Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Protiřečící si člen komise ministerstva zdravotnictví

29. 12. 2016
0
0
1161

Protiřečící si člen komise ministerstva zdravotnictví

Když byl v červnu 2015 psychiatr Cyril Höschl 1) tázán, proč psychiatři pustili z PN muže, který za pár měsíců ubodal knihovnici, řekl: Chápu, že se jako prevence chorobně motivovaného činu nabízí duševně nemocné držet pro jistotu „za katrem“, ale zákon to bohužel neumožňuje. Jestliže dotyčný vrah byl v lednu bez příznaků vyžadujících hospitalizaci a chtěl být propuštěn, musel být propuštěn, protože proti jeho vůli můžete někoho držet pouze, ohrožuje-li bezprostředně sebe nebo své okolí.

V rozhovoru pro slovenské SME 2) se vyjádřil ještě jasněji: Tu v Bohniciach máme uzatvorené oddelenie, a keď niekto povie, že ide domov, tak pokiaľ práve nestrieľa okolo seba a neškrtí, my mu v tom zabrániť nemôžeme.

Což jsou nehorázné lži: Být násilně hospitalizovaný znamená, že psychiatři mají pravomoc věznit vás v psychiatrické nemocnici a násilně „léčit“; můžete jistě vyhledat psychiatra a říct: „Nikoho neohrožuju, okamžitě mě pusťte“, ale psychiatr má pravomoc držet vás v PN, takže vás nemusí pustit, a nepustí, pokud nebude chtít. Je to podlý pokus Höschla svalit vinu za násilnou hospitalizaci na násilně hospitalizované.

V srpnu 2016 člen komise ministerstva zdravotnictví prošetřující případ vraždy v Tescu 3) Cyril Höschl zpívá docela jinou písničku: tentokrát je za puštěním posléze vraždící osoby nedostatek informací o ní: „Přes prokazatelnou snahu nemocnice ověřit si některá závažná tvrzení pacientky, neposkytla policie zásadní informace“. Ty „neposkytnuté zásadní informace“ je to, že Michelle S. škrtila v kavárně ženu tričkem.

Jenže ono je to prosté: Je-li kritériem pro legální držení osoby v PN pouze aktuální nebezpečnost, což Höschl veřejnosti mnohokrát sdělil, je její chování v minulosti k propuštění irelevantní. Tudíž je k propuštění irelevantní i to, co policie řekla nebo neřekla. I těm, kdo psychiatrům slepě věří, musí být jasné, že Höschl si protiřečí, že něco z toho, co říká, není pravda.
No a lži jsou všechny výroky psychiatrů typu „proti jeho vůli můžete někoho držet pouze, ohrožuje-li bezprostředně sebe nebo své okolí“.  Proč psychiatři takto lžou je jasné: „Pustíme je, hned jak přestanou ohrožovat sebe nebo okolí“ zní líp než „Pustíme je, až budeme chtít“.
Člen komise ministerstva zdravotnictví Höschl usvědčil ze lhaní popularizátora psychiatrie Höschla.

 


1) http://www.hoschl.cz/index.php?text=5294&lang=cz
2) http://www.hoschl.cz/index.php?pag=27&bottom=1000&limit=100&lang=cz
3) http://zpravy.idnes.cz/vysetrovaci-komise-ministerstva-zdravotnictvi-utok-na-smichove-p9g-/domaci.aspx?c=A160825_113148_domaci_pku


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru