Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čekání na autobus

10. 01. 2017
3
8
632
Autor
Jarrda

 Třu ruce o sebe. Vyháním ze záděr nezbedný mráz. Z jedné ho vyženu a do druhé se zakusuje. Štípe potvůrka. Zlobím se na sebe. Nechal jsem si včera ukrást rukavice. Byly zánovní - dárek od Ježíška. Zmizely z vedlejšího sedadla. Usnul jsem. Pomsta za blokované místo? Po probuzení tam zůstala jen otřepaná čepice. Ta se asi nelíbila. Koho by taky lákala vypelichaná bambule na děravé zmijovce.

Dívám se na černé mramorování v otisku gum předchozího autobusu. Až bude obleva, tak čerň nad bílou zvítězí. Přijíždí Mercedes. Dominantně se podepisuje svým vzorkem. Řidič ani nevystoupí. Jen kyne rukou, aby si cestující vzali batohy dovnitř. Nedivím se, že nechce otevírat porostor pro zavazadla. Ten mráz je horší jak hejno komárů. Na něj repelent nestačí.

Stará babka ve vlněném plédu se šourá dopředu. Uvolňuji ji místo. Rozevlátý vejrostek se snaží prorvat. Má ostré lokty. Batohem mne takticky odsunuje mimo vstup. Za ním se dere další a za ním... žvejkající cácorka. Závan větru mi přilepí její vlasy na tvář. Smrděj nikotinem. ...a ještě jedna kamoška s batohem. Mejou při tom hlavu nějaké učitelce. Prý je to kráva nebeská. Nemám šanci se dostat dovnitř.

Nezbývá mi nic jiného, než počkat, až omladina nastoupí. Zlomyslně si přeju, aby se někdo z nich natáhnul na schodech. Přání se mi neplní. Mé zkřehlé špičky prstů nejsou schopný nahmatat drobný. Vysypávám je do dlaně a napřahuji ji k řidiči. Ten si vybírá potřebné mince.

Ještě ani nesedím a už se rozjíždíme. Autobus sebou trhne. Padám do uličky. Zbylé peníze se kutálí pod sedadly. Ta žvejkavá cácorka se chichotá.


8 názorů

Jarrda
16. 02. 2017
Dát tip

Zdravím Medvěde. Ty mne teda pečeš. :))

Jak to myslíš krátké a dlouhé věty? První odstavec by měl být asi takto pozměněn?

 Třením rukou o sebe vyháním ze záděr nezbedný mráz. Z jedné ho vyženu a do druhé se zakusuje. Štípe potvůrka. Zlobím se na sebe, protože jsem si včera nechal ukrást rukavice. Byly zánovní - dárek od Ježíška. Jen na chvíli mne přepadl spánek a zmizely z vedlejšího sedadla. Pomsta za blokované místo? Po probuzení tam zůstala jen otřepaná čepice, která se asi nelíbila. Koho by taky lákala vypelichaná bambule.


 měl´s nastavit nohu....*/***


Lakrov
11. 01. 2017
Dát tip

> ...chlapíka, co spal celou noc ve sněhu...

Když on, jestli si dobře vzpomínám, se tam připletl až v závěru jen jako taková drobná epizoda, takže to nevyznělo (aspoň mně ne) jako že je ústřední postavou.


Jarrda
11. 01. 2017
Dát tip

Ty poslední dvě miniatury jsou malými amatérskými postřehy z cesty domů, na které jsem se těšil, až sednu k psaní. Prostě jsem měl žízeň něco napsat. Předchozí mini se minula účinkem. Měl jsem v úmyslu poukázat na toho chlapíka, co spal celou noc ve sněhu v lese. No, a na něj žádný ohlas. :)


Lakrov
11. 01. 2017
Dát tip

Napadá mě, že z těch několika miniatur, cos tady zatím zveřejnil, by mohl vzniknout cestopis, takový nedaleký cestopis, ukazující na mnohé, co leckdo z nás vidí denně, jen si toho už nevšímá.

P.S. žvejkavá cácorka by zasloužila na prdel, ale už dávno, doma...  


agáta5
11. 01. 2017
Dát tip

jj, mládí vpřed!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru