Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

MÉMU SYNOVI / VI /

13. 12. 2016
20
23
1659
Autor
srozumeni

Mému autistickému synovi je dnes dvacet pět let.

Dnes je ti můj milý synu krásných půlkulatých dvacet pět let. Nemám moc připraveno, co ti popřát. Ale určitě to vyplyne z mého dalšího psaní. Sice mi nejspíš zase někdo na písmáku napíše do kritik, že takovýto osobní dopis na literární server nepatří. Ale já to risknu a stejně do toho půjdu. Udělala jsem si z těchto dopisů k narozeninám tradici. A najde se i pár čtenářů, kterým se mé dopisy pro tebe líbí. Pro mě je to takový moment krátkého zastavení a ohlédnutí za uplynulým rokem. Někdo si tento moment zastavení a ohlédnutí nadělí k Vánocům, někdo na Silvetra a mně se osvědčil den tvých narozenin, který mi změnil život. S přibývajícími léty, šedinami a vráskami, dostává mé rozjímání nad naším společným životem nový rozměr. Den tvého zrození se mi už natolik vzdaluje, že jsem dnes s hrůzou zjistila, že si vlastně přesně nepamatuji, v kolik hodin jsi spatřil světlo světa. Tedy,zase až tak velkou hrůzu v tom nevidím. Nebudu své vzpomínky předávat žádným vnoučatům, zůstanou jen v mé hlavě. A tam mají právo na trochu nepřesností. Důležitější je to, co si člověk uchovává ve svém srdci, to ošálit nejde. Jsi dospělý mladý muž s poněkud nestandartním vzezřením a ještě více zvláštním chováním. Pryč jsou časy, kdy z tvého obličeje čišel velmi zvláštní a jemný půvab, charakteristický pro většinu autistických dětí. Léta úporného sebehlídání všech možných i nemožných stereotypů a rituálů se nesmazatelně vepsala do tvé tváře a celého držení těla. Vlastně i v mé tváři a v mých postojích se všechno tvé zrcadlí. Možná právě díky těm přibývajícím rokům na mě stále častěji útočí otázky budoucnosti. Jejich dotěrnost a neodbytnost začíná být někdy protivně nesnesitelná. Bylo by fajn vidět přes křišťálovou kouli, jak se bude náš život odvíjet dalších dvacet pět let. Ale vlastně jsem ráda, že žádnou takovou kouli nemám. Nechám se překvapovat a budu doufat, že všechna rozhodnutí týkající se tebe, která udělám, budou vždy v souladu s tím, co by sis přál i ty. Věřím, že až bude správný čas k nějakým určitým změnám ve tvém životě, že to bezpečně poznám a že to bude i tvým přáním. A teď už ti závěrem můžu popřát ty obyčejné a přece nejcennější věci, které se oslavenci přejí. Hodně štěstí, zdraví a lásky. Tvá milující máma.

23 názorů

Lakrov
31. 12. 2020
Dát tip

Je v tom naděje, síla i smutek (ten je nejvíc ve větě ...Nebudu své vzpomínky předávat žádným vnoučatům, zůstanou jen v mé hlavě., ale ty to možná už ani jako smutek necítíš.) Omlouvám se za takovéhle pitvání a přeju hodně síly a naděje do dalších let.


srozumeni
26. 12. 2020
Dát tip

Můžeš, jsem zvědavá...


CHT
26. 12. 2020
Dát tip

Mohu ti dedikovat svůj vánoční příspěvek?


srozumeni
26. 12. 2020
Dát tip

Koukám, že jsem pěkně nevděčná a nechala jsem pár kritik bez poděkování. A teď to díky CHT a aZeandddrichovi, kterým děkuji za dnešní ohlas, mohu napravit.


CHT
26. 12. 2020
Dát tip

Hele, neliterárně vzato to vidím až na jakýsi imperativ všechna přání uchovat a jednou snad i vydat.

Literárně vzato, pokud si správně pamatuji, což není jisté, jsi to posunula asi do vyšších kvalit. Obdivuhodné.

A v osobní rovině - inspirovala jsi mne. 19 tipů je nádhera.


.. .


vesuvanka
01. 05. 2017
Dát tip

I já vám oběma přeji hodně štěstí, zdraví a lásky, a přidávám velký TIP


8hanka
22. 12. 2016
Dát tip

vždy si Ťa rada prečítam...koľko citu, lásky, ale i pochybností, obáv, neistoty, čo bude ďalej...si úžasná mama, Tvoje listy synovi k narodeninám patria k tomu najkrajšiemu, čo som tu kedy čítala...

prajem celej rodinke pokojné Vianoce, pevné zdravie a radosť z toho, že ste spolu

*****


Lakrov
16. 12. 2016
Dát tip

Asi chápu, proč to píšeš. Snad aby si to přečetl někdo jiný, když tvůj syn na to  možná nemá trpělivost, možná ani schopnost. To s těmi vnoučaty je smutné,  ale kdybys to nenapsala, leckdo by si zrovna tohle ani neuvědomil.  Tip.  


srozumeni
14. 12. 2016
Dát tip
Ahoj Stano, moc děkuji. Kdepak si se toulal? Každopádně Tě ráda vidím. Hezký večer. Over, moc děkuji za milá slova. Dnes na mě padla nějaká depka, tak se mi Tvoje slova obzvlášť hodí. Hezky večer.

over
14. 12. 2016
Dát tip

svou láskyplnou obětavostí, svými zážitky se synem, obohacuješ mne a jistě i mnoho čtenářů na Písmáku...a za to Ti patří velký dík...vše nej pro Tvého syna a celou Tvou rodinu *


Háber
14. 12. 2016
Dát tip
nádhera *

srozumeni
13. 12. 2016
Dát tip
Luboši, moc a moc děkuji za povzbudivá slova. Goro, Čudlo a revírníku, i vás zde ráda vidím a jsem ráda, že jste četli. Agáto, však taky píšu, že vlastně je dobře, že tu kouli nemám a že se nechám raději životem překvapit...Ale stejně...?-hi,hi. děkuji za zastavení. Black, moc a moc děkuji, vážím si i Tvé návštěvy. Dianko, to je moc hezké, co jsi mi napsala, je to takové k přemýšlení, děkuji. nechápu, děkuji a přeju, ať se rychle otřepeš, ať tě potkalo cokoliv. Staváku, děkuji. Dlouho jsem tě u sebe neviděla, dík za čtení. Evženie, díky a nechám. Co mi tak asi jiného zbývá, kouli křišťálovou nemaje.

Někdy je lepší nechat věci plynout. Tak hlavně štěstí. Zdraví také je dobré, chybět by nemělo. /T


Stavák
13. 12. 2016
Dát tip

Všechno nejlepší přeji, krásný dopis.


Diana
13. 12. 2016
Dát tip Zeanddrich E.

Neboj se, svěřila bych to do rukou Božích. Už Bible říká: "..všimněte si havranů: nesejí, nežnou a přece je Bůh živí. Oč větší cenu má člověk, než ptáci! Všiměte si lilií, jak rostou: nepředou, netkají, ale ani Šalamoun v celé nádheře nebyl oděn jako jedna z nich. Jestliže tedy Bůh tak obléká trávu, která dnes je na poli a zítra bude hozena do pece, tím spíše obleče vás!" Bůh ví, kdo co potřebuje - a tak se za syna modli, to je nejlepší investice do  budoucnosti. Myslím si, že to všechno sama dobře víš, ale neuškodí připomenout. Přeji jen to nejlepší vám oběma!


zdálo by se....že je to obyčejné přání......ale....je v něm tolik.....tolik moc  lásky.....přeji Ti hodně sil a  krásných společných chvil.............*/******


agáta5
13. 12. 2016
Dát tip

blahopřeju synovi i tobě.

Víš, myslím si, že by se člověk neměl moc dívat do budoucnosti, chtít vidět křišťálovou koulí něco... sice nám náš věk naznačuje, člověk si víc uvědomuje svoji smrtelnost, ale nejdůležitější je teď a na to se soustředit. Nikdy nevíme, kam nás život zanese. Přeju ti hodně sil a nadhledu.


revírník
13. 12. 2016
Dát tip

Přeji vám oběma dlouhá léta šťastného soužití v lásce a porozumění.


Čudla
13. 12. 2016
Dát tip

/*


Gora
12. 12. 2016
Dát tip

Tvé "vyznání se" k synovým narozenínám tady na P. čtu podruhé. I dnes je nemohu jen tak minout. Vypovídá nejen o tvém vztahu k synovi. Díky za ně:-) a oslavenci garatulace.


Kočkodan
12. 12. 2016
Dát tip
Jiřinko, navrhuji nahradit „i pár“ výrazy jako např. masa, velká množina, houf, přehršel, nepočítaně... Možná jak zraješ, tak i trochu "skromníš." ;-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru