Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

A neuvoď nás v pokušení

01. 01. 2017
3
7
916
Autor
Dodola

Tu ho pojal na horu vysokou velmi a ukázal mu všechna království světa.   Mat 4,1-8

Čí byl ten pohled plný propastí

jaký jen host mě to čekal na poušti

a proč právě teď -

 

tak dlouho od Kristových let...?

 

Nežádal ode mne klanění

nezmínil ani chleby a kamení

únavným půstem mě nezkoušel zmást

 

Vidět však svět bez růžových brýlí

 

z výšky, kde nejdražší stane se ničím ---

Od toho dne k Tobě zpod lůžka křičím

tu otázku, jíž prý děsil se Faust:

 

poznal Tvůj syn temnou stranu sily...?? 


7 názorů

zvedavec
07. 03. 2017
Dát tip

hm, pripomienkam nerozumiem, som laik; báseň na mňa skutočne vplýva, ďakujem :)

 

 


Safián
04. 01. 2017
Dát tip

Milá Dodolo, v tom je právě ten problém. O tvé víře nepochybuji. Ale ty jsi napsala báseň, a to je něco jiného. Dosadila  jsi instantní obraz. Tím trpí snad všichni náboženští básníci více než sto let v domění, že stačí  zveršovat pár věčných pravd. Nestačí. Podívej se na gotické nebo barokní básníky.


Dodola
02. 01. 2017
Dát tip

Díky všem za konstruktivní přístup, ale nesouhlas s tou gramatikou. Temná strana Síly se fakt píše s velkými písmeny, tak, jak to je v posledním verši napsáno. Taktéž Syn, je-li myšlen Syn Boží, osobní a přivlastňovací zájmena, kterými se obracíme k Bohu, prolog jsem považovala za dostatečné připravení čtenáře na náboženský podtext, holt asi mylně. Ale i tak ty postřehy beru. 


Šmodrcha
02. 01. 2017
Dát tip
Pěkné vcelku, pane faráři. Jen neusnout na bobkových listech. Pracuj, a píle Tvá Tě odmění. Prostě to vem ještě jednou a dej tomu chvilku. Například by mohlo být: Nežádal ode mne klanění nezmínil chleby ni kamení No neplyne to hned suveréněji, nezrychlí to spád? A pak konec přepracuj do úderna, lépe zkrátit,zhutnit. Pointu aby šlehla. Jen piš a piš a piď se po vědomostech, nic nepřišlo bez práce. Každý básník musel začít od slabikáře (či tesání do své prvé kamenné desky).

Honzyk
02. 01. 2017
Dát tip

...a ja se stale primlouvam za odstraneni hrubky v "nezadal ode mne/((((/ klaneni...ode me v cajku...)


Safián
02. 01. 2017
Dát tip

Působivá báseň. Možná jí trochu pomáhá náboženský základ. Řekl bych, že i závěr je možné interpretovat civilně, nepateticky. Patetický dojem může být u některých čtenářů vyvolán nepříliš vynalézavým rýmem ničím - křičím a velkými písmeny v posledním verši. Posouvají báseň  z roviny osobního poznání kamsi do sféry vymudrovaných pojmů. Když už, měl by být čtenář na takové vyznění připraven. Také by chtělo věnovat větší pozornost vztahu mezi metrem a rytmem. Rozhodně by to přispělo k větší preciznosti a pregnantnosti výrazu.


Honzyk
02. 01. 2017
Dát tip

...tak predevsim nezadal od ME klaneni, ze...a zase vykrik do prazdna, konec nahle neprijemne pateticky, az se sypou okenni tabulky...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru