Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Digitální rodina a třetí rodič II

11. 09. 2016
3
3
1124
Autor
Movsar

V předchozím článku jsem se zastavil nad fenoménem rodičovství přeneseného na půdu sociálních sítí (konkrétně Facebook). Reakce byly, jak je u tématu „digitální revoluce“ zvykem, podivuhodně vyrovnané; jako by se vlastně v oblasti komunikačních vzorců a vědění nic nedělo. Převažovaly reakce, jimiž se snažili komentující dopátrat motivu digitálních rodičů, a – pochopitelně – takový motiv hájit. Pokusme se tedy přijmout nastolenou cestu a promluvit o možném motivu.

Nejprve si neodpustím ukázat na jistý paradox, jehož se komentátoři dopouštějí. Mně přičítají morální soud (nad uživateli sociálních sítí, nad fotodokumentací dětí a dokonce i nad internetem jako takovým), ovšem soudu se dopouštějí sami, byť v zastřené podobě: hledání motivu, jako jednoho z důkazů o vině, je totiž známým těžištěm práce trestních soudů; filosofie, sociologie a jiné humanitní vědy (snad s výjimkou psychologie) se problematice motivu zase tolik nevěnují.

Tak tedy motiv. Co může generaci dgitálních rodičů vést k jejich podivuhodnému jednání? Abychom připomněli: k fotografické dokumentaci svých dětí a okrajově i celku rodiny.

Vyjděme z dnes už nediskutovatelného stavu věcí, totiž z pojetí současné společnosti jako společnosti osvobozené od všech symbolických rámců. Symbolické rámce utvářely v dřívějších dobách autority jako Bůh, otec (pater familias), učitel, soudce, obecněji zákon, tradice atp. Postupem věků, řekněme s nástupem novověku, se člověk emancipoval od všech rámců, přičemž vrchol této pouti za „svobodou“ společnost zažívala v druhé polovině 20. století. Postmoderní člověk se tak ocitl v situaci, kdy je vše možné,  a to v tom smyslu, že o všem lze říct cokoli, žádná autorita už není s to určit hranice. Za příklad vezměme třeba postmoderní výtvarné umění: jistý britský umělec vyrobí obrovský popleník se zbytky nedopalků a kurátoři celého světa se mohou přetrhnout, aby „dílo“ mohli vystavit; cena je určena miliony dolarů.

V té souvilosti mě pak napadá, zda digitální rodina není vedena zoufalstvím. Zoufalstvím nad tím, že už takříkajíc nemá čeho se chytit. Ze všech stran se na digitální rodiče valí různorodé a vzájemně si protiřečící recepty, jak správně vychovávat dítě, do kolika je kojit, zda je porodit pod vodou, nebo na zemi, zda mu stravu ohřívat, nebo jen předehřívat, kdy je dát do školky a kam a tak podobně. Značně absurdní stav věcí. O zoufalství ovšem vypovídají i tvrdá data, totiž rozvodové statistiky: v hlavním městě činí rozvodovost zhruba 75 %, což nás staví snad na třetí evropskou pozici, celorepublikový průměr je jen o pár procent nižší.

Není pak umísťování fotografií z intimního prostředí rodiny voláním o pomoc? Haló, tady jsme, tento svět je nám nesrozumitelný, beze smyslu, jste tam na druhém konci někdo? A budete našemu dítku, o jehož budoucnost nám tolik jde, oním třetím rodičem? SOS.     


3 názory

Movsar
12. 09. 2016
Dát tip

tuším že takové reakce byly dvě. z celých asi 4!! což pod úvahou tady je nevídaný úspěch.

těžko říct, kam to zajde. a jestli to s takovými inforgy bude k vydržení..


jde jen o jeden z efektů nesnesitelné lehkosti žití online (nebo jak si někde zmínil onlife).

v polovině dvacátého století, kdy o internetu neměl nikdo ani tušení, se početná rodina mé matky (byla ze sedmi dětí) scházela každý víkend u jejich matky...navařilo se, napeklo, probrali se živí mrtví, občas se večer vyrazilo na taneční zábavu...

dnes se dají snadno najít "náhradní" rodiče, ba i celé rodiny, bez vaření, pečení, stačí několik kliknutí...

 

kde se ten "pokrok" zastaví?


Gora
11. 09. 2016
Dát tip

Nevšimla jsem si včera, že snad krom jedné reakce by někdo "hájil" motivy umisťování rodinných fotografií na Fb:-) Tvá teorie "třetího rodiče" mi připadá celkem zajímavá a objevná.:-) 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru