Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

nulté přikázání; dnešní zákon

01. 11. 2016
4
13
1321
Autor
Lyryk

nulté přikázání; dnešní zákon

 

neozbrojíš

neozbrojíš svého boha       požadavky svými

ani       těmi nejvyššími

z toho odstup      sklání      touha   

vhlídné slávky


13 názorů

Marcela.K.
04. 11. 2016
Dát tip

Musela jsem si počkta na komentáře :-) teď snad líp chápu i ty vhlídné slávky ;-)


Lnice
04. 11. 2016
Dát tip

já to nemyslela nijak zle.-) mám ráda nové věci.-))


Lyryk
03. 11. 2016
Dát tip

Já myslel, že jsem tady mezi básníky, kteří slyší na nové věci, novou filosofii, věří v nové přístupy a ono se tady couvá do osvědčených melodií, přesně vytříbených rytmů :) 

Často citují Palackého: Svůj k svému! Ale citát měl původně pokračování: , ale vždycky podle pravdy. Tady někde je hranice vlivu čtenáře. Napiš si co chceš, ale já si přečtu co chci. Je to fakt bitva :))


Lnice
03. 11. 2016
Dát tip

ten začátek se mi  taky velice líbí...jen ty vhlídné slávky...jako by mě obracely naruby.-)


Lyryk
02. 11. 2016
Dát tip

Whitesnake: neudělal jsi nic špatně. Pokud se ti moje odezva zdála nevlídná, tak je to jen nedorozumění. Jsem si toho rizika odmítnutí vědom. Máš na to plné právo. Můj úmysl je bohužel převelice složitý a přesto jsem ho dostal do miniformy. Té básni škodí samostatné postavení bez kontextu plánovaného souboru. Ty první tři verše jsou jsou "božím" příkazem; ty dva následující verše jsou vysvětlením a zdůvodněním toho příkazu. Zatímco příkaz musí být a je všem jasný, vysvětlení je nejasné, pochybné, enigmatické. Rozčiluješ se oprávněně.


Whitesnake
02. 11. 2016
Dát tip

... to "vhlídné" je tak nezvyklé, až je zbytečné, ba možná i směšné - bez jakékoli urážky a posměchu -  můj názor


Whitesnake
02. 11. 2016
Dát tip

lyryku, rovněž se budu tvářit, že jsem přehlédl onu pitomou poznámku, že bych ti jako "začínajícímu autorovi nabízel nějaké editorství.

K první trojverší - je tak skvělé, že mě prostě napadaly různé tranzitní variace.

 

K poslednímu dvojverší bych JÁ (a patrně nejen já) potřeboval něco ve smyslu "chytrému napověz" a možná i "hloupého trkni". Ale asi to to za to nestojí.


agáta5
02. 11. 2016
Dát tip

jj, byla a bude..  ráda bych k textu cokoli, co by mělo hlavu a patu... ale bohužel  .. slávky znám jen houby :) tak sorry... určitě se staví někdo, kdo textu porozumí


Lyryk
02. 11. 2016
Dát tip

Na jednu stranu děkuji za odvahu se upřímně postavit k textu. Nicméně se musím smát předpokladu, že jako začínající autor potřebuji nějakou eritorskou radu. Pro doplnění se hlásím k tomu manýristickému prohřešku. Kontrola textu, aby vyhovoval očekávání a nepřevyšoval významem čtenáře je na tomto serveru přímo obludná. Vždycky byla a zřejmě i bude. .))


Whitesnake
02. 11. 2016
Dát tip

nestačily by první tři verše? Ty jsou naprosto senzační, napadají mne i transponace "NeoDzbrojíš svého boha/slabostmi svými..." atd.-

finální dvojverší mne mijí, nerozumím jim, ale patrně autor ano a mají pro jeho subjektivní vyznění básně svou roli a důležitost.

a

vhlídné slávky?

Buď manýristický obrat nebo... překlep? Only jokin´

Budu se tvářit, že jsem si přečetl jen první trojverší, takže půltip.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru