Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Telefonní seznam básníku 2016

20. 01. 2017
3
13
1385
Autor
Movsar

Ještě něco málo ke knize Nejlepší české básně 2016. Jakkoli jde o legraci a "desetiminutovklu pro radost", snad jedna vážná připomínka tady je: autoři mohli zůstat básníky, pokud by přijali roli outsiderů; svědění sebevědomí bylo ale silnější, a tak se možnost stát se menšinovou literaturou proměnila v exhibici narcisů.  

Vyšla kniha Nejlepší české básně 2016. Nenechte se ovšem mýlit, o básně v ní nejde. Až na pár jmen, k Petru Královi na žádost nespokojeného čtenáře doplňuji Krchovského a básníka hlubinné tendence Káju Šiktance, je to celý telefonní seznam neznámých pokusníků s poezií. To, co jim nechybí, je sebevědomí. Začtěte se do těch sebeoslavných cívíček, je to jako množství vodních hladinek a nad každou jeden narcísek. A ty hladiny nejsou v žádné mýtické krajině, ale v páchnoucím močálu na periferii literatury.

Částečně beru zpět. Periferie literatury není nejlepší výraz. Ve stejnou dobu jako telefonní seznam českých poetů vyšel v druhém vydání Deleuzův Kafka, kniha o fenomému menšinové literatury. Takovou knihu lze doporučit ke čtení. Připomeňme jeden ze znaků menšinové literatury podle Deleuze (a Guattariho): Protože menšinová literatura neoplývá talenty, nejsou v ní podmínky pro soobní vypovídání, pro vypovídáná „mistra“, které by se mohlo vydělit z kolektivního vypovídání. Jak moc se od doby, kdy psal Kafka a ještě i filosof svou meditaci nad jeho dílem, změnilo.

Nepochybně jsou česky psané texty tím, co lze nazvat menšinovou literaturou. Jediným současným světovým autorem a zástupcem velké literatury je právě Kundera, kolem něhož se zde rozhořel spor. Když se tedy na světlo knihkupectví vyrojili neznámí básníci, navíc píšíci tím zpropadeně neznámým jazykem, jakým je čeština, bylo namístě čekat ono kolektivní vypovídání, něco jako apoštolské hlasy o letnicích, jakkoli nesrozumitelné, přesto v hudbě jdoucí jedním směrem. A byla by to třeba i nezajímavá počtená, ale dávala by smysl: my z okraje světa jsme tady se svou zprávou o tom, jaké to je být pro svět neviditelný; a právě proto je naše zpráva významná, mění se v revoluční čin.

Jenomže naši autoři se nesmířili s nedostatkem talentu a ani s faktickou nemožností oslovit svět (širší publikum). Namísto přijetí role outsiderů, která jako nic jiného dává autorovi svobodu myslet a mluvit i o věcech z oficiálního prostoru vyňatých, se naši poetové rozhodli napodobit své ikony: když už o nich svět neví a nepíše, rozhodli se o sobě napsat sami. Na chvíli, na tu malou chvíli, kdy si znavený městský tulák otevře v knihlupectví knihu s podivně legračním názvem a v letu ji prolistuje, se stali známými. Hvězdami šoubyznysu!  


13 názorů

a co sa tyka "skandalizacia" tak sa samozrejme netykal  tohto konkretneho vyroku ale tvojich postupov v tychto "diskusiach". i ked uznavam ze to z mojho vyoku nebolo uplne jasne


no cakal som ze narazis na ten medailonik. bohuzial musim ta sklamat ten som ja nepisal. navrhoval som ho dokonca vyrazne skratit - napriklad o organizovanie sieti a autorskych citani /kedze to uz je skor minulost/ --- v samotnom psim vine bude medailonik vyzerat tak trochu inak. :-)

 

no neviem ci vytka. mne sa to javi ako preexponovane . lebo o ziaden zasadny spor nejde. vsak z toho nebol poriadny flejm. ten pocit ako ked som cital v novom case o rozhovore s rytmusom a redaktor casu a vyznievalo to fakt drsne teda az do chvile sklamania ked presladeny rytmus zverejnil zaznam. proste nuda. nafuknute:-)

 

 


Movsar
20. 01. 2017
Dát tip

jinak pořád nemůžu uchopit tu výtku k metafoře "rozhořel spor". to vnímáš jako skandál? vždyť je to maximálně jen rozhozený sandál.


Movsar
20. 01. 2017
Dát tip

ten žánr tady už byl od renesance, chtělo by to ale něco na způsob benvenuta celliniho, rozumíš, dát tomu pořádnou fantastičnost, něco jako že jsi v soubojích zabil dva tři soky, podílel se na slovenském národním povstání, oplodnil tři tisíce žen, proistě nějakou šťávu, a ne že jsi enfant terrible básnivé scény.  


bulvarne je na tom prepalovani uplnych hovadin az ich "skandalizacia" ktore su pre teba celkom typicke. :-) celkom ma to bavi sledovat:-) --- a velkohuby samozrejme som a tesi ma ze vnimas moje autobiograficke a medailonkarske aktivity. :-)


agáta5
20. 01. 2017
Dát tip

taky diskuze :)


Movsar
20. 01. 2017
Dát tip

o velkohubosti musíš něco vědět, viď? řadím tě k předním československým autobiografům, medailonkařům, hledačům vodních hladin. ale co je na té matafoře bulvárního, to moc nechápu.


inak paci sa mi to velkohube rozhorel sa spor okolo kunderu. pritom iba slo o to ze lyryk ma na poeziu iny nahlad a odmieta kunderov. ale zasa takto to ma ten pravy bulvarny akcent!


Movsar
20. 01. 2017
Dát tip

ptej se na to, jak získat dotace určené malým subjektům, když jsi subjekt velký. tohle je podstatné.


diela ktore uz zoskrolovane dole odklikne ze do dielne a nabehne mu znova moznost doplnit pocet  diel.:-)


Norsko
20. 01. 2017
Dát tip

Uděluji ti tip za to, že ses nebál vyslovit proměnila se v exhibici narcisů.

Má otázka trvá, jak to, že jsi opět na hlavní stránce


agáta5
20. 01. 2017
Dát tip

vždycky si říkám, že poezie je věc vkusu... kdyby vydala knížku básní qíčala, četla bych si jí pořád dokola... četla bych taky hlubinné básníky, protože nabízejí mojí nenažraný hlavě spoustu asociací a dobrůtek... četla bych cokoliv, co mě zaujme... takže mluvit o nedostatku talentu v dnešní době je docela zcestný, páč talent má kdekdo a je jen na nás jestli ho vidíme. Co jednomu přijde hloupý, druhýho potěší... 

Kundera mi přijde tajúplný...

úvaha fajn 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru