Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

      proti_mluví

07. 09. 2016
19
14
607

 

 

byla jsem větev

samorostlá

 

stokrát jsem počítala do sta

a zase zpátky

abych zadními vrátky

našla cestu vpřed

 

byla jsem stéblo

tonoucího

 

štěstí se kolem párkrát mihlo

a bylo zas pryč

zadní vrátka na paklíč

a dokořán svět

 

byla jsem - nejsem

v labyrintu

 

za krkem čas co nutí k sprintu

celá ve zmatku

pomalu vpřed pozpátku

 

 

na začátku konec nevidět


14 názorů

já děkuju taky, za vlídné  a vstřícné přijetí a zdravím  :o)


Ferry
13. 09. 2016
Dát tip

Dotek libé poezie v Písmáku, jev čím dál vzácnější a o to radostněji jako dar přijímaný. Díky a pukrlátko.  :)

 

 


to je dobře, že ses zakecal  :o)

já to vnímám stejně, s těma pauzama - jen právě tam, kde je možný vícerý výklad, schválně nechávám čtenářům volnost - a já vím, jak to mám číst, kdybych to zase jednou někde provozovala  :o)

ráda čtu rozdílné komenty, kdy každý moje nabídnutá slova uchopí po svém - moc mě baví, kolik různých verzí svých věcí díky nim objevím

tak ještě jednou díky, za to zakecání se  :o)


Safián
10. 09. 2016
Dát tip

Mně je jasné, jak to je. Už dávno bylo ukázáno, že v jednom metru může být vloženo jiné. v češtině je to o to jednodušší, že díky přízvuku na první slabice jsou naše metra provázána jako bratři. Vázaný verš není tak složitý, jak na první pohled vypadá.Bohužel, učebnice a odborné texty jednoduchou podstatu tak zahalují, že je těžké naučit se z nich základy. Snad proto se stalo prznění verše normou .Přitom kdo zvládne základy, zvládne automarticky všechny finesy. Časem je, aniž o tom přemýšlí, všechny použije. Ale tady se dělá z nouze cnost a jiíž desetiletí jsou vynášení básníci, kteří by dříve byli považováni za neumětely. Dobře se to pozná při recitaci. Frázování jasně odhalí, kde jde o přirozenou (a tedy správnou odchylku nebo experiment) a kde to drhne. Divila by ses, kolik uznávaných básníků při této jednoduché zkoušce neobstojí. Tvá báseň se recituje dobře. Jazyk se mi zapletl až v samém závěru. Právě tam, kde je to nejméně žádoucí. Stačila by jednoduchá úprava, udělat z posledního verše dva. Veršový předěl by umožnil přirozenou pauzou přenést důraz na samý závěr (ať už by to vypadalo "na začátku / konec nevidět" nebo "na začátku konec / nevidět". Vázaný verš skrývá jedno kouzlo, které volný nemá. Rozmístěním pauz můžeš změnit smysl verše, dokonce tak, že nevinná slova v sobě skrývají svůj opak. No, trochu jsem se zakecal, omlouvám se. 

 

 


děkuji všem návštěvníkům za všechno, co mi tu zanechali..  :o)

Safiáne, díky i tobě, ale nechtěla jsem to právě nijak pevně vázat - přiznám se, že všechny ty kejkle kolem vázaného verše jsou mi cizí - nemám na to dost disciplíny a trpělivosti - píšu spíš živelně a pocitově, ale snažím se v tom nějaký vlastní řád mít..

 

 

 

 


Čudla
10. 09. 2016
Dát tip

Čtivé /*


Safián
09. 09. 2016
Dát tip

Krásně hravé a nezbedné, leč v nepevném metru, tu slabika chybí, jinde přebývá. Dobře je to vidět na následujících verších

"a bylo zas pryč / zadní vrátka na paklíč."

1. verš nejen že nerespektuje jambické metrum, ale činí rytmicky problematickým i následný rým. Někdo řekne svoboda, jiný lajdáctví "zdobící" českou poezii už bezmála 50 let.

 


Zbora
07. 09. 2016
Dát tip

Souhlasím s Markem.


Katariina
07. 09. 2016
Dát tip

To se mi moc líbí! *


okoloidúci
07. 09. 2016
Dát tip

hravé, vynaliezavé a akoby mimochodom zároveň hlboké ***


Muamarek
07. 09. 2016
Dát tip

Krásně hravé a nezbedné :-)))


Diana
07. 09. 2016
Dát tip

Skvělé! Nápadité, vtipné a ke všemu hezká, příjemná  forma ****


Kočkodan
07. 09. 2016
Dát tip
Já nebudu tak stručný jako over – celé fajnové... :-)

over
06. 09. 2016
Dát tip

celé fajné...*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru