Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Skupina mužů

24. 01. 2017
2
7
1068
Autor
Movsar

Skupina mužů

Každé krimizprávy začínají slovy: Skupina mužů… A už je vedou dlouhou chodbou, na řetízcích jako medvědy, jeden po druhém před kamerou klopí zraky, odvracejí tváře. Abychom nevěděli, kým jsou. A přitom je to jasné: jsou skupinou mužů (která spáchala zločin). Co by se muselo stát, abychom v televizi v čase večeře pravidelně slýchávali: Skupina žen přepadla poštovní vůz.. skupina žen ukradla stovky kilometrů měděných kabelů.. skupina žen na festivalu osahávala mladíky.. skupina žen brutálně napadla hlídku strážníků..

Už to spojení slov skupina mužů získalo zlověstný zvuk. Naproti tomu výraz skupina žen v člověku evokuje kamarádky, co se večer sešly ve studiu, aby si společně zatančily. A přitom je možné, že tančí v kruhu a jejich kroky vede bohyně Kálí s mužskými hlavami kolem pasu. Alespoň o takové možnosti nás zpravuje literatura, jako umění možného. Jak je náš jazyk klamný. 


7 názorů

upupa
26. 01. 2017
Dát tip

Skupina mužov je často inšpirovaná jednotlivými ženami, aby páchali zločin. Ženy to skrátka robia inak. Ale dobrý nápad zameniť úlohy - stvoriť príbeh, ako skupina žien vymláti zuby bezdomovcovi, alebo organizuje únosy mužov za účelom pohlavného zneužitia. Z iného pohľadu to inak vyznie.


agáta5
25. 01. 2017
Dát tip

... a děvčátek


a co teprv skupiny dětí, nebo nedejbože mladíků...


pedvo
24. 01. 2017
Dát tip

Z důvodů genderové vyváženosti je třeba přimět více žen k organizovanému zločinu.


Movsar
24. 01. 2017
Dát tip

samozřejmě že biologické vysvětlení je namístě. testosteron atd. i když j eto jen jedno z mnoha. tady šlo spíše o to, jak se určité jevy otisknou do řeči a pak je z ní jen tak snadno nelze odinstalovat.


JARUB
24. 01. 2017
Dát tip

Třeba je to prostinké. Ženy to zkrátka (až na výjimku "Dívčí války") takto nemají od přírody. Jen stojí v pozadí a vybírají. To chlapi se kvůli nim předvádějí, natřásají, stávají zločinci i hrdiny......   ;o))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru