Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Listí aneb potměšilý podzim

18. 11. 2016
18
23
1401
Autor
Markel

mám ráda barvy listoví

jaké? to podzim napoví

 

   Také máte rádi procházky lesními cestami, kdy vám pod nohama šustí barevné listí? Brodím se s požitkem zlatavými závějemi a stromy na mne hledí z výšky, zda příliš nedupu po jejich dětech. Nasávám trpkou vůni podzimu, je mi krásně a zbytky odpoledního slunce vrhají stíny na můj hnědý baloňák. Ještě sestoupím klikatou cestičkou k řece. Moc jí to sluší, je orámovaná žlutookrovými ozdobami, radost pohledět. Kochám se, dýchám zhluboka, jsem pozitivními myšlenkami doslova nadopovaná. Souznění s přírodou ozdravuje mé tělo, jak jsem se nedávno dočetla v jakémsi časopise. Má duše jásá natolik, že zapomínám na čas. Vracím se do reálu, kde sídlí různé závazky a povinnosti. Jen nerada se nořím do nudných ulic velkoměsta.

Blížím se k domovu v povznesené náladě. Ale co to? Ještě ráno byla cestička před naším domem pěkně vymetená, zámecká dlažba byla bez poskvrny. Vidím paní od sousedů, jak urputně bojuje  s neposednou nadílkou a nadává. Stačilo, aby zafoukal jemný větřík a protivné zapáchající  listí se povaluje všude, kam jen oko pohlédne. Krčí se i u našich vchodových dveří. Zlostně je odkopávám stranou. Prodírám se tím marastem a otvírám vchod do předsíně. Za mnou se hrnou šustivé dary podzimu. Jistě to také důvěrně znáte, to svinstvo zacpe i okapové roury.

Rychle přivírám dveře i oči. Neodbytné listí mne pronásleduje, zalézá pod rohožku i botník.  Připadám si jako v hororu. Obživlé fosilie smetám z dlaždic, vytahuji chechtající se lístky jeden po druhém ze skulin, kam se přede mnou záludně schovávají.  Lopatka i košťátko rychle kmitají a nežádoucí návštěva mizí v odpadkovém koši. Uf! Hotovo! Venku fučí, slunce se odkulilo do jiných krajin a začíná mrholit.  Nálada na bodu mrazu. Připaluji manželovu večeři a i mé mozkové buňky se škvaří a vzájemně se perou o vůdčí pozici v mé zmatené mysli. Ještě před půl hodinou mi pumpovaly do těla hormony štěstí a teď zase musí, ač nerady, zahltit moji mysl špatnou náladou.

    Koukám se naštvaně z okna, střecha odnaproti je obalena huňatou čepicí a má špatná nálada se zvolna vytrácí. Nadšeně sleduji, jak jindy pohodlný soused Jirka otvírá podkrovní okénko a sprostě nadává. Dlouhým koštětem šermuje zleva doprava. Nádherné barevné listí víří v posledních paprscích zapadajícího slunce. Je mi krásně.


23 názorů

Markel
30. 03. 2018
Dát tip

gabi: já už jsem taková, rozporuplná, díky za návštěvu :-))


šak ty nevieš, čo chceš...najskôr sa kocháš a brodíš slastne v jesennom lístí a potom na to isté nadávaš, keď ti lezie do dverí :))) pekne si to*


Markel
28. 11. 2016
Dát tip

díky moc


srozumeni
28. 11. 2016
Dát tip
No, už aby bylo zase jaro! Pěkné...***

Markel
24. 11. 2016
Dát tip

vesuvanka: díky, Jani, za milou  návštěvu, mám to taky tak, když zasvítí slunce, je to nádhera a když listí tančí, nemá to chybu, měj se pěkně, hlavně trochu zdravíčka :-))

 


vesuvanka
24. 11. 2016
Dát tip

Moc hezký podzimní fejeton :-))). TIP

Ráda pozoruji na podzim listí, jak se zvolna snáší ze stromů, některé listy doslova tančí než se dotknou země. Radost pohledět. Vzpomínám na jeden starší pozdně říjnový výlet, kdy krajina, ozářená sluncem  hýřila barvami. Listy krásně tančily, ale pak se trochu zatáhlo, zvedl vítr a listí pršelo a šustilo a šustilo, vonělo a vonělo, a krásně se v něm chodilo....:-)))


Markel
20. 11. 2016
Dát tip

hm, už dlouho se chystám na jakési minipovídky sci-fiové, našteno už mám z této oblasti dost, tak se pokusím, taky bych chtěla napsat něco humornýho, smutnýho je na světě dost :-((   a pak :-¨))


Markel
20. 11. 2016
Dát tip

Vigan: mám velkou sci-fi představivost, už to lepší nebude, díky za kukýnka, pěkný den :-))


Markel
19. 11. 2016
Dát tip

Evženie: díky za kukýnka a tipík :-))

blacksabbath: díky za návštěvu a *


...............*/***


Krása je to napohled, když slunce svítí,

v dešti pak v lese, když ledový vítr kvílí,

ruce zebou a i vlasy zimou se svíjí.  /T

Lepší už to letos nebude.

 


Markel
19. 11. 2016
Dát tip

Big_George:: díky za souznění :-)) a návštěvu u mne


Markel
19. 11. 2016
Dát tip

knihomol,Diana,Alexka: díky za milé odezvy, pěkný den přeji a jsem ráda, že jste u mne byli :-))


Alexka
19. 11. 2016
Dát tip

Ano, ano, přesně a trefně jsi to vystihla :-)


Diana
19. 11. 2016
Dát tip

Letos byl obzvláště nádherný podzim, ale teď mrholí, je mlha a depka se plíží nenápadně a jedovatě jako had... Moc pěkně jsi to vystihla ***


Pekne si to o tej jeseni a lístí. Vieš to podať.


Markel
18. 11. 2016
Dát tip

Kočkodan: díky za krásnou veršovanou odezvu :-))

Gora: je to tak, mám ráda závěje listí, koušou a lechtají mne do podrážek :-))


Gora
18. 11. 2016
Dát tip

Někdy, Markel, čeho je moc...ale krása to je, zvláště, když už se dá brodit:-)


Kočkodan
18. 11. 2016
Dát tip
Jirka z okna střechu čistí, nemá tam rád hnusné listí, zato Markel je moc ráda, soused také dolů padá. Prospěšný tam bude asi, zvětší objem biomasy a s ní potom, je to prosté, skončí někde na kompostě... :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru