

/*


Gora
16. 08. 2016
Dát tip

Petře, "pokrok" nezastavíme...buďme rádi, že jsme ještě mohli zažít:-)


MKbaby
16. 08. 2016
Dát tip

Dnes už nikdo netuší, co byla pojízdná prodejna a že přijela jednou, dvakrát týdně. Dnes se jezdí šopovat do příšerných nákupních center a nejedna rodina tam tráví celé víkendy... ze supermarketu do kina, z kina na kafe, děti se odloží do koutku, aby nepřekážely...

Chaloupky se přestavují a nenávratně mizí ta nepopsatelná atmosféra... ano, některé promrzaly a skoro všechny odspodu vlhly, ale bylo v nich milo, protože v nich žily naše babičky. Plastová okna, zateplená fasáda a vybetonovaný dvorek nabízejí sice komfort, ale takový dům ztratí duši...


Fotka je pořízena před tím....než bratr chaloupku přestavěl. Už je tam jiná atmosféra......děkuji Goro a přeji krásný večer....


Gora
16. 08. 2016
Dát tip

Moc pěkné, taky fotka a zvláště poslední věta...budou i naše děti a vnuci moct takhle vzpomínat? Ta pojízdná odváží nejen dětství, ale i ten starý svět:-)))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru