Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

naváženo, nakrájeno

Výběr: Whitesnake
11. 10. 2016
17
28
1441
Autor
agáta5

jak ještě dlouho

pokradmu

nůžkami nohou

stříhat tmu?

(sjuuu)

na miskách vážím
co já vlastně vážím?
snad trochu mouky  cukru  másla
někdy prstem druhý prst
pár rozinek…
ještě jsem Máša a mívám mísu   to se mám
                                                   když strouhám jablka


a někdy žehlím cizí prádlo
obracím tílka naruby    
                                      cítím pot           
dialogy tam a zpět
a čekám
že mi budeš slovem

jakkoli hořkým           
jakkoli uzlem…


28 názorů

dadadik
15. 10. 2016
Dát tip

*


 Při čtení, jako bych byla přítomna, hezké.


agáta5
12. 10. 2016
Dát tip

tepeto, jarub, díky a jsem ráda, že se líbí :)


JARUB
12. 10. 2016
Dát tip

Moc pěkná!


Tapeta
12. 10. 2016
Dát tip

veľmi...**


agáta5
12. 10. 2016
Dát tip

všem moc děkuju za zastavení :)

Zboro, to mě moc mrzí, jsi u mně poprvé, tak snad se ještě někdy zastavíš a bude to lepší :)

jolano, tohle je můj styl, spíš si hraju se slovy a zkouším, co to dá ... ono to možná vypadá na konci chtěné a myslím, že i když to myslíš jinak :) , tak to opravdu chtěný je... když člověk dělá běžný věci, někdy si myslí, že je i ještě trochu dítě a pak si říká, co vlastně chci, po čem toužím? Po slově, po kontaktu... je to kapku depresivní, jenže já to cítím jako krok ke čtenáři. že sice ten život je super, ale někdy mi schází to "jakékoli"

to k obsahu. Souhlasím s tebou, že báseň by mohla být líp vystavěná, dokonce jsem trošku sama sebou zklamaná, že jsem tak (pro mě) silnou myšlenku nerozvinula... jenže mám další problém v psaní. Jsem moc ukecaná a tím, že se snažím očistit báseň od přílišných adjektiv a pocitů, mi někdy nevyjde záměr... což se nejspíš stalo :) je to řehole, to moje hledání. Tak snad jednou mi to vyjde.

jsem moc ráda, že jsi se zastavila a napsala komentář, vážím si... moc!


jolana.
12. 10. 2016
Dát tip

tahle mě moc nezasáhla.. Je v ní sice hravost a lehkost, jako by ti to jen tak mimochodem vypadlo z ruky.. taková sympatická hra s banalitou.. "ještě jsem Máša a mívám mísu   to se mám".. I závěr "jakkoli-jakkoli" se mi líbí (kdyby to bylo obojí adjektivum, už by to bylo moc nevýrazné.. takhle mám aspoň možnost přeložit si "jakkoli" i jako "přestože" .. uzel je dobrý, je v tom stístěnost i nekonečná smyčka.. )

ale moc mě nepřesvědčuje, jak je to složené, přijde mi to takové chtěné -- aby mi vážení mouky a obracení tílek přišlo relevantní pro "dialogy tam a zpět / a čekám / že mi budeš slovem" -- je to, jako bys to chtěla ukončit něčím "hlubším" a tak z konkrétní "milé všednosti" honem skočíš do obecnosti a vztahu, protože vážíme i slova a obracíme se i v řeči a životě.. A vypadá to pak, jako by to celé vlastně bylo podřízeno jen tomuto závěru.. Přičemž to "že mi budeš slovem", o které se vlastně opíráš, mi přijde jako prefabrikát.. Není to tak silné a původní, aby tím mohla končit báseň.. snad rozumím, že ty "konkrétní drobnosti" tam mají hodnotu vedoucí k něčemu "obecně lidskému", ale přijde mi to podáno tak, že vlastně ve čtení se toho moc nerozvíjí..


Zbora
12. 10. 2016
Dát tip

Text mě dokonale minul. Snažil jsem se, četl ho snad desetkrát a zůstalo mi po něm jen prázdno. Zkusím to příště u jiného...


Když se budu zaobírat tím, jak to, co vnímám já,  cítí někdo jiný, nebude to moje.

Nech si uzly, tkaničky, sušenky nebo prašivky.....jsou jen tvé. :-))) /T


Markel
11. 10. 2016
Dát tip

*


Čudla
11. 10. 2016
Dát tip

/*


Lnice
11. 10. 2016
Dát tip

teda pardon : zauzleným.-)


Lnice
11. 10. 2016
Dát tip

mně se naopak to uzlem moc líbí, kdyby tam bylo uzlovatým, ztratí to tu zajímavost...* nechala bych takto.-) moc hezké.-)


RUZIGEL
11. 10. 2016
Dát tip

Jistě se dočkáš očekávaného slova .S uzlem si nelam hlavu.***


EditEm
11. 10. 2016
Dát tip

Jsme pachy i vůně, hořké i sladké, hladké i občas na uzel - každý den jinak a trochu stejně:o) Pěkné zastavení s tebou __


Hugo Ramon
11. 10. 2016
Dát tip

Akátku, moc líbí - jen ten rumík tam chybí. Jináč nikoli podzim, to jaro jest a bude :-)))


over
11. 10. 2016
Dát tip
naváženo, nakrájeno uzel - propůjčené léno :)*

agáta5
11. 10. 2016
Dát tip

KK, jsem potěšena :)


Všeobecne, verím tomu čo píšeš a páči sa mi aj ako.

Whitesnake
11. 10. 2016
Dát tip

jasně že uzel má smysl - mě jde o formální záležitost, že po slovem" by mělo být přídavné jméno (dvakrát) a ne přídavné jméno a podfstatné jméno, ale to už je skutečně jen můj pocit...


agáta5
11. 10. 2016
Dát tip

slovo uzlem - zamotaný až běda .. slovo se mění v uzel, to má smysl

a hořké slovo taky ... zkusím se ještě zamyslet později, teď ne, teď mi to šrotuje...  potřebuju odstup :) díky, jsem ráda, že ti to vrtá hlavou...


Whitesnake
11. 10. 2016
Dát tip

...nešikovné....nebo naopak veskrze originální. Z nouze ctnost? :-)


Whitesnake
11. 10. 2016
Dát tip

Furt mi to nedá, ten závěr. Tam se vše odvíjí od slova (sic!) "slovem"... protože to nabádá dopovědět - jakým slovemno přece jakkoli hořkým, jakkoli nějakým

ono "slovem" a jakkoli by mělo udávat ráz závěru... a když je tam podstatné jméno "uzel" (zde uzlem), nemůži si pomoct je nešikovné


Whitesnake
11. 10. 2016
Dát tip

to jsem si ani nevšiml - dal bych tam jakkoli - byť oba termíny jsou mluvnicky ok, více se dnes používá bez "v". Měj se hezky


agáta5
11. 10. 2016
Dát tip

jj, ono se to totiž hůř taky čte... ale já už jedu asi po desátý, mě to tam sedí :)  a rozumím ti  hned jak jsem napsala to o vyhození, začala jsem o něm pochybovat :)  ach, my básníci! uvidíme, nechám zatím tak :)

víc mě teď zajímá jakkoliv-jakkoli  :)  my starší používáme pořád ještě na konci -v, ale mám pocit, že jsou oba termíny dobře ... ale nejsem si jista, jestli by tam víc nesedělo  jakkoli  ... dilema je věc


Whitesnake
11. 10. 2016
Dát tip

Agie pětuško, já bych byl pro, abys to tam nechala jak to je, uvidíme, co na to jiní čtenáři - uvidíš, že budou v návaznosti na mlj koment psát třeba - a mě to tam vyloženě sedí, nebo - nic bych neměnil apod.

Kdybys to úplně vyhodilo, pro mne osobně by se ztratilo kouzlo repetice

Jakkoli... nějakým

Jakkoli... nějakým/něčím

tento prvek tam (alespoň pro mne) vytvářím napětí a závěr se rozsvítí.

Víš o co mi šlo v té výtce

je tam totiž přídavné jméno a pak podstatné jméno a mně to prostě napasuje. Ale prosím, zatím nechej originál :-)

 


agáta5
11. 10. 2016
Dát tip

a co kdybych ten uzel úplně vyhodila?  Jsem si s tím koncem hrála tak dlouho, až se utrhlo ucho :))   i bez uzlu je výřečnej dost :)

díky ti, moc ráda vidím na monitoru lidi, co mě rádi čtou  


Whitesnake
11. 10. 2016
Dát tip

Vždycky mě bavíš... a přitom tak nějak nevím, jak mám uchopit "vážnou kritiku" - takže se nebudu nikterak nutit. Je to vtipné, je to prožité, je to chytré, je to i jakxi s osudem smířené a proto nějak mile i zahořkle optimistické. Je to prostě poeticky dobré.

Jen maklá výhrada - gten úplný závěr s uzlem se mi nelíbí - v návaznosti na předchozí verš ( slovem... jakkoli hořkým), který je vynikající.

 

hned mě napadlo

jakkoli hořkým

(jakkoli)

zauzleným

 

po formální stránce mě to nutí a láká část ve shodě s tím adketivem "hořkým" a pro mio tam následné substantivum silně vadí .- ale to už jsouj subjektivní chutě. Mám tě jako básnířku hodně rád, tvá tvorba je mi navýsost sympatická .- je navíc plná na první pohled neviditelných hříček, fórků a odkazů.

Výběr s klidným svědomím. Nepouvažuješ ještě o tom konci, prosím????


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru