Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Napište Matyjustinovi o Lásce

03. 04. 2002
1
0
3459
Autor
Matyjustin

než audítko - hodilo by se raději Prosba

Drazí Písmáčci -

  mám takovou prosbičku. Píšu práci o formách lásky a chtěl bych vědět, co na to básníci. Je-li to možné, napište mi něco o lásce? Bonmot, verš, postřeh, „citaci“+od koho je

či odkaz na svá nebo jiného dílka.

 

Móc děkuji – Maty
maty
13. 05. 2002
Dát tip
čím jsem starší,tím víc si lásky vážím,ale k tomu věku a poznání jste ještě nedospěli.

kafka
22. 04. 2002
Dát tip
"píšu Matyjustinovi o lásce".... vůbec to nejni jednoduchý, i když je to nádherný, často to bolí a často slzy, ale nedá se o tom psát, ani zpívat, ani malovat... ach jo

racek
05. 04. 2002
Dát tip
Prosim pekne: laska existuje oboustranne, i laska muze k zene, ale i laska zeny k muzi. Alespon chvilecku je to vzdy oboustranne. Jak ta chvilecka trva dlouho, to zavisi na mnoha vecech. Odkaz na ma dilka: zde na Pismaku pod nickem Racek. Zora

Spvrivs
05. 04. 2002
Dát tip
Já 'sem někde (v ňákém auditku?) cosi o lásce napsal, ale zahavla (nebo po mém "zablábla") si nemužu vzpomenout, kde to bylo... No a abych eště něco přidal, tak bych mohl snad konstatovat, že můžeme rozlišit několik způsobů (nebo taky stupňů) lásky, které závisí na osobnosti a zkušenostech každého z nás. * Někdo "miluje" s rozumem, tzn. že se do určité míry snaží chovat se k objektu své lásky dobře, jemně, ale protože je takový cit podložen rozumem, jedná se spíše o jakýsi "pseudocit", který může být snadno odstraněn. * Pak tady máme lásku=poblouznění. V tomto případě je mozek (rozum) poslán na dovolenou a člověk tím pádem neví, co dělá. Toto je velmi vhodné pro začínající páry. * No a potom tady máme Lásku v její nejvyšší, nejobšírnější formě, samotnou lásku, kterou pociťují věřící lidé, zejména svatí, vůči B_hu a jeho stvořitelskému dílu a zároveň od Něho. Tato forma je velice blízká předešlé, je ovšem, jak již bylo řečeno, ve vyšší dimenzi, neomezuje se jen na jednu osobu/věc, ale na velký soubor entit. Tak co? Stačí? ;-))

Spvrivs
05. 04. 2002
Dát tip
Eště něco - !!! v tom třetím * má být všecka "Láska" s "L" (ňák 'sem se tam zapomněl). A eště doplnění - u jedné osoby se může vyskytovat více forem současně, ovšem zpravidla ne k jednomu objektu. A abys to nepřehlédl, tak to ožlutím, věz ale, že ta žlutá patří té předchozí "kritice":-)))

Sidonius
05. 04. 2002
Dát tip
Vedu takovou polemiku s Toxmanem pod jakýmsi jeho dílkem, tuším, že se jmenuje "Naděje" nebo tak nějak. Právě jsem se dostal k tomu, jestli vzájemná láska dvou osob je to pravé ořechové a jediné. Zkus se tam mrknout.

papouch
04. 04. 2002
Dát tip
Jediná a pravá láska je láska k Sovětskému Svazu, soudruzi! :-)) Jinak papouš na lásku už nevěří.

Vio
04. 04. 2002
Dát tip
Papouši, papouši, vytahám Tě za... ouši!

Miroslawek
04. 04. 2002
Dát tip
Viouši, viouši, co Tě v slipech pokouší?

Miroslawek
04. 04. 2002
Dát tip
a papouši, papouši, tohle na nás nezkouší

Matyjustin
04. 04. 2002
Dát tip
a něco vlastního by tam nebylo? no...mělo mě napadnout, že se to zvrtne :-) Možná mi to napište do zpráviček - s autorským svolením, ale asi si budu muset dát tu práci a prolistovat si vás (namátkou) (připadně (c) a zatím děkuju :-)

Miroslawek
04. 04. 2002
Dát tip
Matyjustin: já toho mám o lásce... o šťastné i nešťastné... vidlema to můžeš přehazovat... a něco je snad i dobré... pokud máš opravdu zájem, doporučuji Ti doporučená dílka na mé autorské stránce.. a také můžeš zkusit dílka z poslední doby... tj. cca rok, 3/4 roku zpět... konec reklamního bloku.

kirkov
04. 04. 2002
Dát tip
Tak ty píšeš práci? No tak piš bambulo. V noci ti to pude líp a nestahuj si kalhoty.

papouch
04. 04. 2002
Dát tip
Tak jinak. Láska může nabývat různých forem. Třeba láska k pivu. Nebo láska ke krásnejm autům. Láska k řízku. Můžu být zamilován do parních lokomotiv! Miluju pátek odpoledne. Jsem zamilován do lesů na Vysočině. Atd. Opakuji se, ale musím připomenout lásku k Sovětskému svazu. Co se týče básníků, tak ti blábolejí o jakési lásce, tuším k ženám. Žvanějí, aniž by věděli co. Nic takového neexistuje. Tak a je to. :-)))

papouch
04. 04. 2002
Dát tip
Musím se opravit. Jsem ochoten po delší debatě a několika panácích připustit něco jako lásku muže k ženě. Ale zatvrzele trvám na tom, že láska ženy k muži neexistuje. To, co takto nazýváte, já pojmenovávám "příprava na podraz" a je to první fáze vztahu, na jehož konci je zničenej, vysátej a odkopnutej chlap. Tak a máte to. Mácha má štěstí, že je kamennej. Viléme, Hynku, Jarmilo! :-))))

papouch
04. 04. 2002
Dát tip
teď mi napadá - co je opak feminismu? Maskulinismus? :-))))

kirkov
04. 04. 2002
Dát tip
Botulizmus...

Matyjustin
04. 04. 2002
Dát tip
Papouch: Pravda, pravda...kam já to jen :-)) dík

Matyjustin
04. 04. 2002
Dát tip
Kirkov: stáhnu :-)

papouch
04. 04. 2002
Dát tip
stáhněte si www.kalhoty.cz ? :-))))))

Matyjustin
04. 04. 2002
Dát tip
stáhnul :-)))) a jak to souvisí s letošní sklizní meruněk

blbjenka
04. 04. 2002
Dát tip
božínku! "Láska - ten sladký sirup je dobrý leda k tomu, aby se v něm člověk rozmočil" (Jaroslav Havlíček) jináč, napadá mi, mám někde asi půlstránkovou "definici" lásky, básnická je ažaž, božužel v Ingliš, ale kdybys hodně chtěl, najdu, pošlu, klidně i přeložím. btw: blbější téma už sis pro tu práci vymyslet nemoh? :))

JosefTupý
04. 04. 2002
Dát tip
pap: šovinizmus?

dablik008
04. 04. 2002
Dát tip
mne se to tema libi, akorat je to zapeklity, teda teprv bude, pockej hochu, to si uzijes ;o)) ja ti neco dodam, neboj, pracuju na tom ;o)

Mahoney
03. 04. 2002
Dát tip
Erich Fromm - Umění milovat taková docela obyčejná knížečka o tom, že láska není "najít tu Jedinou Pravou/Toho Jediného", ale spíš umění.. každému umění se musíme učit.. a láska patří mezi nejtěžší umění, kterým se můžeme učit.. ...

rire
03. 04. 2002
Dát tip
k tomu bych s klidným svědomím přidal knihy Konrada Lorenze :) LáskOnka

Jo, měla bych jeden citát: Láska JE. A je to vode mně.

kafka
03. 04. 2002
Dát tip
1. Korintským 13 nic víc ani míň už neny ;-)

kafka
03. 04. 2002
Dát tip
jo, a je to od Pavla, co byl dřív ten zlej Saul, než prozřel

hermit
03. 04. 2002
Dát tip
Kdoví co by zbylo z pojmu Láska, kdyby byl podroben analýze. Kde se odehrává, kdy vzniká, kde ji cítíme, je to vůbec něco, na co se dá ukázat a říct: tohle je láska?

S
03. 04. 2002
Dát tip
Láska je po slově Bůh nejsprofanovanější slovo na světě. S Láskou je to jako s Pravdou - zkoumat ji v jejím podmětném tvaru je samo o sobě ošidné - radím proto raději přejít k slovesu - protože i život sám, z nichž obě tyto entity jsou vyňaty, se rázem zabije, studuje-li se v pevném a neměnném stavu nehybnosti. Láska se nedá zkoumat mikroskopem, avšak její sestra laskonka se dá celkem úspěšně koupit v cukrárně.

Matyjustin
03. 04. 2002
Dát tip
To Hermit: určitě máš pravdu - moje práce nebude končit tím - ...tak tohle je láska!- Ale snad se mi povede nevyřčené: "...tak tohle všechno je "Láska"... Něco jiného říká psychoanalýza, něco jiného Fromm či Lorenz atd. - nebojte, nebudu pojem rozcupovávat - jen chci ukázat kolik tvarů má, jak je rozkvetlá, jak o ní nelze mluvit i jak lze.... jinak zatím děkuji :-)

Naso
03. 04. 2002
Dát tip
If love is the answer, could you please rephrase the question ? -- Lily Tomlin-- Maty, dám ti dobrú novinársku radu, takú fintu. Keď ja ako novinár potrebujem spestriť svoj článok, vyšperkovať ho o nejaké tie netradičné vety a pod., najčastejšie volím server www.google.com (najšikovnejší vyhľadávač) a zvolím napríklad heslá love and quotations a BINGO, našlo mi to kopu web-stránok a odkazov. Už na prvej stránke (http://www.geocities.com/Paris/Metro/5293/quotes.html) nájdeš rôzne výpovede o láske od známych, či menej známych autorov. Ďalšou šikovnou stránkou je napr. http://home.att.net/~quotations/love.html - musíš ale trochu vedieť po šejkspírovsky... A nakoniec, jeden čerstvý vtip o láske: Byť zaľúbený je ako byť pocikaný. všetci zo vidia, ale iby vy to naozaj cítite! :-))

Naso
03. 04. 2002
Dát tip
"Kresťanstvo urobilo veľkú službu láske, keď z nej urobilo hriech." Anatole France-

Naso
03. 04. 2002
Dát tip
Love is being stupid together. -- Paul Valery --

Naso
03. 04. 2002
Dát tip
"ten, kto chce robiť dobre, klope na dvere. Ten kto ľúbi nachádza dvere otvorené." -Rabindranáth Thákur-

Wopi
03. 04. 2002
Dát tip
Láska je vůl.

dablik008
03. 04. 2002
Dát tip
Láska je krááááásnááááá! ;o)))))


ha ... tak to sem vložil něco jinýho:-))

Tenhle
03. 04. 2002
Dát tip
Láska je krásná, soulož je slast holky jsou svině ať žije chlast Miloval jsem ji a obna mne věděli jsme to a bylo příšerné dál mlčet v noci i v poledne Umíráš ---------- Už houkaj sanytky, tak jedu ti pro kytky a pak v tom lágru se budem milovat Já neoholenej tak propocnej jako co? no jako láska Nevadí še skončíš nevadí že zhasíš přijedu s pugetem a pak se budem milovat Člověk k člověku je tupá hrana svět a ta láska potrestaná se bude dál táhnout s náma, dokud k nám nepřiletí z rána černá smrt Tak to jsou na který jsem si vzpomněl (první ne, ale zbytek jsem napsal). Mam na ně (c) tak je nepublikuj :). Měj se, Tenhle!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru