Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Schovka

26. 01. 2017
3
6
285
Autor
Minty

Křupe a křupe.

V sněhových závějích se

Schovalo jaro.


6 názorů

Alenakar
30. 01. 2017
Dát tip

Schovko,

tady musím souhlasit prakticky se vším,co píše šmodrcha.

 

Šmodrcho,

máš můj imaginární típek za svou improvizaci. - Pěkné.


Minty
27. 01. 2017
Dát tip

Ze jo Kockodane :D Taky si myslim, kdyz to jde hezky slusne mezilidsky, je to mnohem prijemnejsi pro vsechny strany. Diky za zastaveni.


Kočkodan
27. 01. 2017
Dát tip
Tady se mi líbí úplne vsechno - dílko, komentík i komentík ke komentíku. No není to hezké, kdyz se lidi k sobe hezky chovají;... :-)

Minty
26. 01. 2017
Dát tip

Smodrcho diky, kritika posunula :D 

A jsem za ni rad, protoze po roce konecne vysvetleni nuanci, ktere je konstruktivni, smysluplne a bez snahy shodit autora. 

Cehoz si velmi vazim.


Šmodrcha
26. 01. 2017
Dát tip

Moc hezké.

S přihlédnutím k tradicím haiku bych preferoval ale trochu jiný přístup, je bohužel nevhodné básnit v haiku o schovaném jaru. Viděl někdo schované jaro, slyšel, nebo snad očichal?

Haidžin má sdělit běžným jazykem prožitek, pozorování, příběh, který se dá "ochutnat" (vidět, slyšet, hmatat, cítit), ne se topit v představách. Sděl nám, co vidíš, co prožíváš a čeho jsi svědkem. Žádné úvahy, přiřazující věcem či jevům vlastnosti, které nemůžeme smysly postřehnout, ani výmysly, plynoucí jen z autorových představ, do haiku nepatří.

Krása je v jednoduchosti, v objevení protikladu dvou obrazů, které vidíš, v určitém nevysloveném plynutí děje dál, který má čtenář objevit a nechat se jím okamžik nebo celý věk nést o kousek či o celá světelná léta dál. To je ten zen, který má haidžin objevovat. A hlavně předat čtenářům.

Maličko ještě zapracuj, zbav se návyků z naší západní poezie.

Pokusím se ještě narychlo (to by nemělo být, ale pro ilustraci) nastínit jiný možný děj, kterým jen naznačím, že jaro je schované pod závějí:

Křupe a křupe

Sněhový příkrov zdvihá

Květ čemeřice

Snad Tě moje kritika trochu posune dál, nevnímej to zle. Hnůj smrdí, ale bez něj bychom měli na zahrádce sotva tolik krásných květů. Tak přijmi kritiku jako ten hnůj přijala půda a předala dál rostlinám.

Přeji krásné tvoření :)

*


*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru