Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mluvíme k sobě svými větvemi

02. 12. 2016
11
7
1139
Autor
Movsar

I am only human

Z noci vyvstává hlas rádia: I am only human. Podmanivý hlas, dobrá hudba. Ten refrén vyznívá jako odpověď, bez pochybnosti. A přitom ta věta před námi otevírá velkou otázku 21. století: jak dnes definovat člověka? Rozkročen mezi dvěma sférami, zemí a digitálnem, zdá se být nenávratně změněn; vydán globálním vlivům, rychlosti a složitosti, nedostatečně přizpůsoben. I am only human. Nebyla ta píseň svého druhu rezignovanou prosbou? 


Tuláci po neštěstí

Místa zlomu: tady ti ukradli peněženku, tady zlomili srdce, tadys neuspěl a odtuds odcházel trpce. Každý máme svou mapu míst zlomu. A nikomu se dvakrát nechce jít jejími cestami, třebaže z ran už jsou jizvy. A koho mapa je nejvíc potrhaná, to je tulák po neštěstí.


Labutě na Vltavě

Labutě na Vltavě. Uspávány krátkým večerem, po hladině rozsypané hejno. Lidé jim vzali ticho a nabídli trochu starého chleba. Není to moc fér, ale na kraji zimy i kousek chleba přijde vhod.


Mluvíme k sobě svými větvemi

Stromy kreslí na horizont holé věty. A sedají do nich ptáci, padají z nich poslední listy, a nikdo jim tak úplně nerozumí. Někdy vichřice dříve než čas vyvrátí tu zvláštní řeč, poláme ji a roznese po krajině, podobně jako se to někdy stává i lidským řečem. Mluvíme k sobě svými větvemi a necháváme do nich usedat naděje, přání a sny, ty neklidné ptáky na odletu.


7 názorů

Lakrov
09. 12. 2016
Dát tip

Dočteno, ale ztrácím se v tom, možná pod vlivem před chvílí dočtených  "nahých světlin".  


Movsar
03. 12. 2016
Dát tip

ono to dokonce tak opravdu funguje, že se chleby "půjčujíů, taky jsem už nějakým dětem dával rohlíky, aby si nakrmily.


Kočkodan
02. 12. 2016
Dát tip
Nejvíce mne zaujalo I am only hymen. ;-)

Je dobré spolu mluvit, ale některým se do toho moc nechce.


Zaujala mne Tvá zamyšlení. Zřejmě stínem z větve, nejvíc se mne dotkla poslední věta : neklidní ptáci na odletu...

Pěkné :-)


Gora
02. 12. 2016
Dát tip

Poslední mi přijde jako báseň:-) Krása

Jinak - teď odlehčím, místo, kde jsem si nadvakrát zlámala kotník, jsem tak deset let brala jako své místo zlomu a vyhýbala se mu:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru