Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

A neuvoď nás v pokušení II.

02. 01. 2017
2
38
1384
Autor
Dodola

V našem světě vládnou protiklady...

                                                                                                                                         ...které ale v nekonečnu splývají

                                                                                                                                                                         M. Kusánský

Génie temnot

okřídlený Ničiteli

Ne -

ty nejsi Jeho druhá tvář

nemůžeš

nesmíš být!!

 

Jak tonoucí stébla držím se té víry

sedíc na sudu střelného strachu

že pouze v ut(o)nutí

přijde smíření...

 

 

 

 

 

Jonáši, muži přes palubu

patrone zběhů

oroduj za mne


38 názorů

zvedavec
07. 03. 2017
Dát tip

Dodola, ak chceš byť úspešná, nasaď si masku. Povymýšľaj si a v dielach sa pokús zaujať ťažkým osudom. Vyvolávaj súcit. Zahraj sa na blázna. Div-divúci, ľudia na to letia! A tipujú.

A potom si budeš môcť dovoliť aj beztrestne nadávať iným. Napr. do omedzencov (i keď ja tvrdím, že každý text, aj komentár,  vypovedá len o autorovi textu, nie o človeku, ktorého komentuje).

A texty, ktoré majú dušu, budeš môcť zhadzovať. Keďže ostatných autorov budeš vnímať ako konkurenciu, môžeš napr. už prvý komentár k dielu napísať napr. takýto: "hrubka ( oroduj za ME ma byt) vypovida leccos o autorove omezenosti - cely text je pak neprijemny, do vody pouze placajici vykrik." 

Naozaj je to všetko prípustné?

Alebo píš o zvrátenostiach. Čo tam po duši. 

Je to fantastický úspech, ak Ti ľudia dajú viac ako 15 tipov. 

Ach, "neuveď nás do pokušenia, Pane!"


Alenakar
02. 02. 2017
Dát tip

Zimní dvůr mám v knihovně. - Tady nejde vůbec o kritiku stavu společnosti,nebo o něco takového. Jde jen a pouze o to,že život je vnímán výhradně ze své temné stránky a je k tomu využíván dobový jazyk ,dobová vyjadřovací manýra.

Diskusi můžeme klidně přesunout do kritik pod některým mým dílkem. Zajímal by mě tvůj názor na to,co jsem publikovala dneska.Aspoň na něco z toho,co tebe třeba zaujme. Mám jedno dílko v aréně,jedno na panelu a pět v haikárně.


Dodola
31. 01. 2017
Dát tip

Ze Zimního dvora jsem četla jen to, co je na netu, a nemám pocit, že by se Chlíbec v úpadku společnosti s rozkoší vyžíval. Pokud je ironický, je to spíš taková posmutnělá ironie, nebo se mi to tak z toho mála přečteného aspoň jeví.

Jinak jsem ani nepochopila obsah Honzykova příspěvku, ani nestojím o něčí uchechtávání. Aspoň ne v této diskusi, kterou bych, bude-li pokračovat, raději přesunula do soukromých zpráv.


Alenakar
26. 01. 2017
Dát tip

Myslím,že dekadentní autor je takový autor,který je přesvědčený,že společnost kolem něho je v hlubokém úpadku.Může tento jev popisovat se znechucením,ale může se v popisu úpadkové společnosti třeba i s rozkoší vyžívat.Pak je to autor vysoce negativistický jako například Bohdan Chlíbec(Zimní dvůr). Aspoň tak to vidím já a Safián nebo Honzyk by mě možná opravili.


Honzyk
25. 01. 2017
Dát tip

:D


Dodola
24. 01. 2017
Dát tip

Tak to asi nechápu, co to je dekadence. Mně tady připadá dekadentních snad polovina autorů. Sama ses o pár příspěvků výš ptala na negativistického auttora. Moje znalosti literatury nejdou až tak do hloubky, psaní beru spíš jako ventil, jako spousta jiných.


Alenakar
23. 01. 2017
Dát tip

Být úspěšný jen třemi básněmi to znamená být neúspěšný. Podle mne je skutečně úspěšným autorem guy. V současné době se zdá,že by úspěšným autorem mohl být Honzyk. Má pro to všechny předpoklady.Ale tys mi vůbec neuvedla příklad nějakého úspěšného  dekadenta. Odklonila jsi diskusi někam úplně jinam.


Dodola
19. 01. 2017
Dát tip

Řekla bych, že byl úspěšný třemi básněmi, ale nakolik je někdo homofob si podle díla netroufám hodnotit.


Alenakar
19. 01. 2017
Dát tip

Safiáne,

tak vysoko já rozhodně nemířím. Jsem jen okultistka nejnižší kategorie.

 

Dodolo,

tak jako jsou zpěváci ,kteří zabodují jediným hitem,jsou na Písmáku i autoři,ktří zabodují jen jedinou básní - a to byl Radovan. Skutečně zabodoval jedinou básní,zatímco dříve jsem mu občas dávala tip jedině já a byla jsem za to v zákulisí kárána R.L. Radovana tudíž za úspěšného autora považovat nemohu a na druhé straně to nebyl negativista nýbrž(ve skutečnosti) homofob,kterého by v Americi bala LGBT komunita okamžitě k soudu a nejspíš by skončil za mřížemi.


Dodola
17. 01. 2017
Dát tip

A co třeba Radovan Skromný Tvořivý? Obojí splňoval.


Safián
17. 01. 2017
Dát tip

Alenakar, k čemu ti to je? nebylo by lepší jít cestou Lidmily Maceškové

(pseudonym Jan Kameník)? No já vím, je jiná doba a nikdo se nezajímá.

 


Alenakar
16. 01. 2017
Dát tip

Safiáne,

snažím se být chameleonkem v rámci svých skromných možností.

 

Dodolo,

velmi by mě zajímal příklad nějakého negativistického autora,který tady má úspěch.Za úspěch já považuji 15 a více tipů a nějaký ten výběr.


Dodola
13. 01. 2017
Dát tip

Ta změna podle uvedeného návodu by mi žádný úspěch nepřinesla :-)

Je tu dost úspěšných autorů, kteří se v temnotě a negativním pohledu na život přímo utápí. Sama jsem dala s křížkem po funuse tip básni, u které jsem dlouho nemohla skousnout na můj vkus příliš jadrné výrazivo. Než jsem pochopila, že nejde o samoúčelnou vulgaritu, ale odpovídající prostředek k vyjádření té temné (a nevytěsnitelné) stránky věci.

Jinak vám oběma dík za témata k zamyšlení. 


Safián
12. 01. 2017
Dát tip

Alenakar, doufám, že ani ty nezměníš svou poetiku.


Safián
12. 01. 2017
Dát tip

Alenakar, třeba někomu na podobném úspěchu nezáleží. Byla by škoda, kdybyse Dodola změnila podle tvého návodu.


Alenakar
12. 01. 2017
Dát tip

Dodolo,Safiáne,

žijeme v postmoderní době a ta , jak známo , smrt jaksi zametá pod koberec.Smrt se nosí maximálně tak v krvácích a v béčkových horrorech.Kdo chce být úspěšný na Písmáku,tak jako třeba já , musí být veselý, být hravý , být bezva !


Dodola
10. 01. 2017
Dát tip

Alenakar, negativní stránky života jsou jeho neoddělitelnou součástí a stejně tady o nich kdekdo píše. Bez ohledu na zdejší úspěch či neúspěch. Je to ventil pro ty, kteří ty negativní emoce nemají jak zpracovat.

Já jsem ale v prologu použila citát, který vyjadřoval naději. Pravda, asi jen pro ty, kteří se o dané téma trochu zajímají. Navíc jsem čekala kritiku spíš právě k tomu citátu, pro který jsem sáhla, při úrovni té básně, pravda, příliš vysoko. Jenže tohle je naštěstí amatérský web a všichni píšeme, jak umíme.


Safián
10. 01. 2017
Dát tip

Alenakar, já nemluvil o nějaké spřízněnosti s Terwezou z Avily, jen jsem se o ní zmínil v souvislosti s patosem.

Zaujaly mě tvé rady, jak (ne)uspět na Písmáku. Já myslel, že ti na zdejším "úspěchu" nezaleží. Že prostě usiluješ o vlastní výraz.


Alenakar
09. 01. 2017
Dát tip

Dodolo,

jsem poměrně neúspěšná autorka,proto si můžeš říct : proč mi ta bába chce radit,když to na Písmáku nikam nedotáhla.Jsem tu ale už čtvrtý rok a tak mám s Písmákem přecejen nějaké zkušenosti. Myslela jsem,že tady prorazím jako "dekadentka",ale pokud píšeš o negativních stránkách života , o smrti a tak,lidi s tebou možná budou polemizovat,ale nikdo se s tebou neztotožní a asi si nezískáš stálou skupinku příznivců,kterou budeš potřebovat,pokud to se svým psaním bereš vážně.


Dodola
05. 01. 2017
Dát tip

Měla jsem na mysli to stéblo, kterého se "jak tonoucí držím". V sedmém verši.


Alenakar
05. 01. 2017
Dát tip

Četla jsem si tvou báseň asi pětkrát a nakonec jsem dospěla k přesvědčení,že není tak špatná.(Většinou mívám dlouhé vedení,protože jsem už postarší)  Ano - Safián může mít pravdu - třeba je to taková temná verze Terezie z Ávily. Jen mi ještě vysvětli ,jak je možné "utnout" pokušení. Je mi známo,jak v něm utonout,ale je utnout mi známo není. - Takže jsem se poistupně dopracovala až k tipu pro tebe.


Honzyk
04. 01. 2017
Dát tip

p.s. jisteze i za "m N e" je mozne, tys tam ale puvodne mela : oroduj za mn E (s hackem)....staci ?


Honzyk
04. 01. 2017
Dát tip

ovsem ja mam klavesnici cinskou, bez diakritiky! U p o z o r n il  jsem te na to, ze spravne je ORODUJ ZA ME...."E" s hackem.--!* A k tomu, proboha, snad ani skolak z devitky nepotrebuje zadna Pravidla cesteho pravopisu - misto aby ses zastydela a sklapla kufry, dal me sem zves svymi nesmyslnymi avizy...


Dodola
04. 01. 2017
Dát tip

Honzyku, sám mi píšeš v kritice z 2.1. 18:16:58 ,, "oroduj za mne" se jistě používá!" 


Safián
03. 01. 2017
Dát tip

Honzyku, já s tebou nepolemizoval, proto jsem ti neposlal avízo. Mezi útokem na Stracha a touto básní nevidím žádný vztah. Bohužel ve společnosti roste nenávist a netolerance. Vidíme to na každém kroku a ve všech oblastech. A trvá to už dlouho. Všichni se přitom tváří, že tak to má být.  I ty tady děláš z prdu kuličky. Není to zbytečné? Rád si s tebou kdykoliv popovídám.


Honzyk
03. 01. 2017
Dát tip

ovsem...nyni dalas bez hacku nad e...ke vsemu jsi zakerna...a to ti ke cti v zadnem pripade neslouzi..:((


Dodola
03. 01. 2017
Dát tip

Opraveno přesně podle Pravidel českého pravopisu. Přípustné je mě i mne. 


Honzyk
03. 01. 2017
Dát tip

...v tom pripade si JISTE rada odrstranis tu krutou hrubku v poslednim radku : paneboze ORODUJ  ZA  M E    ma byt . ..to jsi opravdu tak neznala nebo natvrdla???!!!


Dodola
02. 01. 2017
Dát tip

Díky moc všem za kritiky, Safiáne, ta poslední strofa měla být něco jako epilog, spíš takový marný povzdech, než prosba, ale to už je můj problém, že jsem to neuměla jinak vyjádřit.

Honzyku, film Anděl Páně 2 byl nádherný!! Zrovna dnes jsme na něm byli v kině. No v některých případech je negativní kritika či negativní reklama víc, než ta pozitivní, proto si Tvé kritiky cením!


Honzyk
02. 01. 2017
Dát tip

jisteze "flaknout"...jen abych si byl jisty, ze jste mi skutecne porozumeli...


Honzyk
02. 01. 2017
Dát tip

omlouvam se, ze je autorem zena, jsem bohuzel prehledl : ovsem hrubka v poslednim radku drasa oci...k autorce : "oroduj za mne" se jiste pouziva! Urcite lepsi, nez sem flakount hrubici jako prase...jinak text jako by psal jeden z vericich, ktery ted zene k soudu rezisera Stracha za jeho film Andel Pane II....sel si se svou zenou k Andelu(sic!) koupit nabozenskou literaturu a ponozky (!:D*) a cekal ho tam tenhle film, ktery podle nej hanobi panaboha a spol. Mezeru vzal cert, "kritika" Safiana bych pro priste pozadal, aby mi pri podobnych prilezitostech hazel aviza...proto tu ta jejich moznost take je.


Safián
02. 01. 2017
Dát tip

Předpokládám, že autorem je žena, proto přechodník "sedíc". Slova mi nepřijdou přehnaná. Odpovídají obsahu. Je-li hnán opravdovou  vírou, musí mít v sobě onu naléhavost a palčivost, kterou dokázali uplatnit básníci v dobách, kdy víra byla vším. Koneckonců i autoři tzv. mystické erotiky dokázali vyjádřit lásku vášnivěji a úplněji, než vyznavači lásky pozemské. Vyznavačům civilní poetiky, která dospěla tak daleko, že si nejvíce cení básnění o ničem (jako by náš svět nepřinášel řadu velkých, ba dokonce patetických témat) musí takový výraz připadat přehnaný. Předpokládám, že i ten tvůj se v souvislosti s různými tématy zmírní. Co mi vadí, je mezera před poslední strofou. Je to taková schválnost bez hlubšího významu. Dnes velká móda podsouvající grafice význam, který nemá.


Dodola
02. 01. 2017
Dát tip

Chápu, ukazovátko velkých slov by nemělo zastínit to, na co ukazuje. Vynasnažím se je nějak zmenšit.


Alenakar
02. 01. 2017
Dát tip

Soudím,že na to,jak je ta báseň krátká,je tam až příliš mnoho velkých slov.Dokonce to vypadá.že ta velká slova jsou dokonce větší než samotná báseň.


Dodola
02. 01. 2017
Dát tip

Správně by mělo být oroduj za mne, ale to se už prakticky nepoužívá. Zbytek nechám na korektorovi, jelikož to políčko Korektura tu, přdpokládám, není zbytečně.


Honzyk
02. 01. 2017
Dát tip

...nevim, zda "neuvod" v nazvu je schvalne (?), v kazdem pripade vsak virtualni pohlavek za "sedic"...ve Vasem   pripadu"sede", ze !?,,,take dalsi

hrubka ( oroduj za ME ma byt) vypovida leccos o autorove omezenosti - cely text je pak neprijemny, do vody pouze placajici vykrik.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru