Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kokosové zadívání

09. 10. 2016
11
7
1125
Autor
Movsar

Rozpory

Tak často si zoufáme, že najít někoho, komu radno věřit, nemůžem. A přitom tak často sami sobě si lžem. A když se navečer přistihneme při takových rozporech, veskrze lidských, to bychom nejraději utekli. Ale není kam, na dveřích řetízek a venku říjnová noc.


Cigáronoši

Ulicemi se toulají cigáronoši a propalují tmu. Malá světýlka uhasínající v intervalech nařízených Bruselem, nutí je to tahat víc, tahat z plných plic. A někdy se k sobě přitisknou a je z toho plamínek, a můžeš hádat, je-li za tím srážka z prosté výpomoci, nebo div lásky. A ráno po nich zbudou nedopalky na chodnících a pár korun ve státní pokladně. Z poezie noci do bídné prózy dne.


Kokosové zadívání

Je ti šestnáct a taneční začínají v baru. Kokosový likér, možná trochu výstřední pití, ale ke společenské události vhodnější než pivo. A pak opilá cesta trolejbusem a holky v šatech, první zadívání. Vyšlo a byla z toho láska. Zmatená, nedlouhá. Vždyť na počátku bylo kokosové zadívání.


První sněženky

Z břeclavské věznice utekl vězeň. Po hromosvodu. Prý je nebezpečný a bohatě tetován. Kudy asi tak šel a kam, ten obrázkový pán. Bude se toulat jako stín, bez identity světem identit. Tam si dá kávu, tam řízek a v laciném hotelu složí hlavu. Půjde, kam ho nohy zanesou a jako paní Halina bude děkovat za každé nové ráno. A po náročné zimě, jaro na svobodě, kde asi přivoní k prvním sněženkám?  


7 názorů

Movsar
10. 10. 2016
Dát tip

díky, přátelé. a jsem rád za názory. i když je většinou přidávám všechny, mám zpětnou vazbu pro orientaci. a souhlasím s bruselem, který nelze obhájit jinak než jako úřednickou nutnost. a zadívání skutečně bylo dílem okamžiku, psáno pro paměť.


FrantišekL
10. 10. 2016
Dát tip

Moc pěkné básně v próze. Snad jen ten Brusel mi přijde zbytečný.


Andělka1
10. 10. 2016
Dát tip

 

...na dveřích řetízek a venku říjnová noc... MOC KRÁSNÉ. JEDNODUCHÉ....


Gora
10. 10. 2016
Dát tip

Rozpory: ne každý si zoufá, stačí odstranit ten řetízek:-)  Vše pěkné.


Markel
09. 10. 2016
Dát tip

líbí všechno, umíš to, no, trochu závist * :-))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru