Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Paralýza z analýzy

11. 10. 2016
11
21
795
Autor
Markel

počasí je mrška ošemetná

 

   Kdykoliv se vydávám do teplých krajin na dovolenou, zkoumám bedlivě vývoj počasí pro dny, které mají sloužit k regeneraci mých slábnoucích sil. Prohlížím pečlivě různé simulace následného počasí a doufám, že se páni meteorologové moc neseknou. Svou malou důvěru opírám o zkušenosti vlastní a zkušenosti mých známých. Například minulý rok jsem byla s rodinou u moře dva týdny, vzduch okolo sedmnácti stupňů, voda o pět méně. Vymrzlí až na kost jsme závistivě sledovali na tabletu tropické počasí v naší republice a bylo nám do pláče. Jak je to možné, tak daleko a vysoko na severu? Jsme tu na jihu a tak snad máme právo na avizované letní počasí, na teplou mořskou vodu. Chceme soupeřit s ostatními návštěvníky o slunečníky, chceme se matlat protisluneční mastí s číslem 20.

   Maně si vzpomínám na jakýsi pořad, kde pan televizní meteorolog  naříkal, že musí stát třikrát denně před publikem a nemá nikdy dost údajů, aby si byl jistý předpovědí, kterou hodlá prezentovat.  Meteorologové prý často trpí „paralýzou z analýzy“. Zmiňovaný pan vědec vysvětloval: „Mým řešením tohoto problému bylo, že jsem užíval své zkušenosti a starou dobrou intuici. Moje nejlepší předpovědi, ty, které často šly proti předpovědím jiných, byly obvykle jen dobrým tušením.“ Tyto vágní předpovědi jsou mi, milý pane, k ničemu, když poposedám na studeném písku a husí kůže se mi rozlézá po těle. Co je mi po tom, že jsme svědky oblohy, která se zatahuje, i když podle předpovědi má být jasno? Co je mi do nárazových větrů, které pětkrát až šestkrát převyšují normu, k tomu sucho a pouště tam, kde půda byla kdysi úrodná a produktivní? Tak už dost, milý pane! To se chcete zříci veškeré odpovědnosti za moji zpackanou dovolenou? Nechala jsem se unést, co bylo, to bylo, teď musím zajistit pěkné počasí pro nastávající odpočinkové dny. Tak komupak věřit, na koho se obrátit? Starý pan Doleček říkal, že ke konci srpna bude pěkně, protože už vidí na svém záhonku, jak jsou cibule málo oblečené, což znamená mírnou zimu.

   To je mi ale také k ničemu. Já potřebuji odhadnout z chlupatých obalů  kokosových ořechů, jak to s tím počasím vlastně bude. Telefonování do tropického pásma a dotazy na počasí by přišly jistě na velké peníze. Tudy cesta nevede. Moje kamarádka zná paní, která věští z křišťálové koule. Že bych to zkusila? Blbost! To raději za dvě stovky koupím kilo masa a zavařím na cestu do sklenic.

   Nezbývá mi, než svěřit svůj osud a doufání ve sluncem zalitou pláž do rukou jedné nově vzniklé satelitní společnosti. Její majitel i zaměstnanci garantují vysokou pravděpodobnost  svých předpovědí. Prý používají nejnovější techniku a tak dále. Budu jim věřit, musím jim věřit. Se smutkem v srdci vzpomínám, jak by to bylo krásné, kdybych mohla ve svém bývalém zaměstnání odbývat poplatníky slovy: má dobrá stará intuice mi říká, že letos nedostanete žádné peníze. Jak je to možné? To se mne, drahá paní, neptejte.  I když…mohu vás trochu potěšit, mám silné tušení, že se na vás příští rok usměje štěstí a bude vám vzhledem k daňovému přiznání vrácena částka, no, tak bajočko dva tisíce sedm set padesát korun. Ale nemohu to s určitostí potvrdit, to víte, může se nám do systému nabourat paralýza z analýzy a to potom, to jistě sama uznáte, nemohu nic zaručit.


21 názorů

Markel
01. 11. 2016
Dát tip

srozumeni: díííííííky :-))


srozumeni
30. 10. 2016
Dát tip
*****

Markel
26. 10. 2016
Dát tip

medvídek: díky za milou návštěvu a *


Markel
13. 10. 2016
Dát tip

Květoň Zahájský:  díky, má ikono, za milou návštěvu a jen taková poznámečka: ...

může být příroda  i děvče lehčích mravů?

pánové častěji pak ztráceli by hlavu

 


Pchecheche, počasí si prostě dělá, co chce, však ho známe. Naše milá matička příroda je stará děvka.


Markel
12. 10. 2016
Dát tip

JARUB: Místy přece, to znamená, že na místě, kde budu já, prostě nebudou.... , jé, to je krásný, že to tak máš, já ale často taky :-))

jsem ráda, žes mne tolikrát navštívila, díky


JARUB
12. 10. 2016
Dát tip

Moc pěkný.... Rodina mého muže i on sám vždy sledují předpovědi a jsou schopni nejet na chatu na víkend jen proto, že mají být místy přeháňky. Nepochopili to. Místy přece, to znamená, že na místě, kde budu já, prostě nebudou..... Už dlouho mi vychází pokora před přírodou a počasím - pěkně požádám, jestli by mohlo být pěkně... a pak obrovská víra, že to tak prostě bude. A jde mi to. Jako by někdo tam nahoře měl srandu z toho, jak to mému skeptickému manželovi zase nevyjde... :o))))


Markel
11. 10. 2016
Dát tip

Evženie: no, klobouk dolů,máš to zmáknutý :-)), taky to zkusím vykoumat, snad najdu nějakou použitelnou metodu, ta tvoje je prostě svělá, díky za návštěvu :-))

blacksabbath: tak tos mne teda dostala, humor :-)) jsem měla odhalit, no je to ale tím, že má mysl je někdy dost rozlítaná a moje pokusy o konzistentnost se někdy nedaří, kdysi mi grafoložka napsala, že trpím asociačními skoky, moje mysl je jako opice skákající z větve na větev, něco na tom bude :-)), musím často vynaložit hodně vůle, abych tu smršť v hlavě zkrotila, chjo


....to byl pokus o humor...nikoliv zklamání...:-))))))...všude dobře....doma nejlíp....já to říkám pořád...:-))))


Mám pro tebe zaručenou předpověď. Zeptej se mě, kdy jedu na dovolenou. K tomu přidej 3 dny na přechod studené fronty a pak vyraž.

Já se zeptám zase dceřiny soudedky a v době její dovolené nikam nejedu. Je to vyzkoušené.

A já přece miluji bouře na ionských ostrovech. :-)))) 

Opět jsi mne pobavila. /T


Markel
11. 10. 2016
Dát tip

blacksabbath: no máš pravdu, snad by to chtělo trochu jinou, na předchozí text navazující, pointu, no, snad příště. Dovolená se nekonala, neb jsem chtěla konečně do Řecka ale vzhledem k nedobré situaci s přílivem...., jsme to vzdali :-((,    :-)), já jsem moc ráda doma, v posledních letech, manžela už taky opustily cestovatelské choutky, má pocit, že není ve světě moc bezpečno, díky za kukýnka a odpusť to zklamání z konce dílka


...a jaké tedy bylo to počasí?....čtu bez dechu....až do konce......a tam mě čeká paralýza z analýzy......:-))).......*/***


Markel
11. 10. 2016
Dát tip

over: mimo počasí hledáme taky

kde můžeme být levně sťatí :-)), díky moc

Kočkodan: ten pán byl ale velká kapacita

však netušil jak oblaka jsou hbitá :-))díky za kukýnka


Kočkodan
11. 10. 2016
Dát tip
Rosnickári jsou zabari. :-)

over
11. 10. 2016
Dát tip

také mám rád jasno...před dovolenou zkoumám počet barů na kilometr čtverečný :)*


Markel
11. 10. 2016
Dát tip

Diana: manžel taky kouká na různé programy, koukám mu přes rameno, jak se na obrazovce převalují jakési pavučiny :o)), střílí po mne různými odbornostmi, no, kdo si hraje nezlobí, měj se krásně a díky


Markel
11. 10. 2016
Dát tip

agáta5: jsem ráda, že jsi tu byla, ono to nebylo o mně, napsala jsem to v ich formě, týká se to bohužel mé dcery, nemá fakt na počasí štěstí, my to s manželem i dětmi vždy dobře vychytali, pěkný den :-))


Diana
11. 10. 2016
Dát tip

Máš talent. Zase jsem se nezřízeně bavila. Můj muž soustředěně sleduje předpovědi počasí a ještě stále mu nedošlo, že počasi si dělá co chce a veškerá věda je na ně krátká! :-))))*. 


agáta5
11. 10. 2016
Dát tip

hihi,  nikdy jsem nezkoumala počasí a je mi fajn... a navíc si myslím, že jsem tím, že nezkoumám, byla vždycky odměněna. Pokaždé máme počasí skvělé a když prší, tak si najdeme jinou zábavu... on i ten déšť má něco do sebe... ale křišťálová koule nebo lógr z kafe nemusí bejt špatnej nápad.. když už...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru